Column Karin Bloemen: ‘Wat een water in de tuin!’

Marjolein ter Braak

17 November 2023

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Karin ziet het natte najaar in haar tuin weerspiegeld. Maar haar tuinvriendin heeft daar minder last van, dus het moet beter kunnen.

Watermanagement in eigen tuin

Het is wel een héél nat najaar en dus ook in mijn tuin. Volgens de weermannen is het nog nooit zo nat geweest sinds het wordt bijgehouden door het KNMI. Omdat de zee nog warm is, kunnen de wolken lekker veel vocht opnemen en die laten het dan weer boven land al het water los.

Niet alleen de borders zijn erg nat, ook het in het gazon hebben zich plassen gevormd. Het gekke is wel, dat als het een etmaal droog is, de plassen volledig verdwenen zijn, het water is opgenomen in de grond en verdampt door de wind. Van mijn hovenier heb ik geleerd dat de natuur een nat najaar nodig heeft om een buffer van grondwater op te bouwen voor het vaak droge weer in de lente en zomer. In het voorjaar is vaak droog omdat er dan minder buien ontstaan boven zee door het dan juist koude zeewater.  

Mijn vriendin heeft alleen veel minder lang last van wateroverlast bij haar vaste planten en bloembollen. Dat komt omdat zij al begin oktober haar compostton leegt en over de tuin verdeelt. Het krioelt van de wormen en die hebben haar borders aardig gedraineerd! Ook het afvoerputje met drainagepijp dat door haar stratenmaker in en onder haar terras is aangelegd heeft heel wat liters regenwater direct afgevoerd. Daardoor hoeven de borders niet óók nog het regenwater van de bestrating te verwerken. En als klap op de vuurpijl heeft ze een aantal gaten met de grondboor gemaakt en daar wat schelpjes in gedaan waardoor het regenwater nog sneller naar het grondwater zakt. Zo zie je maar weer, met slimme ingrepen kun je al een enorm verschil maken. Nu ik nog, en zoals je ziet, ze zijn al begonnen met graven…

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Meer Tuin