Aloë Vera: alles wat je moet weten

Linde Verhulst

23 november 2017

De Aloë Vera plant komt van oorsprong uit het Caribische gebied en landen in Afrika. Het is een tropische vetplant en staat voornamelijk bekend om zijn medicinale werking. De plant bestaat voor 99% uit water, het over gedeelte van de plant bestaat uit nog 75(!) andere stofjes. Stoffen zoals vitamine, mineralen, suikers en enzymen, je vindt ze er allemaal in terug. Daarnaast is het ook een echte toevoeging voor in huis. Lees hier alles wat je moet weten over de plant.

Water

De Aloë Vera plant heeft weinig water nodig. Doordat het een vetplant is, net als de cactus, slaat de plant water op in zijn stam en bladeren voor later gebruik. In de zomer heeft de plant maximaal een keer per week water nodig. In de winter houdt de plant een winterslaap. Dan heeft de plant ongeveer maar één keer per maand water nodig heeft.

Licht

De beste plaats voor deze plant is half schaduw, half zon. Wanneer je de plant aanschaft, zorg er dan voor dat de plant niet meteen in de volle zon staat. De plant moet eerst acclimatiseren, daarna kan de Aloë Vera goed zon verdragen. Als het maar natuurlijk zonlicht is.

Aloë VeraCombineer een Aloë Vera plant met deze jute zak om het helemaal af te maken!

Verpotten

De Aloë Vera plant groeit flink door. Eens in de twee jaar is het nodig om de plant te verpotten. Zorg er dan wel voor dat de plant in een pot staat die drie keer zo breed is als de wortelkuit. Zo heeft de plant genoeg ruimte om door te groeien.

Aloë Vera als medisch hulpmiddel

De medicinale werking vind je in de bladeren. Snij hiervoor een van de lagere bladeren bij de stam af. Je ziet dan een dun vliesje op de snede waar de sap uitvloeit. Knijp het blad uit en vang het sap op in een bakje. Gebruik het sap vervolgens als huidcrème voor huidirritatie, uitslag, wondjes of brandwonden. De plant gebruikt diezelfde genezende werking, dus je plant zal niet beschadigd blijven maar er groeit gewoon weer een nieuw blad aan.