Ook in de winter genieten Natascha en Marcel van hun tiny island – met huisje ingericht in wittinten – op de Vinkeveense Plassen. De eenvoud én de luxe om ver over het water te kunnen kijken werken louterend, zeggen ze. “Je beseft er dat je weinig nodig hebt om een fijne Kerstmis te vieren.”
Een stevige noordenwind mag de pret niet drukken. “Het vuur, de geur van hout, weerkaatsend zonlicht, nauwelijks bootjes om je heen: het is zó sereen. We vroegen ons af wat we zouden gaan doen, maar we hebben vooral het water ‘gelezen’. Het is nooit hetzelfde, de rimpels, weerspiegelingen en kleuren. In het donker is het ook altijd anders. Geluiden komen sterker binnen en aan de overkant branden de lampjes van Vinkeveense villa’s, een decor van lichtjes dat steeds wisselt. Ik hoor het Marcel nog zeggen: ‘Ik zie je blij worden.’”
Afgelopen jaar bezochten Marcel Engelman en Natascha Klootsema voor het eerst hun eilandje in de wintermaanden. Hun kinderen Finn (18) en Kiki (16) kwamen af en toe overwaaien vanuit hun woonplaats Utrecht. “We dachten dat het wat eenzaam zou zijn voor ons, maar we hebben ons geen seconde verveeld.” Helemaal alleen waren ze trouwens niet. Dagelijks kwamen Sjonnie en Anita op bezoek, de twee eenden die zich er enorm thuis voelen.
Hout hakken
“Je beseft op zo’n plek dat je niet veel nodig hebt om Kerstmis te vieren”, vertelt Natascha die in het dagelijks leven merkstrateeg is. “Voor de gelegenheid hadden we een kerstboom meegenomen, een zogenoemde ‘scharrelboom’, zelf uitgegraven op de Veluwe. Zonder tierlantijnen zijn ze al prachtig, een volle boom is helemaal niet nodig. Een enkel takje in een fles, een gemakkelijk mee te nemen kerstster van papier en je bent er al. Daarnaast namen we een spar uit de tuin van mijn ouders mee. Die heeft nu een ereplekje op het eiland.” Marcel, grafisch ontwerper van professie, moest wel af en toe flink aan de bak. “We stoken op hout, binnen en buiten. Hij moest behoorlijk door hakken”, lacht ze. “O ja, we waren de melk vergeten. Dan moet je terug naar Vinkeveen.”
Ook afgelopen zomer waren ze er veel te vinden, vaak met z’n vieren. “Je brengt als gezin even samen tijd door. Dat is belangrijk in ons soms hectische stadsleven. We bedenken er ook steeds nieuwe dingen. Onze zoon timmerde samen met Marcel een beach-barretje voor een feestje en we zijn natuurlijk veel op het water te vinden. Lekker suppen of zeilen, het verveelt er nooit.” Natascha ging er ook al eens heen om te brainstormen met een collega. Maar meestal vaart ze over met Marcel en zijn ze gewoon aan het ‘rommelen’. “Na tien minuten op de boot voel ik me al helemaal weg van de wereld. Er valt altijd wel wat te doen. Van de zomer heb ik bijvoorbeeld houten bakken gemaakt waarin ik groente kan telen. En voor de tuin ben ik druk in de weer met het stekken van wilgen en essen.”
Flessenpost
Het plan voor een eigen eiland ontstond in de zomer van 2020. Tijdens een boottochtje raakte het tweetal verliefd op de voormalige legakkers in de Vinkeveense Plassen. “We zagen ze in alle soorten en maten, groot en klein, met een huisje, zonder. Ik vond ze magisch. Vanaf dat moment begon het bij ons te borrelen. Maar ja, hoe kom je aan zo’n geweldig plekje?” Navraag leerde dat de eilandjes behoorlijk schaars zijn. Meestal blijven ze volgens Natascha ‘in de familie’.
“Op een dag zijn we op pad gegaan met Beaut, onze tuindersvlet. Op elk eilandje dat ons aansprak hebben we een fles met een briefje gepost. Hup, vanuit de boot een fles op de kant en door.” Het werkte, de aloude flessenpost. Een familie bleek een aantal eilandjes te hebben en wilde er wel eentje verkopen, perfect gesitueerd en met zo’n vierhonderd vierkante meter best groot. De eilanden in de Vinkeveense Plassen liggen in rijtjes. Je hebt als het ware ‘tussen-eilandjes’ en ‘kopeilandjes’. Ze zijn ontstaan als droogplekken voor de turf die hier in de negentiende eeuw werd gewonnen. Doorgaans zijn ze rechthoekig van vorm, maar ze kunnen verschillen in grootte en ligging. “Die van ons ligt op een A-locatie. Los van de andere eilandjes, op de kop van een rijtje, met zeker twee kilometer vrij uitzicht over de plas”, glimlacht Natascha.
Boho en scandi
Het huisje op het eiland was nodig toe aan een opknapbeurt. Maar eerst was de beschoeiing aan de beurt. “Door de ligging vangen we wind en golven, het water slaat er soms metershoog tegenaan. Spectaculair, maar zonder goede beschoeiing ben je dan behoorlijk kwetsbaar.” De klus werd deels uitbesteed aan vaklui, de andere werkzaamheden pakten Natascha en Marcel zelf op. “Marcel is handig en creatief. We hebben er vooral veel tijd ingestoken. Alles moet je overvaren. Hout, meubels, verf, gereedschap, zonnepanelen: noem maar op. Een overtochtje vanuit Vinkeveen duurt al gauw twintig minuten.
Gelukkig is Beaut lekker laag en kunnen we gemakkelijk onder de bruggen door.” Het huisje, ongeveer dertig vierkante meter groot, kreeg een complete make-over. Er kwamen openslaande deuren in, maar ook nieuwe ramen, een keukenblok van Ikea, een kachel en een slaapbank, zodat er in totaal vier personen kunnen overnachten. Natascha wist op voorhand hoe het eruit moest komen te zien. “De vrolijke touch van Ibiza in combinatie met het eenvoudige, heldere van Zweden. Zeg maar, boho en scandi.” Belangrijk ook: vooral niet te donker. Het houtwerk binnen is dan ook nagenoeg wit. “Mat, want daar houd ik van. Sterker nog, we hebben een ultramatte verf gebruikt.” Aan de buitenkant kreeg het huisje, inclusief terrasmeubilair, een laag zwarte verf zoals dat veel in Zweden en Noorwegen wordt gedaan.
Lees ook:
- 7x via Instagram binnenkijken in een Tiny House: woon- én tuininspiratie gegarandeerd
- In een tiny house op wielen door Europa: zij doen het (met kinderen én hond)
Verplaatsbare kachel
Het stel gebruikt de beperkte ruimte binnenshuis optimaal. Ze verhoogden een bed, zodat eronder extra opbergruimte ontstond. Metalen koffers uit India doen dienst als nachtkastje én bergruimte. Een opklapbare legertafel, wit overgeschilderd en gevonden via Marktplaats, kreeg de rol toebedeeld als stoere, gemakkelijk hanteerbare keukentafel. Door leren handgrepen te monteren kreeg het keukenblok een landelijke uitstraling. Ook buiten, waar ze de meeste tijd doorbrengen, gingen Natascha en Marcel inventief te werk. De palletbank op het terras was relatief eenvoudig zelf te maken en blijkt met een stel fijne kussens zeer comfortabel.
De kachel reist met ze mee over het hele eiland. “We hebben bewust een licht exemplaar uitgekozen. Als we ergens anders willen zitten, bijvoorbeeld uit de wind, kunnen we hem gemakkelijk verplaatsen. In de zomer zetten we een Belltent op onder de witte berk, waar we een vlonder hebben gebouwd. Op die manier hebben we meer slaapplekken. In de winter is dat een prachtige wegdroomplek. Dus daar staat de kachel ook dikwijls.” En anders wel de vuurschaal, bron van eilandhapjes en -drankjes. “’s Winters bakken we met een pan met lange steel pannenkoeken, rijgen marshmallows aan een stok of halen het wafelijzer tevoorschijn. Glühwein erbij, en heerlijk zitten kletsen of gewoon stil, staren over de plas.”
Lees ook:
Heerlijke drankjes (voor buiten): appelpunch (met rum) en chai (latte & hot chocolate)
Zelf naar het eiland?
Natascha en Marcel verhuren hun idyllische pareltje in de Vinkeveense Plassen. In de winter kunnen op het eiland 4 personen overnachten, in de zomer 8 dankzij een stoere tent. Zonnepanelen leveren stroom, koken doe je op gas of hout en het eiland is (“héél luxe”) aangesloten op de waterleiding. En natuurlijk is er ook voor gasten een bootje beschikbaar. Vanaf € 240 per nacht. island-life.nl
CREDITS: TEKST LEO ALEXANDER SCHLANGEN | FOTOGRAFIE RENÉE FRINKING/FEATURES & MORE | STYLING WILMA CUSTERS
Seasons kerst
Meer foto’s van dit tiny huis op het tiny island zie je in Seasons kerst. En nog veel meer:
- Zelf maken: feestdecoraties in natuurtinten
- Binnenkijken in een kersthuis vol roze rode tinten
- Volop kerstrecepten: een vega 5-gangenmenu + heerlijke chocodesserts
- De kunst van het bloemschikken door floral artist Anne van Midden
- Kap je eigen kerstboom, bezoek een kerstfair + nog 6 tips voor de feestdagen
- Met de arrenslee door Noord-Zweden
- Alles over Amaryllis
- Winterwandelen bij het Loo
- Extra: 8 wenskaarten
Pak deze extra dikke Seasons dus mee uit de winkel, of bestel ‘m eenvoudig online (je betaalt geen verzendkosten).