De zomer brengt met z’n warme dagen als je niet oppast ook fruitvliegjes in je keuken. De kleine beestjes zijn dol op vochtige plekken waar etensresten liggen. De beste manier om ze te weren is dus je keuken continu spik en span te hebben. Mochten ze toch nog hun weg naar je keuken vinden, lees dan verder, we geven je een aantal tips om de fruitvliegjes te vangen.
Fruitvliegjes vanger: DIY
Fruitvliegjes, hun naam verklapt het al, zijn dol op (gistend) fruit. Je kunt dus express een schaaltje banaan neerzetten om ze te lokken. Daarna kun je, als je snel genoeg bent, ze doodslaan of proberen te vangen. Maar je kunt er ook voor zorgen dat de fruitvliegjes niet meer weg kunnen door een val te zetten. Hiervoor heb je een bakje nodig, plastic folie, een elastiekje, afwasmiddel en appelazijn.
Vul het bakje met wat appelazijn (fruitvliegjes zijn dol op de geur) en een drupje afwasmiddel. Met een elastiekje bind je de plastic folie over de bovenkant heen. Daar prik je wat kleine gaatjes in zodat de fruitvliegjes er wel in kunnen, maar niet meer uit.
Meer zelfmaken: DIY: natuurlijk wasmiddel
Voorkomen is beter dan genezen
Wees je in de zomer erg bewust van je groenten en fruit bij fruitvliegjes vangen. Een fruitschaal ziet er leuk uit, maar is in de zomer een attractie voor fruitvliegjes. Bewaar je groente en fruit daarom zoveel mogelijk in de koelkast, of zet het in een keukenkast. Gooi, zodra je groente of fruit gesneden hebt, het groente- en fruitafval het liefst direct in de kliko, de compostbak, of doe het (in huis) in een afsluitbare vuilnisbak.
Lees ook: Composteren kun je leren
Muggen weghouden
Naast fruitvliegjes zijn muggen in de meeste huizen ook geen graag geziene gast. Het kan al helpen om in de tuin voor planten te kiezen waar muggen niet van houden. Zoals de plant kattenkruid. Geliefd bij katten, bijen en vlinders, maar muggen houden er niet van. Of kies uit deze vijf planten zodat je geen fruitvliegjes hoeft te vangen: 5x planten die muggen afstoten. Oók interessant om te luisteren is deze podcast met feiten en fabels over muggen. Zo kom je erachter of ‘lekker bloed’ echt bestaat.
BEELD: GETTY IMAGES