Aardbeien ken je uiteraard als fel- tot dieprood, en behoorlijk flink qua formaat. Afgezien van de bosaardbeitjes natuurlijk, die zijn rood maar klein. Zo niet de ananasaardbei, ook wel pineberry genoemd. Die is klein en…. wit – met rode zaden!
Familie & naam
De ananasaardbei (Fragaria x ananassa) behoort net als de bekende aardbei tot de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een kruising van de Fragaria chiloensis (een bodembedekkende sieraardbei afkomstig uit Chili) en de Fragaria virginia (een Noord-Amerikaanse aardbei die in een groot deel van de Verenigde Staten en Zuid-Canada groeit). De naam ananasaardbei verwijst naar de smaak, die doet denken aan ananas. In het Engels heet hij pineberry.
Het voordeel van wit
Zomerkoninkjes, de sappige bekende rode aardbeien, worden maar wat graag weggesnoept door vogels en insecten. Daar heb je met de ananasaardbei kennelijk stukken minder last van. Door de witte kleur denken vogels dat de vruchten nog niet rijp zijn, aldus tuinadvies.nl en Vreeken’s Zaden.
Smaakt naar…
Vreeken’s Zaden omschrijft de smaak van ananasaardbei als zoet en aromatisch – met dus een vleugje ananas. De vruchtjes zijn rijp als ze wat zachter zijn, en lichtroze verkleurd. Op eatme.eu vind je dit recept voor oogstrelende en vast lekkere roomtaartjes met ananasaardbei.
Verzorgen
Vanaf (eind) maart bloeit de ananasaardbei, de eerste vruchten kun je ongeveer plukken in juni – uiteraard een beetje afhankelijk van het weer. Deze aardbei is niet alleen meer bescheiden qua formaat, ook qua oogst haalt hij het niet bij de ‘gewone’ aardbei. Je kunt ‘m in de pot laten, maar ook in de volle grond plaatsen: het is een vaste, winterharde plant. Kwekerij Natuurlijk sterker geeft wat essentiële tips om de kans op een goede oogst te vergroten:
- Zet ‘m in de zon of halfschaduw
- Plant ‘m in voedingsrijke grond
- Houd de grond licht vochtig
- Last but not least: zet ‘m in de buurt van een andere aardbeiensoort. De ananasaardbei kan zichzelf niet bestuiven.
Kopen
Ananasaardbei is goed verkrijgbaar. Je kunt ‘m vinden bij Intratuin, maar kan ‘m ook kopen/online bestellen bij:
- Vreeken’s Zaden (van april tot en met september)
- Natuurlijk sterker
- Fruitbomen.net
Bij aardbeienplantje.nl kun je ‘m kopen per 10 of 20 stuks.
Wil je ze zelf proberen op te kweken? Bij moestuinland.nl kun je wortelstokken kopen voor de ananasaardbei.
Meer moestuinieren (met aardbeien)
- Ze schittert in de late lente en vroege zomer eerst met witroze bloemetjes, waar hommels, bijen en vlinders van smikkelen. Daarna tovert hij helderrode, glanzende vruchtjes tevoorschijn, formaatje bosaardbei. Die zijn niet alleen een lust voor het oog, maar smaken ook heerlijk. Wij zijn fan van de Japanse wijnbes.
- Wilde aardbeien: de bosaardbei en schijnaardbei. Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen die twee? En dan hebben we natuurlijk ook nog de tuinaardbei, de gewone aardbei. Hier lees je alle ins en outs over de bos-, schijn-, en gewone aardbei.
- Wil jij van je moestuin een ecologisch paradijs maken waarvan je jaarrond kunt oogsten en eten? Word jij enthousiast van moestuininspiratie? In het moestuin-kookboek Seasons Moestuin geeft auteur Jessica Koomen je van A tot Z tips hoe je 365 dagen per jaar kunt eten van eigen oogst. Het boek is een fijne houvast voor de beginnende moestuinier maar ook voor de doorgewinterde tuinfanaat. Het boek bevat verder meer dan 100 recepten, leuke DIY’s en heel veel praktische informatie! Bestellen kan eenvoudig, via seasonsmoestuin.nl.
BEELDEN: GETTY IMAGES (HEADER) | PEXELS