Afrikaantjes, terug van weggeweest in de tuin

Mariëtte Laan

4 september 2018

afrikaantjes - Tagetes patula 'Durango'

Kruiwagen met verschillende soorten afrikaantjes, zoals Tagetes patula 'Durango en Tagetes erecta 'Yellow Supreme.

We kennen afrikaantjes vooral als de lage plant met knaloranje bloemen. Maar wist je dat er veel meer varianten zijn? Juist de hogere soorten zijn prachtig, in de tuin én op vaas.

Afrikaantje Tagetes patula 'Linnaeus' - bloem - roodbruine blaadjes met geel randje.

Afrikaantje Tagetes patula ‘Linnaeus’ heeft lange stelen en is een sterke bloem op vaas.

Afrikaantjes (Tagetes) zijn weer helemaal terug van weggeweest. Tuinvrouw en bloembindster Marieke Nolsen is fan en zaaide veel verschillende soorten in haar pluktuin. Ze houdt van de planten omdat ze zo sterk zijn en lang bloeien. Tagetes past ook helemaal in deze tijd, met de nostalgische hang naar de seventies en liefde voor oranje en bruine tinten. Marieke zaaide dit jaar vooral de afrikaantjes met lange stelen. Die kan ze goed verwerken in boeketten.
afrikaantjes - Tagetes patula 'Durango'

Kruiwagen met verschillende soorten afrikaantjes, zoals Tagetes patula ‘Durango en Tagetes erecta ‘Yellow Supreme.

Lange bloei

Ook voor de border zijn de eenjarige afrikaantjes geliefd. Ze bloeien de hele zomer door, vaak tot aan de eerste nachtvorst. Tip van Marieke: “Kies het liefst wat hogere tuinvormen, zoals Tagetes patula ‘Linnaeus’ en combineer met bijvoorbeeld de diep donkerblauwe Salvia ‘Amistad’ en siergrassen. Of plant wat leuke soorten in je kruidentuin, samen met goudsbloemen en donkerbladige basilicum.”

Zo veel soorten voor de tuin

De eenjarige, sterke planten heten dan wel afrikaantjes, maar komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De bloemen verschijnen van ongeveer half juni tot ver in oktober. De bloemkleur is crème-wit, geel, oranje of rood, soms ook bruinrood. Het blad heeft een typisch kruidige geur.

  • Groot afrikaantje (Tagetes erecta). Grote, dik gevulde bloemen. Er zijn hoge, middelhoge en lage rassen.
  • Mexicaanse dragon of anijsafrikaantje (Tagetes lucida). Een wilde soort uit Mexico met kleine enkele bloemen in warmgeel. Het blad geurt naar anijs.
  • Klein afrikaantje (Tagetes patula). Lage perkplanten waarvan de bloemen kleiner zijn dan die van de erecta-groep. Vaak tweekleurige bloemen, enkel of gevuld.
  • Sterafrikaantje of citrusafrikaantje (Tagetes tenuifolia). Een sterk vertakte plant met heel fijn blad en kleine, enkele bloemen.
Afrikaantje - Tagetes tenuifolia 'Tessy Gold' - Marieke Nolsen

Tagetes tenuifolia ‘Tessy Gold’. Marieke: “De plant is vrij laag, maar bossig, erg mooi in de border.”

Afrikaantjes zaaien, planten & verzorgen

Marieke Nolsen zaaide alle afrikaantjes eind april ter plekke in de volle grond. Ze had het zaad vorig jaar zelf verzameld van planten die ze al had. Je kunt afrikaantjes ook in maart of april binnen voorzaaien in bakjes. Verspeen de zaailingen in potjes en zet de jonge planten vanaf half mei op hun plek in de tuin. Zorg voor losse, vruchtbare grond en een plaats in de volle zon. Geef geregeld water, want de planten houden niet van droogte. Verwijder de uitgebloeide bloemen voor een extra lange bloei. Maar laat zeker ook wat bloemen zitten, zodat je zelf de zaadjes kunt oogsten.

Afrikaantjes - Tagetes - Marieke Nolsen

Op de voorgrond de grote bloem van Tagetes erecta ‘Kees Orange’, erachter de tweekleurige Tagetes patula ‘Jolly Jester’.

Afrikaantjes doen het ook prima in potten en bakken. Voeg dan wel geregeld voeding toe aan het gietwater. Plantjes van bijzondere soorten Tagetes zijn te koop bij Kwekerij Schipper in Maurik (GD), www.kwekerijschipper.nl

Zaden van afrikaantjes zijn te koop bij:

* Tuindreef, www.tuindreef.nl (alleen online bestellen) * Vreeken’s Zaden, Voorstraat 448, Dordrecht (ZH), www.vreeken.nl Marieke weet ook veel over dahlia’s, lees hier haar dahlia-tips. TEKST EN FOTOGRAFIE MODESTE HERWIG | STYLING MARIEKE NOLSEN