Buitenkijker: alles-in-een (variatie)tuin

Marloes Blom

4 July 2022

variatietuin

Bloeiende borders, een moestuin, boomgaard, schaduwtuin, twee grote vijvers en ook nog een eilandje met waterval: in de glooiende tuin van Ageeth Meeuwes kijk je je ogen uit. En dan te bedenken dat dit stuk grond dertig jaar geleden nog een leeg weiland was.

Ageeth Meeuwes woont vlak bij Twisk, een van de mooiste lintdorpen met monumentale boerderijen in West-Friesland. Vanaf de straat zou je niet verwachten dat er achter haar houten boerenhuis een kleurige tuin verscholen ligt met afmetingen van maar liefst 3500 vierkante meter. Samen met haar man, die helaas niet meer leeft, begon ze jaren geleden met het aanleggen van twee natuurlijke vijvers die met elkaar in verbinding staan. Open en kaal is het allang niet meer, de vijvers zijn inmiddels omringd door talloze uit de kluiten gewassen bomen en langs de waterkanten groeien de gunnera’s met reusachtige bladeren die Ageeth zo prachtig vindt.

Het is natuurlijk uniek dat je in je eigen tuin in een bootje kunt stappen om te varen, iets wat Ageeth geregeld doet om de planten op het eilandje – waar zelfs een watervalletje klatert – te onderhouden. Ook de vijver heeft, net als de rest van de tuin, aandacht nodig. Tot voor kort ging Ageeth bijna dagelijks een halfuurtje ‘krozen’, anders groeit de boel dicht en dat is niet goed voor het waterleven. De zes eenden die sinds kort de tuin bewonen, hebben het ‘krooswerk’ van haar overgenomen.


Het bootje is zo’n vijftien jaar geleden door de man van Ageeth gemaakt.

Hoogteverschil

Bij het graven van de vijvers bleef er veel grond over, die hergebruikt werd voor speelse hoogteverschillen in de tuin. De bloemenborders rond de fruitboomgaard zijn er ook mee opgehoogd, wat nog altijd een verrassend effect oplevert. Ageeth: “Omdat achteraan de hoogste planten groeien, lijken ze nog groter en zie je ze ook beter. In mijn tuin staan voornamelijk vaste planten, ik vind het altijd erg leuk om op zoek te gaan naar soorten die je niet in elke tuin zal aantreffen. Zoals de tuin-amaryllis Crinum, ook wel haaklelie genoemd. Met de grote, roze, lelieachtige bloemen die boven aan een stevige steel groeien is het echt een eyecatcher.”

Er bloeien in de overvolle borders bijzondere gladiolen, roze lobelia met prachtige bloemen, fijne Thalictrum met een wolk aan bloemetjes en donkerpaarse daglelies. Het is slechts een greep uit de grote plantencollectie. Ageeth: “Ik koop het liefst onbespoten planten bij kwekerijen uit de buurt, dat is veel duurzamer. Ik heb gemerkt dat deze planten het vaak ook beter doen, misschien omdat ze op dezelfde grondsoort zijn gekweekt.”

Om het overzichtelijk te houden zijn de borders zo veel mogelijk aangeplant op kleur. Maar planten houden zich niet altijd aan deze regeltjes en zo verschijnen er soms ineens planten op een nieuwe plek, zoals roze floxen in de blauwe border. Ageeth: “Dat is zo wonderlijk, vaak gaan planten uit zichzelf bij elkaar staan, alsof ze elkaar opzoeken.”

Liefde voor schaduw

Hoewel de kleurrijke bloemenborders er prachtig en weelderig uitzien, gaat Ageeths hart pas echt sneller kloppen in de schaduwrijke delen van de tuin. Aan het begin van de tuin, aan de linkerkant, kronkelen smalle paadjes langs vaste planten als Astrantia maxima, Rubus odoratus, Astilbe, varens, hortensia, flox (red: lees ook Flox: 5 tips van de kweker) en Persicaria. Deze oersterke planten staan hier al jarenlang onder de tulpenboom en vaantjesboom. In dit stukje groene oase schijnen de zonnestralen gefilterd door het bladerdek heen, wat een bijna mystieke en sprookjesachtige sfeer geeft.

Op een zomerse dag kun je hier heerlijk in de schaduw neerstrijken op het kleine terras. Aan het eind van de tuin is de echte schaduwtuin te vinden, waar nauwelijks een straaltje zonlicht te vinden is. “Ik houd erg van bladplanten met een mooie structuur”, zegt Ageeth. “Hier staan veel soorten varens en bladplanten zoals Arisaema (Jan-op-de-preekstoel). Al dat groen in de schaduwtuin vind ik het mooist.” Ze wijst op een vaste gemberplant met rode stelen en Podophyllum (voetblad) met een bijzondere bloeiwijze onder aan het blad. Het is niet verwonderlijk dat het bankje onder de boom, tussen de schaduwplanten en met zicht over de vijver, haar lievelingsplek is.

Vergezicht

Als je het bankje een halve slag draait, is het uitzicht overigens totaal anders. De tuin grenst aan een weiland waar schapen tevreden staan te grazen en als je geluk hebt, zie je in de verte de museumstoomtram Hoorn-Medemblik voorbijrijden. Langs het schapenhek staan hoge graspollen en groeien zachtgele bloemen en witte springbalsemien, wat ervoor zorgt dat de beplanting van de tuin ongemerkt doorloopt in het landschap.

Even verderop, naast de moestuin, staan de ezels van Ageeth te balken en smult de pony van het gras. De dieren zorgen niet alleen voor gezelligheid op het erf, de mest die ze produceren wordt hergebruikt in de tuin. Samen met het plantafval dat is verteerd op de composthoop verbetert Ageeth hiermee de zware kleigrond en laat ze haar tuin in elk seizoen schitteren.

Tuin bezoeken?

De tuin van de familie Meeuwes is tijdens de evenementen De Groene Route en Top in de Kop te bezoeken. Op de website staan alle data vermeld. Buiten deze open weekenden is de tuin van mei tot en met september ook op afspraak te bewonderen.

Adres: Zuiderweg 6, Twisk, tuinmeeuwes.nl

CREDITS: TEKST MARIEKE DE GEUS | FOTOGRAFIE BARBARA GROEN

Meer inspirerende buitenkijkers


Meer Tuin