Bijzonder nieuws van de Hortus botanicus Leiden: na zestig jaar staan vier imposante Agave americana achter de Clusiustuin allemaal in bloei! Ze hebben een bloemstengel van wel een paar meter hoog, dus je kunt ze bij een bezoek niet missen.
Raadselachtig
Hoe het kan dat de Agaveplanten zo spontaan zijn gaan bloeien, is een raadsel. “We wilden ze eigenlijk weg doen om de kuipplantencollectie een beetje op te ruimen voor de verbouwing en de herinrichting van de voortuin. Het is net alsof ze dat hebben gehoord”, zegt Hoofd Kassen Rogier van Vugt lachend. “Omdat het viertal vorig jaar pas heel laat naar binnen is gehaald voor de overwintering en misschien is geschrokken is van de kille temperatuur, zou het kunnen dat ze bij het opnieuw buiten plaatsen opeens zijn gaan bloeien.” Een Agaveplant in bloei zien? Bekijk dan deze timelapse.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Waarom is een bloeiende Agave bijzonder?
Agaveplanten worden al zo’n zestig tot zeventig jaar in de Hortus gekweekt en hebben al die tijd nog nooit gebloeid. Dit jaar doen ze dat dus alle vier tegelijk. Terwijl het Nederlandse klimaat eigenlijk niet fijn is voor de planten, maar door de aanhoudende hitte hebben ze het volgens Hortus Botanicus ‘enorm naar hun zin’. Het is een imponerend en prachtig gezicht: de bloemstengel wordt steeds langer (tot wel 10 meter hoog) en er vormen zich honderd tot soms wel duizenden rechtopstaande geurige bloemen aan de zijtakken. De bloemen bevatten enorm veel nectar. “En daar hebben de bijen profijt van, want voor hen is het niet makkelijk om met deze droogte aan nectar te komen”, vertelt Rogier.
Over Agave americana of Honderdjarige aloë
De Agave americana is een succulent en komt oorspronkelijk uit droge gebieden in Mexico en Midden-Amerika. “De soort draagt ook wel de naam Honderdjarige aloë, en dat terwijl het helemaal geen Aloë is”, vertelt oud-hortulana Carla Teune. Om de verwarring compleet te maken, wordt de plant ook geen honderd jaar, zoals de naam doet vermoeden. Het kan inderdaad lang duren tot de plant volledig is volgroeid en gaat bloeien, maar het kan ook al na veertig tot tachtig jaar gebeuren. Na de bloei gaan de hoofdscheuten dood, maar aan de basis staan vaak kleine uitlopers die opgepot kunnen worden en straks nieuwe planten vormen.
Bloei van de Agave volgen
Het bloeiproces van de Agave is te volgen op de Facebook pagina van de Hortus Amsterdam. Wil je zelf getuige zijn van het groeiproces, dat kan! De Hortus Amsterdam is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kun je terecht op hun website.
Lees ook:
Redactiefavoriet: de olijfboom Aardbeienijstaart met basilicum