Bloemen zijn niet alleen mooi in de tuin en op de vaas, ze kunnen je gerecht of baksel net dat extraatje geven. Qua smaak én decoratie. Maar wat zijn eetbare bloemen? En waar kun je ze goed in verwerken? We vertellen het je in dit artikel.
Wil je koken of bakken met eetbare bloemen? Let er dan goed op dat ze onbespoten zijn. Pluk je uit de berm? Dan is het slim om dat niet naast een hondenuitlaatplaats te doen. Je weet immers nooit…Laat de bloemen daarom in je eigen tuin of op je balkon groeien, of haal ze bij een (biologische) pluktuin.
Goudsbloemen
De bloemblaadjes van goudsbloemen kun je eten. Doe dat wel zonder het witte gedeelte bij de bloembodem – dat is bitter. Ook een leuk weetje, aldus Diana’s mooie moestuin: je kunt de blaadjes gebruiken om een aardappelpuree (geler of oranje) mee te kleuren; vandaar dat goudsbloem ook wel bekend staat als ‘Poor man’s saffran’.
Oost-indische kers
De Oost-indische kers, ook bekend als Tropaeolum majus, is een veelzijdige plant die niet alleen je tuin opfleurt met haar prachtige bloemen maar dus ook eetbaar is. De zaden, bloemknoppen, jonge blad, en de bloemen zijn eetbaar. Ook leuk dus om een salade of ander gerecht op te fleuren met een bloempje van de Oost-Indische kers. Onderaan dit artikel vind je een recept.
Meer lezen over de Oost-Indische kers? Dat kan hier.
Korenbloemen
Korenbloemen zijn er in het blauw, maar ook in wit en paars. Je kunt met de paarse variant bijvoorbeeld ecoprints maken door de felle kleurstof. Maar, korenbloemen zijn ook eetbaar. De kleine blaadjes doen het erg goed op een taart of door de boter of salade. Ze geven een licht bittere smaak aan je gerechten. Leuk: korenbloemen laat je gemakkelijk in je eigen pluktuin groeien. Wil je in de winter blaadjes van de korenbloemen gebruiken? Dille & Kamille verkoopt zakjes met gedroogde blaadjes.
Lees ook: makkelijke blauwe beauty: de korenbloem
Viooltje
Het viooltje kennen we allemaal wel, maar wist je dat het bloemetje ook eetbaar is? Ze worden het vaakst gebruikt in recepten, en je ziet ze regelmatig terug in restaurants. Het leuke is dat je kunt variëren met alle verschillende kleuren. Er zelf mee aan de slag? Maak er bijvoorbeeld dit overheerlijk viooltjesijs met gesuikerde viooltjes mee.
Vlierbloesem
Vanaf eind mei tot en met juli bloeit de vlierbloesem. De bloemen zijn een prachtige toevoeging aan je tuin. Én je kunt er heel goed siroop van maken. Een heerlijk zomers drankje, dat je bijvoorbeeld kunt vermengen met bruisend water. Schut voordat je de bloesem gaat gebruiken we even goed, zodat je niet verrast wordt door beestjes.
Benieuwd hoe je vlierbloesemsiroop maakt? Je lees het hier.
Koken of bakken met eetbare bloemen
IJsblokjes met eetbare bloemen fleuren je drankje gelijk op. Doe de bloemblaadjes in een ijsblokjesvorm en vul het voor de helft met water. Zet voor een paar uur in de vriezer. Haal het eruit zodra het bevroren is en vul de vorm tot de rand en zet weer terug in de vriezer. Zo voorkom je dat je blaadjes helemaal aan de bovenkant van je ijsblokjes drijven.
De zomermaanden zijn perfect voor een heerlijke salade én het is natuurlijk de perfecte tijd dat er eetbare bloemen bloeien. Maak je salade af met een decoratie van gekleurde bloemetjes. Meer zin in een pasta met eetbare bloemen? Probeer dan dit recept van pasta met roomboter en bieslook.
Eetbare bloemen kopen
Heb je geen eetbare bloemen in de tuin staan? Dan kun je ze natuurlijk ook ergens anders kopen. In een pluktuin (waar ze niet bespoten worden) bijvoorbeeld. Nóg gemakkelijker: bestel heel veel verschillende verse en gedroogde bloemen via eetbarebloemenshop.nl.
In Flowers by Seasons vind je 6 overheerlijke recepten met eetbare bloemen. Een feestje op tafel!
Meer lezen?
Zo maak je indruk op je gasten: eetbare bloemen
Zomerse gerechten: heerlijke recepten op een rijtje
Zalige zomerse salades: hier vind je de recepten
BEELD RACHEL VIETH, GETTY IMAGES, JEF VAN TRICHT
BRON SEASONS, IVN