In stadspark Rosendals Trädgård lopen vruchtbare moestuinen en weelderige bloemenvelden naadloos in elkaar over. Net als de heerlijke wolkjes rozenparfum en de geuren van vers gebakken surdegsbröd uit de slow food keuken van het parkrestaurant, dat – geheel in stijl – in een kas gevestigd is.
Slow cooking
Slechts op een steenworp afstand van het voormalige zomerpaleis van koning Karl XIV Johan ligt Rosendals Trädgård. Deze ‘Tuin in het Rozendal’ is vernoemd naar de honderden rozenstruiken die er al decennia staan. Op warme zomerdagen blaast de aanlandige wind het Rosa rugosa-parfum het hele park door. De paden naar de tuin worden omzoomd door grote rozenstruiken; bijna honderd verschillende soorten. Ver voor openingstijd vermengt de zoete geur zich met die van houtvuur. In het hart van de tuin schuiven bakkers diverse soorten surdegsbröd in de met hout gestookte ovens. Ze waren een van de eersten in Zweden die het nu zo populaire zuurdesembrood op de kaart zetten. Het past helemaal in de filosofie van deze culinaire buitenplaats: slow cooking met eerlijke, biologische producten. Gek op Zweden? Lees dan ook: 3x zomercafes om van te smullen in Zweden
Bezoekers mogen zelf plukken
Zo op de vroege ochtend is er al veel bedrijvigheid op de lanen van het achtduizend vierkante meter grote park. Op de zware kleigrond zijn dit voorjaar tientallen soorten zomerbloemen gezaaid en gepoot. De groene waas die zich nu al vormt, belooft een zee van bloemen in augustus. Dahlia, Cosmea, zinnia: bezoekers mogen hun favorieten zelf afknippen en tot boeket laten binden. Vooralsnog plukken de bloemenmeisjes hier vooral onkruid. Maar aan kleur ontbreekt het geenszins; de borders van de kweekbedden staan al volop in bloei met geranium, Malva en donkerrode en witte pioenen. De allee tussen boomgaard en oude kassen is echt een visitekaartje. Tuinontwerpster Malin Skiöld maakt er elk jaar weer nieuwe, inspirerende beplantingsschema’s voor. De blauwe en paarse aren van kattenkruid en Salvia nemorosa vallen extra op tegen een ondergrond van roodbladige Ajuga en geranium. Donkerrode Cosmea, witbloeiende Allium en roze pijlen vingershoedskruid geven hoogte aan de borders. Aan de overkant knipt een van de medewerkers een bos margrieten, vrouwenmantel en Malva.
Slow food restaurant in de kas
Koks lopen af en aan om in één van de kruidenborders een hand verse munt of bosje bieslook te knippen. De dubbele kas naast de tuinwinkel doet dienst als restaurant. Op krijtborden boven de open keuken staat het menu van de dag; er is altijd een soep met knapperig brood, een vegetarisch gerecht en een warme bereiding met vlees of vis. Maar ook liefhebbers van het Zweedse koffieritueel ‘fika’ weten Rosendals te vinden. In het midden van de lichte ruimte staan een tafel vol schalen en vitrines met versgebakken lekkernijen: van gember- en havermoutkoekjes tot kokoscakejes en luchtige meringues. En alles is honderd procent biologisch. Bekijk ook: Binnenkijken: landhuisboerderij in Zweden TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE PEGGY JANSSEN