De Zuid-Spaanse kust was een grote inspiratiebron voor de stoere buitenkeuken, de sfeervolle loungeplek in de tuin én het huis van Jacqueline in het Limburgse Landgraaf. Hier is, zowel binnen als buiten, een hoofdrol weggelegd voor haar lievelingskleur: wit.
Het wit gestuukte keukenblok. Mediterrane bomen als olijf en vijg. Accessoires in warm bamboe en rotan. Maar vooral de overkapping van houten palen. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de foto van de heerlijke loungeplek uit een zonovergoten land afkomstig is, waar het leven vooral bestaat uit siësta’s, mañana’s en tranquilo’s – niet uit de tuin van een vrijstaand woonhuis in een wijk in Landgraaf.
Eerlijk is eerlijk, Jacqueline – samen met Frank en hun zonen Pepijn en Job de gelukkige bewoner van deze plek – haalde de inspiratie hiervoor grotendeels uit zo’n gelukzalig oord aan de Zuid-Spaanse kust. Jacqueline: “Mijn schoonzus heeft een familiehuis in Moraira, oorspronkelijk een vissersdorp, met de ferry op twee uur afstand van Ibiza. Het is er nog niet massaal overstroomd door toeristen en, net als plekken als Benissa, Dénia en Jávea, ook aan de Costa Blanca, prachtig. We zijn er een paar keer op vakantie geweest en naast de palmbomen en blauwe baaien vind je er veel witte huizen met hout en terrasoverkappingen van riet en bamboe. Precies het sfeertje dat ik mooi vind.”
Schaduwspel
Al deze vakantieherinneringen mixte ze met ideeën die ze op nog zo’n inspirerende spot opdeed, strandclub Witsand in Noordwijk, en dat leverde een fijne buitenplek op. “We besloten om twee grote muren te metselen en daarin de haard, een bankje en bloembak te integreren. Daarna is alles gestuukt en witgeverfd. Door de muren wordt de oostenwind tegengehouden en kun je al vroeg in het seizoen buiten zitten.”
De palen van de overkapping zijn van duurzaam Europees hardhout en bestelden ze via de plaatselijke houthandel. “We kozen bewust voor een open constructie, zodat er elk moment van de dag een prachtig schaduwspel is te zien, welk seizoen het ook is.” Het zonnedoek gaat ’s zomers de warmte enigszins tegen “Het moest een simpele constructie worden, zodat ik het doek in mijn eentje kan ophangen. Op vier plekken hebben we haken aan het hout bevestigd waaraan ik het ophang.”
Hollands weer
Een andere wens was een buitenkeuken, met werkblad maar zonder fornuis; “We barbecueën vooral of koken binnen en eten het dan buiten op.” Hier, aan de Costa del Casa, is het minstens zo goed toeven als aan de Middellandse Zee. Echter, klein detail om rekening mee te houden als je ook verlangt naar zo’n loungeplek: het Hollandse klimaat.
“In Spanje zie je veel afgeronde vormen in het stucwerk en minder strakke lijnen, maar dat gaat niet in Nederland. Dat is een stuk kwetsbaarder en niet geschikt voor ons weertype. Daarnaast denken veel mensen dat geverfde buitenmuren geen aanrader zijn met ons klimaat, vanwege vochtplekken, maar de verf zit er nu drie jaar op en het ziet er nog steeds top uit. Wat ik wel elk jaar doe: even met een verfroller over het horizontale stucwerk: het bankje, de bloembak en de keuken. Niet vanwege het vocht, maar gewoon omdat het in de loop der tijd vies en groen wordt.”
Minimalistisch mediterraan
Jacquelines liefde voor kraakhelder wit is ook binnen te zien, waar ze zich graag laat inspireren door een Instagramaccount als @la_casa_clara. Vaak wordt voor wit gekozen als een kleine en donkere ruimte optisch vergroot moet worden, maar daarvan is geen sprake in het huis waar Jacqueline en haar gezin al sinds 1996 wonen.
“We hebben het destijds zelf gebouwd met hulp van vrienden en familie – met mijn vader als drijvende kracht en dagelijks opzichter – en het voldoet perfect aan onze wensen. De belangrijkste reden om voor wit te kiezen is dat het me rust geeft. En ik hou ervan als er één duidelijke sfeer is – ik omschrijf ons interieur zelf als minimalistisch met Scandinavische en mediterrane invloeden. Soms twijfel ik, als ik de mooiste interieurs voorbij zie komen op Instagram bijvoorbeeld. Even geleden heb ik dan ook één muur in een zandkleur geverfd (met kalkverf ‘Lime’ van L’Authentique, red.).” Lachend: “Maar dat is al experimenteel genoeg voor mij.”
Witter dan wit
Het ene wit is het andere wit niet. De meest gebruikte zijn Ral 9001 (crèmewit), Ral 9010 (zuiver wit, maar ziet eruit als gebroken wit als je het tegen een spierwitte achtergrond houdt) en Ral 9016 (verkeerswit, ofwel de witste van de drie). Omdat witten een ondertoon van blauw, groen, geel of rood hebben en soms hard kunnen overkomen, wordt vaak aangeraden om verschillende staaltjes op te hangen, naar de lichtinval te kijken en gedurende de dag te zien hoe de kleur verandert.
Dat zo’n diepteonderzoek niet altijd nodig is bewijst Jacqueline, die gewoon voor kant-en-klare witte muurverf van Flexa en Histor koos. “En om het geheel nog strakker, en rustiger, te maken besloten we vorig jaar om de travertin tegelvloer te vervangen door beton ciré in greige – tussen beige en grijs in. Geen gietvloer, want ik hou van een ‘natuurlijke tekening’.”
Warme sfeer
Veel lichte tinten in huis kan kil en klinisch overkomen, maar hier in Landgraaf is het steriele ziekenhuiskamergevoel mijlenver weg. Jacqueline: “Ik denk dat je dat kunt voorkomen door warme, natuurlijke materialen als wol, linnen, rotan en hout toe te voegen. En door een accentkleur te kiezen, zoals zwart, voeg je een spannend element toe.” Blijft er nog één brandende vraag over. Een überwit huis waarin twee puberzonen wonen én dat het hotel is van katten Juul, Saartje en Louis: staat het gezin elke dag met schrobber en bezem in de hand? “Nee hoor, absoluut niet”, lacht ze, “maar dat heeft vast ook te maken dat ik niet echt van de prullaria ben, meer van less is more.” Ziedaar, nog een laatste tip als je kiest voor wit.
Kijk voor meer inspiratie op het Instagramaccount van Jacqueline: @jtjejtje
Zelfgebouwde buitenkeuken
De buitenkeuken maakten Jacqueline en Frank zelf van betonblokken en een paar dwarsliggers van natuursteen. Jacqueline: “Voor het werkblad maakten we een houten bekisting en daarin is beton gegoten. Toen het blad droog was en de bekisting eraf, is het werkblad iets opgeschuurd, met een sealer behandeld (zodat het beschermd is tegen vlekken, red.) en met betonverf gewit. De rest is gestuukt, er ging een laag primer op, en daarna buitenverf van Remmers. Ook het deurtje maakten we zelf van wat planken en een grote stalen spijker als knop.”
CREDITS: TEKST EVELYN VAN DRIEL | PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE COCO FEATURES
Meer woon- en tuininspiratie
- Wonen in 2022: dít zijn de kleuren (inclusief sfeerfoto’s en video’s)
- Meer Spaanse woonsferen: elke kamer in het Mallorcaanse appartement van Lisa en Marcel van Leeuwen heeft zeezicht. De golven raken de rots waarop het huis is gebouwd. Binnen is de eilandsfeer goed gevangen met ambachtelijk stucwerk en een ton-sur-ton mix van natuurlijke materialen. Bekijk hier dit prachtige appartement.
- Mooi bij zo’n witte tuin: witte lavendel. Hier lees je er alles over.