Heb je een onderhoudsvriendelijke tuin met veel tegels, maar wil je ‘m vergroenen en verduurzamen? De beste manier om je tuin groener en klimaatbestendiger te maken, is het aantal vierkante meters verharding verminderen en vervangen door groen. Ofwel, wat tegels eruit en groen erin. Wil je toch graag tegels behouden, dan vind je in dit artikel tips hoe je dat toch groener kunt doen.
De voordelen van een groene tuin
- Minder verharding betekent dat het regenwater beter en langer in je tuin blijft, en dat het water daar een sterke buffer vormt voor droge en hete zomers. En hoe minder water er naar het riool vloeit, hoe minder kans op overstroming bij plotse, intense regenbuien.
Lees ook: Klimaatbestendige tuin: 5x kleurrijke planten die tegen droogte en stortbuien kunnen en 5 tips voor de droge tuin en Ideaal voor een droge tuin: planten die lang zonder water kunnen - In een tuin met minder verharding en meer groen blijft het langer koel en aangenaam in de zomer. Minder tegels betekent, zeker in de stad, minder hittestress. Stenen absorberen immers de hitte en stralen die tot diep in de nacht uit. In een tuin met meer groen, waar het ook nog eens koeler is, trek je bovendien meer dieren aan en draag je zo je steentje bij aan meer biodiversiteit. Van tegel naar egel dus, en naar zo veel andere dieren!
Lees ook: Eenvoudig vogelvoer maken: zo doe je dat en 4x zo creëer je dat fijne schaduwplekje in je tuin
Prettige paadjes
- Een pad naar de voordeur hoeft niet breed te zijn, vaak heb je aan 30 tot 50 cm al genoeg. Wil je er met de kruiwagen over kunnen, neem dan 70 cm.
- Een pad in hakselhout of schors laat het water het best door en loopt nog heerlijk zacht ook. Je vult liefst elke drie jaar bij. Grote stukken schors vergaan het minst snel.
- Kies je voor grind of kiezel, leg dan eerst een laag gebroken stenen of puin op de bodem, die laat het water het makkelijkst door.
- Plant laagblijvende of bodembedekkende planten langs het pad, zo krijg je een heel natuurlijke look zonder dat je benen nat worden na een regenbui. Siergrassen zijn daarom geen goed idee.
Bodembedekkers:
Wilde aardbeien: leuk als bodembedekker in de tuin
Lithodora diffusa: bodembedekker met lieftallige (felblauwe) bloempjes
Maagdenpalm: dankbare bodembedekker en krachtige doorbloeier
Bodembedekker met besjes: bergthee (Gaultheria procumbens)
Lieftallige en lekkere bodembedekker: de bosaardbei
Groene tuin & tegels?
- Kies dan voor brede voegen, zodat het water tussen de tegels door naar de ondergrond kan sijpelen.
- Vul de voegen op met kruipende alpenplanten.
- Of zaai de voegen in met een kant-en-klaar-voegenmengsel. Dat is een zadenmix met lage planten en kruiden, die tegen betreding kunnen, zoals madeliefjes, muurpeper, loopkamille en kruipende tijm.
Voor de liefhebbers van onderhoudsvrij:
Zonnige, diepe én onderhoudsvriendelijke Amsterdamse stadstuin
De gemakkelijke tuin: een tuin voor levensgenieters
Laat het terras (wat) hellen
- Plannen voor een terras? Dat kan in grind of in verharding. Zorg in dat laatste geval voor een lichte hellingsgraad, zodat het water direct naar het aanpalende stuk tuin of gazon kan vloeien en insijpelen, in plaats van naar het riool. Een border is ideaal als ‘overloop’, tenslotte wil niemand dat zijn gazon er lang zompig bij ligt, in een border valt dat veel minder op. Als de bodem er voldoende luchtig en humusrijk is, zal het water snel doorsijpelen naar de diepere lagen. Een dikke laag mulch helpt om het water sneller op te zuigen.
Lees ook: Tips voor een duurzame en biodiverse tuin
Groene patio
- Heb je alleen een binnenplaatsje of patio? Ook die kun je vergroenen.
- Verwijder een of meerdere tegels en maak er een geveltuintje van.
- Hang potten tegen de muren.
- Zet een (moestuin)bak op poten.
- Vang regenwater op in een ton.
- Laat een klimmer van de ene kant naar de andere slingeren.
Lees ook: Binnenkijken in een stadstuin vol voorjaarsbloeiers en Zo maak je zelf een mooie geveltuin
BEELD UNSPLASH