Beukenhaag planten – zo doe je dat, aan de slag!

Mariëtte Laan

22 oktober 2021

beukenhaag - haag planten

Fotografie: Maayke de Ridder

Het planten van een beukenhaag (of andere haag) lijkt een eenvoudige tuinklus, maar wil je een mooie haag die meteen goed gaat groeien, dan is het de moeite waard er wat meer aandacht aan te besteden.

beukenhaag - haag planten

Fotografie: Maayke de Ridder

Beukenhaag planten – 3x waar je op moet letten voordat je begint

  1. Een haag om de tuin komt vaak te staan langs de erfafscheiding. Meet van tevoren goed uit waar deze ligt. Houd er rekening mee dat de haag breed zal uitgroeien. Houd dus afstand ten opzichte van het naastliggende perceel.
  2. Informeer de buren vooraf en maak afspraken over het onderhoud van de heg aan de kant van de buren. Bedenk dat elk takje dat over de grens steekt door de buren mag worden afgeknipt.
  3. Laat een heg nooit hoger worden dan de in een bestemmingsplan vastgelegde maximale hoogte voor een schutting.

Waarom een (beuken)haag als erfafscheiding? Lees hier 6 goede redenen om voor een haag te kiezen.  

Beukenhaag planten – zo doe je dat in 10 stappen

  1. Graaf een geul van 60-80 cm diep, verbeter de uitgegraven grond met bemeste tuinaarde of compost.
  2. Als je snel een hoge haag wilt hebben is het verleidelijk om te beginnen met vrij grote struiken. Maar koop liever vrij kleine, bossige planten, die zijn goedkoper en zorgen bovendien voor een mooi vertakte en dichte haag. Als de grond goed is, groeit een gemiddelde haag ongeveer 10-15 cm per jaar. (Een snelle groeier als de liguster is in 8-10 jaar twee meter hoog.) De breedte van een hoge (beuken)haag is minimaal 50 cm, maar meestal wat meer.
    beukenhaag - blote wortels - haag planten

    Fotografie: Modeste Herwig

     
  3. Plant struikjes met kluit of blote wortels het liefst nu, in oktober-november (als het blad is afgevallen), bladhoudende struiken in augustus.
  4. Leg struikjes met kale wortels meteen in het water, zodat de wortels niet uitdrogen.
    haag planten

    Fotografie: Modeste Herwig

  5. Zet de planten op de juiste afstand in de geul, bij beuk en de meeste andere soorten 4-5 per meter, bij kleine buxus 6-7 per meter, bij taxus 2-3 per meter.
  6. Voor een brede haag kun je twee rijen struikjes in verband plaatsen.
  7. De struikjes moeten net zo diep komen te staan als op de kwekerij, houd daarbij rekening dat de los gespitte grond nog wat zal inzakken.
  8. Vul de geul bij met aarde, trap de aarde rond de wortels stevig aan en geef veel water zodat alle lucht uit de grond verdwijnt.
    beukenhaag knippen - haag planten

    Fotografie: Modeste Herwig

  9. Knip de haag na het planten direct voor ongeveer een derde terug om een goede vertakking te bevorderen.
  10. Geef in maart wat natuurmest, ook een mulchlaag van compost en bladaarde wordt op prijs gesteld.

Meer praktische stap-voor-stap tuinklussen, in elk seizoen, vind je in het Seasons XXL Tuinboek. Hier lees je wat ook alweer het verschil is tussen een beukenhaag en een haagbeuk. TEKST EN FOTOGRAFIE MODESTE HERWIG, MAAYKE DE RIDDER