Duurzaamheid staat centraal in het leven van Laura de Jong (36). Met haar man Jeroen (37) en zonen James (6) en Luc (3) ging ze onlangs een groot project aan: het verduurzamen van een jaren 30-woning in Den Haag die ze opknappen van energielabel G naar A. Voor Seasons beschrijft Laura hoe hun uitgewoonde huis langzaam maar zeker een duurzaam thuis wordt en deelt ze haar ervaringen, vondsten en keuzes met ons. Deze maand: een linoleumvloer met cacaoschillen. Tijdens het renoveren en inrichten van een heel huis, maak je toch zeker een paar duizend keuzes. Er zijn er maar weinig zo bepalend als de vloer: het is letterlijk de basis van je interieur. Bij elke keuze kijken we streng naar onze uitgangspunten: duurzaam, natuurlijke materialen én in jaren 30-stijl. Onze keuzes moeten passen bij het huis. Ook dat is duurzaam: niet meewaaien met de trends, maar investeren voor de lange termijn.
Originele granitovloer
Hoera, ons huis heeft nog een originele granitovloer. Ja, er is wel wat liefde en herstelwerk nodig, maar voor nu zijn de gang en het toilet klaar. Voor de rest van het huis duik ik de geschiedenisboeken in. Naast granito zijn er nog meer typische jaren 30-vloeren. In natte en veel belopen ruimtes, zoals de hal of badkamer, liggen vaak vloertegels. En in de en suite kamers beneden ‘hoort’ parket, vaak in visgraatmotief gelegd.
Linoleum: een mengsel van lijnzaadolie, houtmeel en hars
Daarnaast is linoleum erg in trek. Dit wordt al sinds 1899 in Krommenie gemaakt onder de merknaam Marmoleum. Een Nederlands product dus, maar met dank aan de uitvinding van de Schotse Frederick Walton. Hij mengt lijnzaadolie, houtmeel en hars en walst dit plat op een rug van jute. De linoleumvloer blijkt verrassend sterk en gaat lang mee. Linoleum past bij de functionele eisen van de jaren 30: het is makkelijk in het onderhoud en goed schoon te maken. Creatieven gebruiken het graag in hun ontwerpen, bijvoorbeeld in Huis Sonneveld in Rotterdam.
CO-2 neutraal
Ruim 100 jaar later zijn de productiemethode én de ingrediënten niet veranderd, buiten wat kleine technologische aanpassingen. Eén van de belangrijkste ingrediënten, lijnzaadolie, dat wordt gewonnen uit vlas. Deze grondstof heeft nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien en ook maar weinig water. Het groeit snel en de hele plant is te gebruiken. En: het is de enige CO2-neutrale vloerbedekking ter wereld. Hoe dat kan? De ingrediënten voor de linoleum – denk aan planten en bomen – nemen CO2 op terwijl ze groeien. Dit compenseert de uitstoot tijdens de productie. Lokaal en natuurlijk, dat past goed bij onze wensen. Ook niet onbelangrijk: de vloer gaat goed samen met lage-temperatuur-verwarming, wat wij gebruiken nu we van het gas af zijn.
En dan nog de kleur….
We kiezen uiteindelijk voor de Cocoa-lijn: een linoleum vloer met cacaoschillen. In de Zaan-streek wordt veel cacao verwerkt. De schillen zijn een restproduct en daar kun je eigenlijk niets mee. Of nou ja, daar dacht Marmoleum dus anders over, want ze zijn nu verwerkt in onze vloer. Lichtgrijs en donkerblauw, allebei met een bruine chocoladespikkel erin. Een visuele knipoog, naar onze granitovloer in de gang. Na het leggen genieten we van de aardse, kruidige geur die vrijkomt. Het is weer gelukt, de linoleumvloer is een duurzame oplossing waar we elke dag blij van worden. CREDITS: PORTRET GEZIN EN EINDRESULTAAT LEEMSTUC: LIZ GROEN / OVERIG: PRIVÉBEZIT