Sneeuwklokjes voelen aan als het eerste teken van de natuur dat de lente in aantocht is. Lees hier alles over het sneeuwklokje. In de winter verstilt de natuur. Bladeren vallen, bloemen trekken zich terug en het groen keert in een diepe rust. En dan, ineens, steekt het sneeuwklokje zijn witte kopje op. Het is als een teken dat de natuur langzaam ontwaakt, dat de winter aan zijn einde gaat komen en dat we -nog eventjes wachten – snel meer bloemen zullen gaan zien.
Perfecte plek
Het sneeuwklokje laat als eerste zijn bloemen zien. Bij een warme winter kan dat al eind december zijn, maar normaliter bloeit het sneeuwklokje in januari, februari, maart en soms april. Het plantje wordt zo’n 25 cm hoog. Plant sneeuwklokjes op een plek waar ze zich kunnen uitbreiden, want dat doen ze graag. Houd ook rekening met de zon. Het liefste staat het witte blomke in de halfschaduw of volle schaduw. Onder bomen of struiken is een perfecte plek. Zo vangen ze in het voorjaar nog voldoende licht en staan ze in de zomer koel en wat droger. Lees ook: Kokedama van sneeuwklokjes: DIY
Sociaal plantje
De beste periode om sneeuwklokjes te planten is het najaar, in november. Ze groeien het liefst in groepjes, maar zorg ervoor dat er wel zo’n 8 tot 10 cm tussen elke bol zit. Ze mogen ongeveer 8 centimeter onder het aardoppervlak geplant worden. Hoe je een sneeuwklokje verplant of vermeerdert lees je hier. De beste periode daarvoor is als ze bloeien. Ofwel: januari, februari of maart.
Feitjes over het sneeuwklokje
Een andere naam voor het sneeuwklokje is ‘vroegopje’. Waar die naam uit voortkomt laat zich makkelijk raden. Een ander leuk feitje is dat een sneeuwklokje feitelijk kleurloos is. Door de de weerkaatsing van licht op de luchtbelletjes die samengeperst tussen de bladcellen zitten, lijken de bloemen voor ons wit. Maar als je een blaadje tussen je vingers wrijft zul je zien dat het glashelder is.
Sneeuwklokjes bekijken
Ben je fan van sneeuwklokjes? Dan kun je de komende tijd je hart ophalen. Want er is vanalles te zien en te doen rondom de witte plant. Van het bekijken van maar liefst 600 soorten sneeuwklokjes tot het (beter) leren fotograferen van de tere bloempjes. Lees hier waar je naar toe kunt. Lees ook: Sneeuwklokjes verplanten en vermeerderen BRON: FLORAVANNEDERLAN.NL, TUINADVIES | BEELD: UNSPLASH