Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Deze week is het het laatste deel van een drieluik, drie columns over bloembollen. Deze keer verklapt Karin haar manier van de lasagne-methode.
De lasagne-methode à la Bloemen
Hoera het is weer herfst, want als de blaadjes van de bomen vallen, dan mag ik weer het voorjaar planten in mijn tuin. Dan ga ik lekker aan de slag met die vrolijke bloembollen. Weet je wat ik vaak doe? Ik stop ze in bloempotten zodat ik nog weet waar ik ze heb geplant, want anders raak ik ze kwijt.
Waar moet je op letten bij planten in een bloempot volgens de lasagne methode? Lasagne? Ha lekker, gaan we eten! Nee hoor, dat is gewoonweg planten in meerdere lagen. Dat is helemaal kinderspel als je doet wat ik doe:
- Start met een grote pot, met een gat in de bodem en strooi oude wijnkurken of scherven voor de afwatering
- Dek af met 10cm aarde
- Plant vervolgens 3 keer een laag bollen afgedekt met 5 à 10 cm aarde
- Even water geven en in de winter tegen het huis aan zetten, liefst in de zon, en tegen de vorst beschermen.
Welke soorten kun je gebruiken voor lasagne planten?
Onderin zet je laatbloeiers zoals lange tulpen en/of allium (sierui). In het midden zet je midden-voorjaarsbloeiende bollen zoals narcissen. Bovenin sluit je af met vroegbloeiers zoals krokus of sneeuwroem.
En dan nog een koop-tip: vergeet niet om te kiezen voor duurzaam geteelde bollen. Dan heb je het al snel over biologische teelt. Want daar wordt met de natuur samengewerkt, dus geen chemie en geen kunstmest gebruikt. Wil je biologisch geteelde bloembollen kopen, dan is mijn favoriet Natural Bulbs.
Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’
Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.
Help mee en nomineer
Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:
‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media! Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’.