Henk en Paul zijn dol op tuinieren, maar houden ook graag tijd over om te genieten van de kleurige borders en thee te drinken met uitzicht op het Brabantse platteland. Daarom schrapten ze hun moestuin en lieten een grote weide verwilderen, tot vreugde van vogels en insecten. In dit artikel vind je inspiratie voor de gemakkelijke tuin.
“De grasmaaier eroverheen en klaar”, zo typeert Henk het type tuin dat rond de kwekerswoning lag toen hij en Paul het perceel kochten. “Een vierkant gazon, daarin cirkeltjes terras met buxus en rozen. Heel traditioneel en makkelijk, mensen hadden weinig tijd om te tuinieren.” Rond het vierkant staat wel een mooie beukenhaag. “Daar hebben we doorbraken in gemaakt naar buiten en naar het uitzicht. Aan deze carré hebben we tuinkamers toegevoegd, waaronder één met een boomgaard vol appel, peer en pruim, en één met een moestuin. Maar daar staan alleen nog aardbeien en allerlei bessen in, lekker voor jam en in de yoghurt. Een moestuin kost zo veel tijd, ontdekten we, je moet er altijd bij zijn. En als er iets is wat we niet willen is het moeten, we zijn luie tuiniers. Het is nu onze kwekerij geworden; we vermeerderen onze planten zelf – anders gaan we failliet! – en zetten de jonge plantjes altijd eerst even hier. Zo kunnen ze stevig genoeg worden om te overleven tussen de grote planten en de slakken in de tuin, én we kunnen ze bestuderen: hoe gedragen ze zich in de volle grond? Ze gaan hier dus even rustig in quarantaine.”
Victoriaanse kas
Henk en Paul vernoemden hun tuin naar een voormalig buitenhuis uit de familie: Ekeby, eikendorp in het Zweeds. Niet dat er veel bomen waren in hun tuin, maar zelf plantten ze er honderd: “Eiken, acacia’s, tamme kastanjes, walnoot, knotwilgen… Bomen die hier horen en die toekomstwaarde hebben.” Samen met zo’n 360 meter beuken-en buxushaag geven ze structuur aan het grote perceel. Stil en sereen zijn de tuinkamers die de mannen in hun ontwerp tekenden, maar het echte paradijs ligt daarbuiten, waar ooit de kwekerijbedden lagen. “Eén bed hebben we behouden, achter op het perceel, van de Gelderse roos. Die is fantastisch uitgegroeid tot een haag van ruim drie meter hoog en zo’n dertig meter lang. Hij biedt beschutting tegen de wind en zit in het najaar vol vogels die op de bessen afkomen. We hebben onze victoriaanse kas in die wal geschoven, precies zoals ze vroeger deden met theekoepels, zodat je kunt theedrinken met zicht op het landschap. Dat doen wij ook, je kunt hier eindeloos ver kijken.”
Boordevolle borders
De overige kwekerijbedden hebben plaatsgemaakt voor een verwilderde gras- en bloemenweide van 1200 vierkante meter groot met slingerpaden langs boordevolle borders. “Meer dan driehonderd soorten planten bloeien er. Alles staat zo vol dat er geen onkruidje doorkomt, we hebben er alleen in het voorjaar werk aan. We hadden dit deel van het perceel niet ingevuld in ons ontwerp. We zaaiden het in met wilde-bloemenmengsels, kilozakken vol, en zouden later wel zien. Geleidelijk aan hebben we stukken omgevormd.”
Zo komt er een bijenschuurtje, geïnspireerd op een open kapschuur die ze zagen op een landgoed in de buurt, met borders erbij vol bijenbloemen als asters, Phlox, Helenium, salvia… De overige bloemenborders liggen midden in de weide, op vier eilanden. Eén met droogteminnende planten als dropplant, vlinderstruik, Allium, parelgras en rozemarijn. Een ander is het ‘heemvak’ met woekeraars: “Planten die je niet in de border wilt, maar die elkaar hier in evenwicht houden.” Gele smeerwortel floreert er, damastbloem, kaardenbol en akelei.
Het wisselvak is een beetje boers, hier groeien pompoen, aardappel en dahlia’s, een kleurrijke knipoog naar het jaarlijkse dahliacorso in Zundert, het grootste ter wereld. En dan is er nog de ‘overtuin’, een vak vol overblijvers, krijgertjes en wachtenden. “Alles staat hier door elkaar, groot en klein, kleuren, vormen, zo’n mooi effect.” Dit vak wisselt continu: “Want ja, dan ga je eens langs bij andere tuiniers en rij je terug naar huis met een auto vol stekken.”
Favoriete kwekerij
Henk: “Biologische kwekerij De Hessenhof heeft veel keus voor de echte liefhebber en je kunt er langs de moederbedden lopen, waar je ziet hoe de planten het doen in de volle grond. Dat voorkomt teleurstellingen thuis.” hessenhof.nl
Klein Ekeby bezoeken?
Kan, tijdens de jaarlijkse Tuintoer Zundert (dit jaar 2 juli, zie Facebook) of op afspraak: mail naar kleinekeby@ icloud.com
TEKST MONIQUE VAN DER PAUW | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES