Dossier bloembollen: alles over bloembollen planten, wanneer, hoe diep en zo geef je ze een boost

Mariëtte Laan

30 September 2024

bollen planten - bollenplanter - geef bloembollen een boost

Soms valt het tegen wat er opkomt van de bloembollen die je gepland hebt. Het reservevoedsel in de bol is niet altijd genoeg om straks te bloeien. In dit artikel lees je hoe je bloembollen een boost geeft, maar ook wat nou precies de beste tijd is om bloembollen te planten (wanneer plant je welke bloembol) en hoe je bollen het beste in de grond stopt.

Om in het voorjaar te genieten van de kleuren en geuren van bloembollen, moet je nu aan de slag. De kleinste bloembollen bloeien als eerste. Sneeuwklokje, krokus en Scilla moeten eigenlijk al zijn geplant. Voor de grote bollen zoals tulp, sierui, narcis en Camassia is deze maand de perfecte planttijd.

Lees ook: De sierui (Allium) is perfect voor een wilde bloementuin

Wanneer plant je bloembollen?

Voorjaarsbollen kun je kweken in perken en borders, bloembakken en -potten en zelfs in hanging baskets. In de vollegrond moeten ze in de herfst gepoot worden, voordat de grond bevroren is. Narcissen, krokussen en hyacinten plant je in de vroege herfst. Tulpenbollen kunnen iets later (eind oktober tot december) de grond in, zodat ze beter bestand zijn tegen botrytis, een schimmelziekte die tulpenbrand kan veroorzaken.
Sneeuwklokjes plant je van midden tot laat in de herfst. De bolletjes zijn gevoelig voor uitdroging, dus zet ze zo snel mogelijk na aankoop in de grond. Voor de beste resultaten moet je sneeuwklokjes echter ‘in het groen planten’ – wanneer ze nog hun loof hebben – dus in het vroege voorjaar.

Maar welke bollen planten we en wanneer bloeien ze? Voor inspiratie vragen we wat bollenexpert Jacqueline van der Kloet zelf plant. Lees hier welke tips zij geeft.

Bollen in bakken: zo doe je dat

  • Zorg voor een ongehinderde waterafvoer via gaten onder in de pot of bak en vul deze met turfvrije potgrond.
  • Voor een mooi en vol beeld zet je zo veel mogelijk bollen in de bak(ken). Voorkom echter dat ze elkaar raken; zet ze ongeveer een bolbreedte uit elkaar.
  • Als je kiest voor een mix van soorten, plant dan een ‘bollenlasagne’, door de grootste bollen onderop en de kleinste bovenop te leggen, met daartussen aarde. Lees hier precies hoe je een bollenlasagne maakt.
  • Als je klaar bent met het planten, geef ze dan één keer water en daarna regelmatig als ze actief groeien. Maar pas op dat je niet te veel water geeft, want dan kunnen de bollen gaan rotten.

bloeiende tulpen - lentebloeiers - geef bloembollen een boost

Bollen in de border

  • Voor het beste effect plant je bollen in clusters van minstens zes of zeven.
  • Graaf een gat met de juiste diepte voor de bollen. Als je niet zeker bent, controleer dan de verpakking, maar een algemene regel is dat je elke bol op een diepte van ongeveer twee tot drie keer de hoogte van de bol plant.
  • Zet ze iets verder uit elkaar dan in bakken, ongeveer twee keer de breedte van de bol.
  • Plant ze op de juiste manier: de puntige scheut moet naar boven gericht zijn.
  • Zodra je de bollen in het gat hebt geplaatst, bedek je ze met aarde en zet ze voorzichtig vast. Water geven is normaal gesproken niet nodig, tenzij de grond erg droog is.

Lees ook: De herfstanemoon: lieflijke luchtige bloeier voor elke border (of bloempot)

Bollen in het gazon

  • Voor een natuurlijke uitstraling strooi je de bollen lukraak op het gras en plant je ze op de plek waar ze vallen.
  • Gebruik voor grote bollen zoals narcissen of tulpen een bollenplanter. Kleine bollen kun je planten in gaten die zijn gemaakt met een tuinvork.
  • Als alternatief kun je meerdere bollen in een groot gat planten. Snijd met een spade de graszoden in de vorm van de letter H tot driemaal de hoogte van de bol. Trek vervolgens de graszoden voorzichtig terug, steek de grond eronder lichtjes door om de verdichte grond te breken, strooi de bollen uit en leg de graszoden weer terug. Vastzetten en goed water geven zodat de zoden blijven groeien.
  • Kies voor verwilderingsbollen zoals sneeuwklokjes, narcissoorten, oosterse sterhyacint, kievitsbloem of boerenkrokus, die jaar na jaar in aantal toenemen.

Dossier gazon:
September tuinklusjes: eenjarigen zaaien en weg met kale plekken in het gazon
Gazon van graszoden in 5 stappen; tuinklusjes in september
Gazon winterklaar – tuinklusjes in september

Lees ook: Kokedama van sneeuwklokjes: DIY

bloembollen planten

De beste voorjaarsbollen voor de schaduwtuin

Sneeuwklokjes zijn van nature geschikt voor een bosrijke omgeving en gedijen dus goed in beschaduwde en vochtige, maar goed gedraineerde grond. De tere voorjaarsbloeiende anemonen zijn een andere goede optie, en sommige krokussen bloeien ook in de halfschaduw. Hoewel tulpen het best presteren op zonnige plaatsen, geven ze ook in gedeeltelijke schaduw een show, net als sommige narcissoorten.

Na de bloei

Als je niet van plan bent om bollen in de border te vervangen door andere planten, kun je ze gewoon laten zitten, ze gaan dan vanzelf verwilderen. Voor tulpenbollen en hyacinten geldt dat het beter is ze uit de grond te halen en op te slaan zodat ze het volgende jaar weer beter presteren. Bollen in plantenbakken kun je na de bloei verplaatsen naar een bed of border, zodat ze zich goed kunnen nestelen.

Zo plant je bloembollen

bollen planten - bollenplanter - geef bloembollen een boost Plant de bol twee keer zo diep als de bol groot is. Gebruik een plantschopje met een maatverdeling of een bollenplanter (zie foto).

4 tips voor het planten van bollen

  • Kies altijd bollen die mollig en stevig zijn.
    Deze hebben de meeste kans om goed te presteren. Controleer ook of ze geen vlekken of tekenen van rot hebben.
  • Bezuinig niet op de hoeveelheid
    Je kunt nooit te veel bollen hebben! Plant je ze in de pot? Zolang ze elkaar niet raken komt het goed. In de tuin: als je een oase van narcissen in een border wilt, koop dan twee keer zo veel als je denkt nodig te hebben.
  • Geef ze een oppepper
    Voor de meeste soorten geldt dat een vloeibare voeding om de twee of drie weken vanaf de bloeitijd helpt om de bollen vet te mesten. Een andere mogelijkheid is om de bollen in het voorjaar te voeden met beendermeel. Lees ook de alinea hieronder over het geven van een boost.
  • Laat verschillende bloeiers elkaar opvolgen
    Het allermooist? Vanaf eind van de winter tot eind lente steeds kleur in je tuin door middel van ‘opvolgplanten’. Dit betekent dat als de ene set bollen zijn laatste bloei beleeft, de volgende zijn bloemblaadjes ontvouwt. Begin het jaar met sneeuwklokjes, gevolgd door krokussen. Daarna staan hyacinten en narcissen centraal, gevolgd door tulpen. Zo heb je lang plezier van je bollen!

Geef bloembollen een boost

Soms valt het tegen wat er opkomt van de bollen. Het reservevoedsel in de bloembol is niet altijd genoeg om straks te bloeien. Geef bloembollen een boost met Empathy Bulb Starter. Dat zorgt voor een goede beworteling en afwatering. Dit biologische product is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en goedgekeurd door de Royal Horticultural Society. Strooi de bulbstarter bij het planten van de bloembollen. De mineralen uit zeewier en speciale bodemschimmels die de wortelgroei stimuleren, zorgen dat je tuin een klein Keukenhof wordt.

Veel voorkomende problemen

  • Bollen hebben goed gedraineerde grond nodig. Natte winters kunnen leiden tot drassige grond, en vochtige bollen zijn gevoelig voor schimmelziekten.
  • Soms komen bollen niet tot bloei. Enkele redenen zijn: niet diep genoeg planten, planten in droge grond en te laat (narcissen) of te vroeg (tulpen) planten. Andere redenen kunnen zijn dat de bollen worden opgegraven door eekhoorns of muizen, dat de bollen geen voeding en water krijgen terwijl de bladeren nog groeien, en dat de bladeren niet de kans krijgen om op natuurlijke wijze af te sterven om zo energie terug te geven aan de bollen.

Nog even als reminder: de bollen-plantkalender

Voor een goed resultaat is het sowieso belangrijk om bloembollen op tijd te planten.

  • Eind september – begin oktober – Vroegbloeiende bollen, zoals sneeuwklokje, krokus en winterakoniet, stop je ook vroeg de grond in. Bij voorkeur eind september tot begin oktober. Uitzondering op de regel: hondstand plant je ook in deze periode, hoewel die laat bloeit (april).
  • Vanaf half oktober tot in december – Nu kunnen narcis, tulp en overige bolgewassen de grond in. Sierui (Allium) en voorjaarsanemoon (Anemone coronaria) kun je als laatste planten, tot in december.
  • Houd de bollen na het planten vochtig, dus als het even niet heeft geregend, pak de gieter er dan bij.

Lees hier meer over voorjaarsbloeiende bollen.

FOTOGRAFIE IBULB, ISTOCK, PEXELS | TEKST GARDEN ETC & MARIE TROMP


Meer Tuin