Fluitende merels, bloesembomen en naar buiten zonder jas! Het kan weer. De dag erop kan er stevige nachtvorst zijn. Kortom, geniet van het moment en zorg dat je voorbereid bent. Tips voor gezond gras en andere tuinklusjes voor april.
15x tuinklusjes voor april
1
Breng grijsbladige kruidenplanten weer in vorm. Knip van lavendel, rozemarijn, kerrieplant (Helichrysum) en heiligenbloem (Santolina) 2 tot 5 cm rondom weg. Knip niet tot in het kale hout en laat nog wat oud blad zitten.
2
Lok vogels in de tuin met een waterschaal op een standaard. Zorg dat er steeds water in staat, en laat je verrassen door de vele vogels die er gebruik van maken, zowel om te drinken als om te badderen.
3
Buig verticaal groeiende takken van een klimroos voorzichtig horizontaal uit en bind ze vast. Dit remt de groei en stimuleert de bloei. Aan deze hoofdtak groeien straks zijtakken met extra veel bloemen.
4
Week de zaden van erwten en peulen eerst in water tot ze rimpelen en zaai ze daarna 2 cm diep, buiten langs takken of een stuk gaas.
5
Knip de bloemen van uitgebloeide bloembollen weg, draai het loof bij elkaar en leg er een knoop in. Zo kan het afsterven en trekt de voeding terug in de bol voor volgend jaar.
6
Voor gezond groen gras
Zodra de temperatuur dagelijks boven de 15 graden komt, groeit het gras weer. Start dan met geregeld maaien. Stel de messen van de grasmaaier voor de eerste maaibeurt wat hoger af (5 cm).
Dit doe je om je gazon mooi groen te krijgen: • Trek met een hark de moslaag uit het gras of huur een verticuteermachine voor een groot gazon. • Prik met een riek gaten in een dicht geregende grasmat. Zo komt er lucht bij de wortels. • Zaai kale plekken bij met snel kiemend graszaad (Sprint ECOstyle, Rapide Barenbrug of Riparo DCM), schaduwmengsel (Ombra) of speelgazon. • Oppepper van jewelste: strooi gazon-startmest met extra magnesium; binnen een paar dagen is het gras weer groen. • Voor de puntjes op de i Zo krijg je je gazon mooi strak: span een lijn langs het gras en de border en steek de randen af met een kantensteker.
7
Steek wortelonkruid van bijvoorbeeld paardenbloem en boterbloem – het is nu nog klein – met wortel en al weg. Je put wortelonkruid uit door de wortels steeds weg te trekken, tot ze het opgeven.
Kiemend onkruid schoffel je weg op een zonnige dag zodat het meteen uitdroogt.
8
Loop een rondje met de snoeischaar, knip dood hout en beschadigde takken weg. Nu planten zoals vlinderstruik (Buddleja), jasmijn (Philadelphus) en pluimhortensia uitlopen, is duidelijk te zien wat dode takken zijn. Snoei of zaag deze weg, laat een stukje dood hout zitten als bescherming. Gebruik scherp gereedschap voor vlakke wonden.
9
Gebruik je laatste snoeihout als steun tussen de vaste planten en eenjarigen. Steek de takken rondom de planten als ze net opkomen, ze groeien dan door de takken heen en blijven overeind staan.
10
Bereid kuipplanten zoals Agapanthus voor op de zomer. Zet ze in het licht, geef ze vaker water en een hand organische mest.
11
Zet voor een verjongingskuur de schaar in de nu uitgebloeide, vroegbloeiende heesters, zoals Forsythia, schijnhazelaar en struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima). Knip een paar uitgebloeide takken tot laag boven de grond weg. Uit het hart van de plant groeien nieuwe takken, deze bloeien over twee jaar. Zo verjong je de plant.
12
Scheur grote pollen planten die in het najaar bloeien. Rooi ze op, deel ze in stukken, gooi het oude hart weg en plant de jonge delen uit in de border.
13
Zaai pompoen, meloen en komkommers binnen voor. Na half mei mogen de plantjes naar buiten. Start ook met het voorzaaien van eenjarigen in de vensterbank of in een kweekkas.
14
Bescherm de frisse nieuwe scheuten van lupine, hosta of ridderspoor tegen slakkenvraat. Strooi er lavameel omheen of plaats een koperen ring om de plant.
15
Ruikt de composthoop als een vochtig bos net na een regenbui? Dan is je compost klaar. Gebruik het als mulchlaag in je border. Maak de bodem eerst onkruidvrij en strooi dan een laag compost. De wormen en de regen werken de compost de bodem in en dat zie je terug in de groei van de planten.
Nog lang niet uitgeklust?
Klik hier voor meer tuinklusjes voor april.
FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP