Cosmea: ultiem makkelijke én veelzijdige zomerbloeier

Marloes Blom

28 maart 2024

cosmea

De cosmea valt in de categorie makkelijk en mooi. Je hebt maandenlang plezier van de mooi gekleurde frêle bloemen, buiten én binnen.  En je lokt er bovendien bijen en vlinders mee, die snoepen van het stuifmeel en de nectar. In dit artikel lees je meer over de cosmea plant, wanneer je cosmea kunt zaaien en wanneer je cosmea kunt toppen.

Meer over de cosmea plant

Van oorsprong komt de cosmea, de Cosmos bipinnatus, uit Mexico. Hij wordt ook wel Mexicaanse aster genoemd. Hij behoort tot de composietenfamilie (samengesteldbloemigen) – net als de margriet en het madeliefje. Je hebt ‘m in lage en hoge varianten, in enkelbloemige en dubbelbloemige varianten (zoals de ‘Double click rose bonbon’), en zelfs met buisbloemen – zoals de ‘Hummingbird pink’. De meesten zullen ‘m kennen in roze, lila en wit. Je hebt ‘m echter ook in lieflijk geel (Cosmos Xanthos), oranje (Cosmos bipinnatus ‘Sunset Orange’) en ook in donkerrood (Cosmos bipinnatus ‘Dazzler’). Je hebt zelfs varianten met twee kleuren. Lichtroze met knalroze randjes en een geel hartje bijvoorbeeld, of roze met rood en witte stralen – vandaar ook zijn naam Cosmos bipinnatus ‘Radiance’.

tweekleurige cosmea

Dubbelbloemige cosmea

Wanneer kun je cosmea zaaien?

Vanaf april kun je cosmea’s binnen opkweken. Verdeel de zaadjes over de oppervlakte en begraaf ze niet te diep. Ze hebben licht nodig om te kunnen ontkiemen. Cosmea is vorstgevoelig, dus wacht IJsheiligen af als je direct buiten zaait. Dat kun je zelfs in juni nog doen. Afhankelijk van wanneer je zaait geniet je vanaf juli van de lieflijke bloemenpracht.

Enkele online adresjes voor zaden:

  • Enorm veel cosmea-varianten vind je bij Vreekens zaden – de prijs en hoeveelheid verschilt per variant. Online grasduinen is zeker de moeite waard, alleen al voor de namen: zoals ‘Cupcakes white’‘Peppermint rock’ en ‘Snowpuf’ die laatste lijken op sneeuwballen.
  • Bij De Bolster koop je BIO-zaden. Een zakje gemengde cosmea in wit, licht- en donkerroze.
  • Bij Happy Seeds koop je een zakje van zo’n 200 zaden van de 90 cm hoge variant, in een kleurenmengsel van wit, paars en roze-paars. Liever een lage variant? Ga dan voor de gekweekte Cosmea bipannatus ‘Sonata’ van 50 cm hoog, in een kleurenmix van wit, roze, paars en lila. De tweekleurige variant met felroze randjes en een geel hartje koop je ook bij Happy Seeds.

Lees ook: Deze nieuwe cosmea’s wil je écht in je tuin

Een veld met cosmea's

Verzorging van cosmea

Houd qua verzorging die Mexicaanse roots in gedachten: zon, zon en zon alstublieft. Qua grond moet het water goed weg kunnen. Wil je ‘m vertroetelen, voed dan bij met een meststof voor bloemen.

Wanneer cosmea toppen

Wanneer je jouw cosmea wil toppen is aan jou, als je ‘m hoog genoeg vindt, kun je ‘m toppen. Als je dat doet, zal je cosmea in de breedte voller worden. Je topt je cosmea door de bovenste bloemen en knoppen eraf te knippen. En bij cosmea geldt: snoeien doet bloeien: knip dus regelmatig wat mooie bloemen weg die je in een vaasje zet. Je cosmea zal je belonen door nog meer bloemen te maken.

Ideale kandidaat voor je pluktuin – of pot

De cosmea is een éénjarige – en is dus ideaal voor een pluktuin. Of dat nu daadwerkelijk een stuk is in je border of een een bloembak op balkon of dakterras. Het zijn namelijk prima snijbloemen. Extra leuk: de bloemblaadjes van de cosmea kun je eten. Verwerk ze dus in een salade of gebruik ze als decoratie op een taart of cake.

Meer lezen

Bloemen pluktuin: inspiratie & praktische tips
12 favoriete pluktuinen
Buitenkijker: wilde cottagetuin

BEELDEN: PIXABAY | INSTAGRAM | BRON TUINSEIZOEN 


5x Seasons voor €35

Recente editie