Dossier snoeien: tips en advies over het snoeien van planten, struiken en bomen

Marjolein ter Braak

23 February 2024

Het snoeien van je planten, struiken en bomen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Snoeien doet bloeien: door weg te knippen beloont een plant je door uitbundige boei. Durf dus weg te knippen! Door regelmatig te snoeien bevorder je de gezondheid en groei van je groene vrienden. In dit artikel delen we tips en advies voor het snoeien van verschillende soorten planten.

Wanneer kun je snoeien?

Helaas er is geen vaste regel. De beste tijd om te snoeien hangt af van de specifieke plantensoort. Over het algemeen geldt dat de meeste planten in het voorjaar of de winter gesnoeid kunnen worden, wanneer ze in rust zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor olijfbomen, appelbomen, rozen, jasmijn, hibiscus, coniferen en pruimenbomen.

Daarnaast zijn er ook plantensoorten die beter in een ander seizoen gesnoeid kunnen worden. Zo kun je vijgenbomen het beste in de late winter of vroege lente snoeien, terwijl kersenbomen juist na de oogstperiode gesnoeid kunnen worden. Passiebloemen kun je het beste in het voorjaar snoeien, vóórdat ze gaan groeien.

Lees hier alles over het snoeien van vijgenbomen.

Hoe moet je snoeien?

Het is belangrijk om de juiste snoeitechniek te gebruiken, om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft en goed kan herstellen. Hier zijn enkele algemene tips:

  • Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaren gebruikt.
  • Verwijder eerst dode, beschadigde of zieke takken.
  • Snoei takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien.
  • Knip altijd net boven een knop of zijtak.
  • Voor takken dikker dan 5 centimeter kun je het beste een zaag gebruiken.

Let op: niet alle planten hoeven intensief gesnoeid te worden. Sommige planten hebben slechts lichte snoei nodig om hun vorm te behouden. Lees altijd de specifieke snoei-instructies voor elke plantensoort voordat je begint met snoeien.

snoeien

Tips om te snoeien

  • Begin rustig en controleer regelmatig het resultaat (zet een paar stappen naar achteren), zo voorkom je overmatig snoeien.
  • Verwijder nooit meer dan een derde van de totale bladmassa per seizoen.
  • Snoei altijd op een droge dag om schimmelvorming te voorkomen.
  • Gebruik een desinfecterend middel op je snoeigereedschap om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Onze artikelen over snoeien

Hibiscus snoeien: zo doe je dat

De hibiscus is geschikt voor de wintersnoei. Dat betekent dat je de plant in november en december kunt snoeien. Maar let op: het mag niet gevroren hebben, dan kun je beter even wachten tot het voorjaar. Hoe je weet of je heester geschikt is voor wintersnoei kun je zien aan de bloeitijd. Bloeit de heester vóór de langste dag van het jaar (21 juni) dan…<<lees hier verder wanneer je de hibiscus dan vooral niet moet snoeien>>

Kruidenplanten snoeien en drogen

Een klusje voor in augustus. Lees hier hoe je kruidenplanten snoeit, en droogt voor later gebruik.

Lavendel snoeien en stekken

Kwekerij Bastin geeft advies over het snoeien van lavendel – niet treuzelen! In dit artikel lees je ook hoe je lavendel stekt – een goedkope (en leuke) manier om meer lavendel in je tuin te krijgen.

Wintersnoei: deze bomen en planten kun je nu snoeien

 In de winter zijn planten en bomen zijn in winterrust. Ideale snoeitijd dus, of toch niet? Lees het hier.

Rozen snoeien in 7 stappen, voor de mooiste bloei

Half maart is de periode om rozen te snoeien. Rozen snoei je om de groei van jong hout te stimuleren. Ze bloeien op het jonge hout. Dat zijn scheuten die vanaf half maart zijn gegroeid. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen. Lees hier de 7 stappen voor de mooiste bloei.

Deze planten snoei je in maart

We gaan siergrassen knippen en snoeien, maar ook vaste planten, struiken, klimplanten en bomen. Goed om te weten: kleine takken en plukjes mos zijn goed nestmateriaal voor vogels. Ruim dus niet álles op. Kamperfoelie, en hortensia’s, lees hier hoe je ze snoeit.

Vlinderstruik (ja, ook in het geel!) snoeien, het beste moment

De vlinderstruik snoeien… Wat is het goede moment daarvoor? We bellen met Jan Huiberts van Kwekerij Dependens in Bennekom. Als collectiehouder Buddleja (vlinderstruik) is hij de aangewezen persoon om vragen over de vlinderstruik te beantwoorden. Lees hier zijn antwoord.

Salvia nemorosa: snoeien, standplaats en winterhardheid

Salvia nemorosa, een inheemse soort, wordt ook wel de bossalie genoemd. Een heerlijke plant voor in de tuin. Wel winterhard, maar niet altijd wintergroen. Lees in dit artikel hoe dat zit, welke planten er passen bij de bossalie en wanneer en hoe je de Salvia nemorosa snoeit.

En verder:

Wat snoei je weg, en wat laat je staan in november
Tuinklusjes juni: snoei voor tweede bloei & nog veel meer
(Snoei)tips voor een groene cottagetuin
Zo maak je een mooi snoeiboeket
Sering in de tuin? Zo plant, snoei en combineer je ‘m mooi!

BEELD: AI


Meer Tuin