Ze schittert in de late lente en vroege zomer eerst met witroze bloemetjes, waar hommels, bijen en vlinders van smikkelen. Daarna tovert hij helderrode, glanzende vruchtjes tevoorschijn, formaatje bosaardbei. Die zijn niet alleen een lust voor het oog, maar smaken ook heerlijk. Wij zijn fan van de Japanse wijnbes. En het fijne: als je deze exotisch ogende klimmer nu plant, geniet je deze (na)zomer al van haar besjes.
Familie en oorsprong
De Japanse wijnbes (Rubus phoeniculasius) behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Net als de ‘gewone’ braam en de framboos behoort ze tot het geslacht Rubus. Deze middelgrote heester/klimplant komt van oorsprong voor in Noord-China , Korea en Japan. Rond 1876 werd ze in Frankrijk ingevoerd – uiteraard vanwege haar smakelijke vruchtjes.
Looks
Deze klimmer heeft brede, ovaal gevormde frisgroene bladeren, met een viltige onderkant. De stengels zijn rood, en zitten bezaaid met (eveneens knalrode) kleine doorns. In mei-juni bloeit de Japanse wijbes met trosjes witte tot zachtroze lieflijke bloempjes. Ze hebben de vorm van kleine roosjes en lokken gegarandeerd vlinders en bijen. Later in de zomer vormen zich dan de oranje- tot scharlakenrode glanzende kleine vruchtjes. Je hoeft niet bang te zijn dat die binnen no time zijn geplunderd door insecten, volgens Diana van mooiemoestuin.nl laten de wormpjes en rupsjes de besjes in ieder geval links liggen. Hoe het zit met de gevederde tuinvrienden durven we je niet te zeggen…
Verzorging
Kale-wortel planten kun je van oktober tot maart uitplanten – in pot gekweekte planten kun je het jaar rond wel planten. Geef deze klimmer een plekje in de zon of halfschaduw. Qua grondsoort prefereert de Japanse wijnbes een zure tot neutrale, goed doorlaatbare, humusrijke grond. Het is een klimplant die zo’n twee tot drie meter hoog kan worden, en net als de braam wel geleiding nodig heeft. Vanuit de grond maakt hij lange uitlopers. Tip van Diana van mooiemoestuin.nl: bind die samen, zo houd je ‘m in bedwang én heb je het minst last van de stekels. Snoeien doe je, net zoals bij bramen, na de oogst. Het is dan zaak om de takken waaraan de vruchtjes zaten weg te snoeien, tot zo dicht mogelijk bij de grond. Hier vind je meer snoeitips voor zomerfruit. De Japanse wijnbes is winterhard, maar verliest wel haar blad.
Smaak & recepten
De besjes van de Japanse wijnbes zijn bescheiden van formaat, zo’n centimeter in omvang. Ze zijn rijp als ze felrood zijn, en makkelijk loslaten. Hun smaak is zachtzuur en lijkt op die van frambozen. Eigenlijk het lekkerst om zo uit de hand te eten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook jam of sap van maken. Of ze verwerken in fris fruitgebak, zoals deze clafoutis. Goed om te weten: de oogst van de besjes valt verspreid, dus je kunt niet in één keer enorm veel besjes oogsten. Tenzij je een enorm formaat struik, of meerdere struiken, hebt.
Kopen
De Japanse wijnbes is aan een enorme opmars bezig en best goed verkrijgbaar. Je kunt ‘m onder meer (online) kopen bij deze adresjes:
- Kwekerij Boskoops
- Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen
- tuinplantenwinkel.nl
- Vreeken’s zaden
- eetbaargoed.nl
BEELD: iSTOCK
Meer moestuinieren – met Seasons’ moestuin
In deze tijd zien we meer dan ooit dat mensen zelf een eigen moestuin willen aanleggen en willen koken van eigen oogst. Met Seasons’ moestuin laat Jessica Koomen zien hoe iedereen op een eenvoudige manier kan beginnen met een ecologische moestuin en hoe je met de oogst heerlijke gerechten kan maken. Je bestelt dit boek eenvoudig via onze webshop!