Schijnaugurk (Akebia): vroege bloeier met prachtige bloemen (én vruchten)

Marloes Blom

19 februari 2022

Akabia Schijnaugurk

De clematis en passiflora kennen de meeste mensen wel. Maar er is nog een ranke klimmer die bloeit met prachtige bloemen: de schijnaugurk. En, de naam zegt het al, die heeft ook nog eens grote bijzondere vruchten.

Familie en naam

De schijnaugurk (Akebia quinata) behoort tot een familie van tweezaadlobbige planten: de Lardizabalaceae. Zijn naam dankt hij waarschijnlijk deels aan de vorm van zijn bladeren: ‘quinata’ betekent ‘verdeeld in vijf’. Maar hij staat ook wel bekend als chocoladerank, klimaugurk en klimbes. Van nature groeit deze klimmer in Japan, China en Korea.

Bloemen & peulen

Schijnaugurk bloeit in het voorjaar met trosjes lila/paarse tot chocoladekleurige bloemen (vandaar de bijnaam chocoladerank), zo rond april en mei. Ze geuren heerlijk naar vanille. Dankbaar voor insecten, zoals vlinders! Na de bloei kunnen zich peulvormige vruchten vormen van zo’n 5 tot 10 cm, in de vorm van augurken (vandaar de naam schijnaugurk). Die vruchten ontstaan overigens alleen na kruisbesmetting: je hebt dan dus meerdere planten nodig. Bovendien groeien die vruchten in het Nederlandse klimaat soms niet heel goed, dus je moet ook een beetje geluk hebben. Akabia Schijnaugurk Akabia Schijnaugurk

Verzorging

Geef deze klimplant een plek in de halfschaduw. Net zoals veel andere klimmers houdt hij er niet van als zijn voeten volop in de zon staan, dus scherm die af voor fel zonlicht. Kies een plek waar deze klimmer tegenaan kan klimmen, zoals een pergola of schutting. Hij kan enkele meters hoog worden, dus houd daarmee ook rekening. Schijnaugurk belieft een goed doorlaatbare, niet te kalkrijke, grond. Zorg dat die altijd licht vochtig is. Akebia is winterhard, in strenge winters verliest hij wel zijn blad. Bij strenge winters doe je er ook goed aan om jonge planten te beschermen tegen de vorst. Snoeien doe je direct na de bloei; hij bloeit op tweejarig hout.

Eetbare peulen (en bloemen!)

De paarse bloemen van de schijnaugurk kun je eten. De vruchten zijn rond september rijp. In Japan worden ze gezien als een delicatesse, daar eten ze de schil gefrituurd, en gevuld met bijvoorbeeld gehakt. De – door gelei omgeven – zaden zijn ook eetbaar, en smaken zoet. De meningen over hoe smaakvol de vruchten zijn verschillen. Volgens Permacultuur Nederland zijn ze echter niet zo lekker… Vreeken’s zaden denkt er anders over en adviseert om de vrucht te eten met citroensap, of om de schil te bakken. Ook Ecohoeve ‘Den ouden kastanje’ is fan van deze vruchten, en vergelijkt de smaak met die van meloen en peer. Akabia Schijnaugurk

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Christel Ekelschot (@leukgroenleven)

Op de vaas

Als je klimaugurk nou weelderig bloeit, dan kun je wellicht best een tak missen voor binnen op de vaas. Je kunt de takken combineren met andere mooie bloeiers zoals tulpen en winterkamperfoelie, en zo een prachtig voorjaarsboeket maken.

Kopen

Een enorm gangbare plant is de schijnaugurk niet, maar je kunt ‘m in ieder geval bestellen bij deze adresjes:

Liever witte bloemen?

Houd je niet van paars, maar ben je wel gecharmeerd van deze plant? Ga dan voor Akebia ‘quinata Alba’, onder meer te koop bij Rozenkwekerij De Wilde, VoedselBos en De Batterijen, of voor Akebia quinata ‘White Chocolate’, ook bij VoedselBos. Naast Akebia Alba heb je ook nog Akebia quinata ‘Silver Bells’, die bloeit met zowel roodpaarse als cremekleurige tot lichtroze bloemetjes.

Zelf zaaien

Wil je Akebia zelf zaaien? Zaden kun je onder meer kopen bij Vreeken’s zaden, op hun site lees je ook alle tips en trucs qua zaaien. BEELDEN: iSTOCK (HEADER) | PIXABAY 

Meer lezen