In augustus openden in Utrecht de deuren van het nieuwe duurzame warenhuis Green UP: het warenhuis van de toekomst, zoals ze zelf zeggen. Je kunt er terecht voor een scala aan producten, van woonitems tot fashion, van beauty en verzorging tot food-to-go. Gemeenschappelijke deler: alle producten zijn duurzaam geproduceerd en belasten het milieu zo min mogelijk. Dát is pas fijn shoppen!
Grootse – duurzame – pop-up
Green UP zit op een toplocatie in Utrecht, op de Stadhuisbrug, in de Utrechtse binnenstad (hier zie je de precieze plek op Google Maps). Het monumentale pand telt liefst 1400 m2 en wordt nu gevuld door producten van duurzame ondernemers en moderne concepten. ‘Hét antwoord op dagelijks duurzamere keuzes voor een laagdrempelige prijs’, aldus Green UP. Het is helaas wel een pop-up, wat betekent dat er een einddatum aan is verbonden. In 2024 wordt het pand gerenoveerd door de gemeente – maar tot die tijd kun je er dus naar hartelust duurzaam shoppen.
Duurzame variatie volop
Green UP telt allerlei shop-in-shop concepten, een beetje á la De Bijenkorf – maar dan duurzaam. En dat winkelt wel zo lekker. En gevarieerd, want elke shop heeft zijn eigen stijl en verhaal, qua bijdrage aan een duurzame toekomst. Ook leuk van Green UP: het is hoofdzakelijk ingericht met gerecyclede of hergebruikte items.
De shops in Green UP
Vijf van de ondernemers/shops (met hun duurzame boodschap) die je kunt vinden in Green UP: 1. Planet Hugs: ‘Verander de wereld en zie er goed uit!’ Bij Planet Hugs vind je prachtige slow fashion, duurzame interieur- en verzorgingsproducten. Planet Hugs staat voor een perfecte combinatie van stijl, kwaliteit en duurzaamheid – kijk zelf maar op planethugs.nl. 2. Vleck: ‘Enfin ce n’est qu’une boisson’ Bij Vleck kun je terecht voor ‘du vin naturel’: wijn met zo min mogelijk toegevoegde sulfieten (zwavel). Maar ook met zo min mogelijk gebruik van andere stofjes en technieken. Hun producenten werken met aandacht en liefde voor traditie en de natuur. Of je dat proeft in hun wijnen? Probeer het zelf maar – hier neem je vast een online kijkje. 3. Common & Sense: ‘Fair to people, caring for nature’ Common & Sense is een fair en duurzaam kledingmerk dat in 2019 werd opgestart. Hun motto: “Fair to people, caring for nature” – dus zorgen ze dat degenen die de kleding maken werken voor een eerlijk loon, op een veilige plek. Wel zo’n fijn idee als je dat t-shirt draagt, toch? Check hier hun site. 4. E&co: ‘Het zijn duizend kleine onafhankelijke keuzes die samen het verschil maken’ Van alledaagse gebruiksproducten tot unieke cadeaus, je vindt ze bij E&co. Gemeenschappelijke deler: het zijn duurzame producten – voor een eerlijke (en betaalbare) prijs. Neem vooral een kijkje op hun site voor het grote assortiment. 5. I like Vintage: ‘Spullen met een verhaal’ Șerin en Saskia van I like Vintage verkopen vintage interieurschatten. Naast hun eigen vondsten bieden ze plek aan kleine ondernemers om ook hun producten te verkopen op hun vierkante meters in Green UP. Je leest er meer over op hun site. Naast deze vijf vind je nog veel meer duurzame merken in Green UP, zoals Kuyichi en House of Useless. En er zijn nog behoorlijk wat vierkante meters te vullen, dus wie weet welke mooie groene initiatiefnemers zich nog zullen aansluiten.
Uitgeshopt? Tijd om wat te eten/drinken in de groene jungle ‘Botania’
Botania noemt zich met recht ‘een groene oase in de Utrechtse binnenstad’. Je drinkt en eet er uiteraard duurzaam, gezond en voedzaam (check de menukaart) – bij mooi weer kan dat lekker buiten op het terras. Bovendien organiseert Botania er ook workshops, masterclasses en seminars over duurzaamheid en een groene toekomst. Green UP | Stadhuisbrug 5 | Utrecht | green-up.eco FOTO’S: STUDIO JOOS & GREEN UP / LARS VERKROOST PHOTOGRAPHY
Meer duurzame (shop)inspiratie
- 5x doe maar duurzaam in de keuken: van koffiecup tot fermenteer-emmer
- Duurzaamheid staat centraal in het leven van Laura de Jong (36). Met haar man Jeroen (37) en zonen James (6) en Luc (3) ging ze een groot project aan: het verduurzamen van een jaren 30-woning in Den Haag die ze opknappen van energielabel G naar A. Voor Seasons beschreef Laura hoe hun uitgewoonde huis langzaam maar zeker een duurzaam thuis werd en deelde ze haar ervaringen, vondsten en keuzes. Hier vind je haar laatste column – met links naar de vorige columns.
- 5x vintage adressen om te schatgraven