Column van Laura: wonen en slapen tussen leem

Marloes Blom

26 januari 2021

leemstuc

Duurzaamheid staat centraal in het leven van Laura de Jong (36). Met haar man Jeroen (37) en zonen James (6) en Luc (3) ging ze onlangs een groot project aan: het verduurzamen van een jaren 30-woning in Den Haag die ze opknappen van energielabel G naar A. Voor Seasons beschrijft Laura hoe hun uitgewoonde huis langzaam maar zeker een duurzaam thuis wordt en deelt ze haar ervaringen, vondsten en keuzes met ons. Deze maand: leemstuc op de muren. Een natuurproduct dat aards oogt en heerlijk ruikt. Eerst hebben we containers vol schrootjes, rachels en riet afgevoerd. Het huis is gestript tot alleen de muren en balken nog overeind staan. Dan begint het opbouwen. De muren zijn aangekleed met een flinke laag isolatie van jute en daaroverheen plaatmateriaal. En nu komen we bij de laatste stap, hoe gaan we de muren afwerken? We begrijpen van de aannemer dat het moment dat de stukadoor ‘erin’ komt feestelijk is: dan ben je bijna bij de eindstreep. Maar zoals bij alle stappen volgen we hier niet de makkelijke standaardroute: gipsstuc. Dat kan ook niet. Het huis is damp-open geïsoleerd, dus de muren blijven ademen. En vocht, daar houdt gips niet van.

De keuze: leemstuc – gemaakt van leem en zand

Op zoek naar een alternatief ontdekken we leemstuc: een natuurproduct gemaakt van leem en zand. Warm in de winter en koel in de zomer. Het dempt geluid en als je wilt kun je zelfs verwarming aanleggen in je lemen muur, heerlijk. Als eerste komt er een paar centimeter dikke laag bruine basisleem op de muur. En hoera, dat ademt net als onze muren. Basisleem neemt leefvocht op als de lucht vochtig is en staat het weer af als het droog is. Dat woont heel fijn, want het klimaat in huis is daardoor zacht en constant. We kiezen voor producten van het Nederlandse Tierrafino. De timmermannen die nog bezig zijn in huis moeten er aan wennen, maar wij vinden de bruine basisleem al prachtig. Het voelt heel aards en ruikt heerlijk. Op de basisleem komt nog een paar millimeter leemfinish en dan is het klaar. De leemfinish is kleur en stuc in één. Handig, want je hoeft daarna niet meer te verven. Liever niet zelfs. Ook de leemfinish is opgebouwd uit natuurlijke materialen en dat geeft een levendig effect. Als je dat eenmaal gezien hebt, is effen verf maar saai.

leemstuc

Eerst het basisleem, dan de finish

leemstuc

Muren in ‘dover wit’ en lichtblauw – alsof je onder water zwemt

Op de meeste wanden komt de kleur ‘Dover Wit’, de lichtste leemlaag die er is. Een warme crèmetint met kleine zandkorreltjes erin, in bruin- en grijstinten. De muur kleurt mee met het zonlicht. Er zijn ook andere aardetinten om uit te kiezen zoals oker, groen en grijs die je onderling kunt mengen. Het toevoegen van losse kleurpigmenten maakt de mogelijkheden eindeloos. Voor de vissenkamer van onze jongste willen we lichtblauw, alsof je onder water zwemt. De leemfinish op kleur brengen lijkt op een taart versieren, maar dan op grote schaal. Ik bedenk een recept en samen met de stukadoor mengen we in een enorme bak onze eigen kleur. Het woont en slaapt erg prettig, tussen onze lemen muren. Net als met alle keuzes in ons huis, begon de zoektocht vanuit duurzaamheid. Maar blijkt het eindresultaat elke dag extra comfort op te leveren en is het ook nog eens een lust voor het oog. leemstuc leemstuc

leemstuc

Lees ook de eerdere columns van Laura

CREDITS: PORTRET GEZIN EN EINDRESULTAAT LEEMSTUC: LIZ GROEN / OVERIG: PRIVÉBEZIT