Steeds meer mensen slaan de handen ineen met als doel gezond, lekker eten, dat bijdraagt aan een betere wereld. Sommigen starten een (burger)-boerderij, anderen investeren in duurzame landbouw door collectief grond te kopen óf beginnen een voedselbos.
Wat is een voedselbos?
Simon van de Jonge Voedselboeren vertelt: “Een voedselbos is een heel duurzame vorm van landbouw. Een door mensen ontworpen bos met permanente bomen en meerjarige planten die voedsel produceren, zoals notenbomen, fruitbomen, bessen en eetbare planten en kruiden. Je hebt geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig. Het is echt een systeem waarin landbouw en natuur samenkomen.”
Aardpeer & de Voedselbos-boeren
Met de slogan ‘Samen voor grond’ investeert Aardpeer in grond voor natuurvriendelijke landbouw, waaronder grond voor de jonge Voedselbosboeren. Iedereen die wil bijdragen aan een betere bodem, gezond voedsel en meer biodiversiteit kan meedoen door in Aardpeer te investeren, zo kunnen zij grond aankopen voor natuur
De organisatie investeerde ook in grond voor Burgerboerderij de Patrijs in Laren en melkvee
Paspoortje Jonge Voedsel-bosboeren
- In Elst, Gelderland.
- Actief sinds 2023.
- Beheerd door Katja Zweerus, Simon Verboom, Sacha Brons en Wytze Walstra.
- Deze vier twintigers zijn volop bezig op een leeg stuk landbouwgrond Voedselbos De Laar aan te leggen.
Het verhaal van de Jonge Voedselbosboeren
Als de vier twintigers elkaar ontmoeten op een ‘jongeren voedselbosweekend’ raken ze aan de praat over de passie en droom die ze delen: de opzet van een eigen voedselbos. Het duurt niet lang voor ze starten met het uitwerken van een gedetailleerd plan.
De vier vrienden wonen en studeerden in de Randstad. Hoe komt hun voedselbosplan dan in het oosten van het land terecht? “Rivierklei is perfect voor fruit- en noten-bomen en dat vind je in de buurt van Arnhem. Al snel na het voedselbosweekend zijn we op zoek gegaan naar een geschikte plek voor onze plannen en toen kwam dit op ons pad. We werkten hard aan een uitgebreid voedselbosplan en wonnen daarmee de gunning bij de provincie Gelderland. Voor de financiering sloegen we de handen ineen met Aardpeer en Land van Ons die de grond samen aankochten.”
Drie voedselbossen
“We gaan drie voedselbossen aanleggen: een ontmoetingsbos, waar buurtbewoners zelf kunnen oogsten, een gastronomisch bos waar we ook exotischer smaken aanplanten voor bijvoorbeeld restaurants, én een rationeel voedselbos, met bomen in praktische rijen, appels en peren bijvoorbeeld, die we willen leveren aan buurtwinkels en online supermarkten. Het hele perceel wordt een gevarieerd landschap waar voedselbossen en natuur-inclusieve akkers elkaar afwisselen.
Voor het ontwikkelen van een voedselbos heb je veel geduld nodig. Pas na een aanloopperiode van vier tot zeven jaar kunnen we naar verwachting steeds grotere opbrengsten van vruchten, bessen, noten, kruiden, knollen, specerijen en paddenstoelen oogsten. We gaan echt een commitment aan met z’n vieren.”
Meer weten? Kijk op dejongevoedselbosboeren.nl
Meer weten over duurzaam eten?
Luisteren:
- De Voedselboscast van zelfbenoemde ‘voedselbosgekken’ Marieke Karssen en Frank Gorter. In seizoen 3, aflevering 51, gaan ze in gesprek met Sacha Brons, een van de Jonge Voedselbosboeren (voedseluithetbos.nl).
Lezen:
- In ‘Naar een duurzame landbouw in 2040 – een nieuw perspectief’ onderzoekt Meino Smit wat er nodig is om de landbouw toekomstbestendig te maken.
- ‘Herstellende landbouw – agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui’ van Mark Shepard gaat over het verbouwen van voedsel op een manier die veerkrachtig en duurzaam is.
- ‘De mens is een plofkip’: Teun van de Keuken legt de voedingsindustrie onder de loep.
Kijken:
- ‘The biggest little farm’ uit 2018 is een gouwe ouwe. De Amerikaanse John en Molly Chester besluiten op goed geluk een dor stuk grond te kopen en dat om te toveren tot een ecologisch paradijsje – wat met hobbels en bobbels gepaard gaat (onder andere te zien op Cinetree en Pathé Thuis).
BEELD SIMONE LIPS | TEKST EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH
Nog meer lezen?
Zo maak je een voedselbos: tips van de expert
7x verwarmende soep voor gure dagen
Tuinier en voedselbosbouwer Madelon Oostwoud: ‘Een betere wereld begint in je eigen achtertuin’