Voorjaarsbloeiende bloembollen planten, én bollennieuws

Mariëtte Laan

30 september 2018

voorjaarsbloeiende bloembollen planten - Jacqueline van der Kloet

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten, dat kan nu. Vanaf september/oktober kunnen deze bollen de grond in. Maar hoe zat het ook alweer precies, welke soort moet wanneer worden geplant? We pakken onze bollenbijbel erbij, het boek ‘Kleur je tuin’ van bollenexpert en groenontwerper Jacqueline van der Kloet, over combinaties van bloembollen en vaste planten. We lezen daar ook de tip om bollen na aankomst meteen uit te pakken. Maar wat als je niet in de gelegenheid bent om ze direct te planten? In dat geval open je de zakken zodat er voldoende lucht bij kan en zet je ze op een donkere, droge en koele plek (rond de 15 °C). Maar er zijn uitzonderingen op de regel.

Voorjaarbloeiende bloembollen tijdelijk bewaren

De uitzonderingen op de regel zijn bollen die snel uitdrogen zoals daslook (Allium ursinum), winterakoniet (Eranthis), hondstand (Erythronium), kievitsbloem (Fritillaria), sneeuwklokje (Galanthus), (lenteklokje) Leucojum vernum en lelie (Lilium). Deze voorjaarsbloeiende bloembollen moeten in een bak met zand of turfmolm worden bewaard tot je ze gaat planten. Anemoon, winterakoniet (Eranthis) en cyclamen kun je het beste een nacht in water weken voordat je ze plant.

Plant bollen op tijd

Voor een goed resultaat is het belangrijk om bloembollen op tijd te planten. Dat betekent dat je vroegbloeiende bollen, zoals sneeuwklokje, krokus en winterakoniet, ook vroeg de grond in stopt. Bij voorkeur eind september tot begin oktober. Dat geldt ook voor hondstand, die dan weer laat bloeit (april). Vanaf half oktober kunnen narcis, tulp en overige bolgewassen de grond in, waarvan sierui (Allium) en voorjaarsanemoon (Anemone coronaria) als laatste geplant kunnen worden, tot in december. Houd de bollen na het planten vochtig, dus als het even niet heeft geregend, pak de gieter erbij.

Nieuwe voorjaarsbloeiende bloembollen

Voor bloembollen nieuws steken we ook graag ons licht op bij Jacqueline van der Kloet. Welke bloembollen raad je aan voor een mooi begin van het voorjaar? Jacqueline: “Iedereen denkt bij voorjaarsbloeiende bloembollen altijd meteen aan sneeuwklokjes, krokussen en tulpen. Maar er zijn zo veel meer leuke, vroege bollen, zoals (blauwe) druifjes die er tegenwoordig ook in donkerblauw, lichtblauw, wit en zelfs zachtroze zijn. Ze bloeien vanaf eind maart en zijn, op een warme plek, heel sterk en komen na eenmalig planten elk jaar terug.” Voorjaarsbloeiende bloembollen planten - Muscari 'Pink Sunrise' c “Dit seizoen wordt de ‘nationale collectie’ aangeplant op de Hortensiakade bij Kasteel Amerongen, zodat daar volgend jaar soorten als Muscari azureum ‘Album’ (wit), M. aucheri ‘Blue Magic’(blauw), M. ‘Valerie Finnis’ (hemelsblauw) en M. ‘Pink Sunrise’ (roze, zie foto hierboven) te zien zullen zijn. Alle worden tussen de 10 en 20 cm hoog en zijn daarmee uitermate geschikt als ‘vulling’ tussen vaste planten op een zonnige plek.” Voorjaarsbloeiende bloembollen planten - Scilla 'Blue Arrow' Op welke nieuwkomers moeten we letten? “Voor het late voorjaar – mei/juni – zijn er nieuwe, spectaculaire soorten: sterhyacint Scilla hyacinthoides ‘Blue Arrow’ (zie foto hierboven), een lichtblauwe vuurpijl van zo’n 80 cm hoog, heel subtiel maar ook indrukwekkend en schitterend als accent tussen lagere planten. En vogelmelk Ornithogalum ponticum ‘Sochi’ (zie foto hieronder). Voorjaarsbloeiende bloembollen planten - Ornithogalum 'Sochi' Die wordt ongeveer 60 cm hoog met een iets compactere, witte, vuurpijlachtige bloem. Bloeit vanaf begin juni bloeit en heeft een extreem lange bloeitijd, van wel 4 tot 5 weken. Beide komen ook elk jaar terug.” Jacqueline van der Kloet, tuinontwerp en beplantingsadvies, Weesp, www.theetuin.nl

Lees ook:

Bloembollenfestijn Weesper Theetuin Bolletjes in het gras