Houd je van wandelen – en leg je het liefst grote afstanden af, wandelend en/of hard lopend? Dan kun je je hart ophalen aan het pas verschenen boek ‘Follow the coast’, waarin de Europese kustlijn wordt gevolgd, in etappes van maar liefst 100 km per dag.
Nu is honderd kilometer per dag wat veel als je het ons vraagt. Wij geven de voorkeur aan wandelen en intussen ook van de natuur genieten – en tussendoor een cappuccino (eh, café au lait) en een snufje cultuur. Maar je kunt natuurlijk volledig je eigen plan trekken om de kust bij onze zuiderburen te voet te ontdekken. Dan heb je bij deze in ieder geval alle ins en outs van de etappe van het Zwin (op de grens van Nederland en België) tot aan Duinkerke (België).
Etappe 1 van Follow the coast
Zwingeul, Knokke > Leffrinckoucke, Duinkerke
De appartementsgordel langs de Belgische kust
De eerste 100 km van dit avontuur doorkruisten we technisch gezien drie landen. We begonnen in de Zwingeul, op de grens tussen België en Nederland, staken de grens over net ten oosten van De Panne en eindigden in Leffrinckoucke in Frankrijk. Deze kuststrook is de dichtstbevolkte 100 km van de volledige 4600 km van de Mare Nostrum. België moet het namelijk stellen met 65 km kustlijn, waar een groot deel van de 11 miljoen inwoners de zon komt opzoeken in de zomermaanden. Van de luxe en prestige in Knokke-Heist tot de relaxte sfeer van Blankenberge, de oude koninklijke charme van Oostende en de kilometerslange duinen aan weerszijden van de kust… Deze etappe heeft voor iedereen wat te bieden. De Belgische kust is een rechte zandstrook van Knokke, in het noordoosten, tot De Panne, in het zuidwesten. Het grootste deel wordt gedomineerd door appartementsblokken die elkaar verdringen voor een glimp van het felbegeerde zicht op zee. Gelukkig is de kust niet helemaal ingepalmd door hoogbouw. Tussen de steden vind je uitgestrekte duingebieden zoals de natuurreservaten van het Zwin, ten oosten van Knokke. Ten westen van Oostduinkerke kan je verdwalen in de Schipgatduinen met de Hoge Blekker, de hoogste duin aan de Belgische kust, en De Westhoek, ten westen van De Panne, is ook een wandeling waard. De villa’s in Knokke en de Anglo-Normandische cottages van De Haan zijn aangenamer om te bekijken dan de blokken beton en glas elders. In Oostende vind je majestueuzere gebouwen, zoals de Koninklijke Gaanderijen of de Wellington-renbaan. De twee belangrijkste handelshavens liggen in Zeebrugge en Oostende. Plezierhavens vind je in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge, die allemaal een overzetboot hebben om je van de ene oever naar de andere te brengen. Dit stuk kust heeft ook een zeeën van cultuur in de aanbieding en is de thuisbasis van het Beaufort kunstfestival, een unieke kunstroute met sculpturen verspreid over de volledige kust.
Zien
Fort Napoleon Fort Napoleon werd in 1814 gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. Vandaag vind je hier een museum en een chique bistro. Pier van Blankenberge Een 350 m lange pier die zich uitstrekt in zee en tal van bars en restaurants herbergt. Blankenberge-centrum staat bekend om zijn nachtleven.
3x wandeltips
1. Natuurreservaat het Zwin
Wat? – Ontdek dit paradijs voor vogels (en vogelliefhebbers) tegen de Nederlandse grens. Hoe? – Wandel of fiets tot aan het einde van de Zeedijk. Daar begint het natuurreservaat naast het standbeeld van de haas (51.364687, 3.347016). De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid ligt aan de Zwinlaan (51.358478, 3.323339), op 2 km van de ingang van het reservaat, maar tijdens de drukke zomermaanden zijn de parkeerplaatsen schaars. Het is dan makkelijker om aan de andere kant van het reservaat te parkeren aan het einde van de Graaf Leopold Lippensdreef, net naast de grens (51.358536, 3.350719). Vanaf dit punt heb je meteen toegang tot het natuurgebied en moet je slechts 1,5 km wandelen om de beroemde haas te bereiken vlak bij de zee.
2. Natuurreservaat ‘De Westhoek’
Wat? – Leef je uit in deze 350 ha grote zandspeeltuin. De beschikbare routes staan uitgelegd aan de ingang. Hoe? – Parkeer je auto aan het einde van de Schuilhavenlaan in De Panne (51.0934, 2.56552) om bij de ingang van het natuurreservaat te komen. Dit duingebied is 24 uur per dag toegankelijk voor bezoekers.
3. Hoge Blekker, hoogste duin van België
Wat? – Als je de hoogste duin van België wil beklimmen, is dit je kans. Hoe? – Parkeer je auto op de parking aan de Panoramalaan, niet ver van het kruispunt met de Zeelaan (51.111556, 2.644665). Doe je liever een langere wandeling? Trek dan noordwaarts naar de duinen van Doornpanne en Schipgat tussen Koksijde en Oostduinkerke.
Slenteren
- Knokke.Als een van de chicste badsteden aan de Noordzeekust én de Atlantische kust is Knokke het favoriete vakantieverblijf van de Belgische elite. Bezoek het Casino, de vele galerijen en het prachtige golfterrein of slenter door het Zoute, waar je heel veel restaurants vindt. Het is de perfecte locatie om de dure auto’s te spotten van de mensen die er uit eten gaan.
- Oostende. Oostende is de grootste stad aan de Belgische kust en de vroegere vakantiebestemming van de koninklijke familie. Bezoek de Koninklijke Gaanderijen, de Wellington-renbaan en het James Ensorhuis.
- Nieuwpoort. Nieuwpoort, met een van de grootste jachthavens van Europa, heeft veel geschiedenis te bieden. Het indrukwekkende Koning Albert I-monument is een passend gedenkteken voor de vele Belgische slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog.
Bereikbaarheid
België heeft het dichtste snelwegennet ter wereld. Alle kuststeden, van Oostduinkerke tot Knokke, liggen op slechts enkele kilometers van een afrit. Treinstations vind je in de grootste steden: Knokke, Duinbergen, Heist, Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en De Panne. De volledige 68 km kustlijn is bereikbaar met de Kusttram, een tramlijn die in 69 haltes langs de kust rijdt. Je kan op Oostende vliegen of kiezen voor de luchthaven van Brussel of Antwerpen (beide op 1 uur rijden van de kust). Er is een veerdienst tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk.
Follow the coast
Het boek Follow the coast verkent alle natuurlijke en culturele schatten die je tegenkomt als je de Atlantische kust van Frankrijk en België volgt, van Knokke tot San Sebastian. Met overzichtelijke kaarten, praktische reisinformatie, wandeltips en een ferme dosis anekdotes, geschiedenis en cultuur is Follow the coast een perfecte reisgids en prachtig fotoboek voor roadtrippers, wandelaars en cultuurliefhebbers. De reis (de eerste 4600 km) De Europese kust is zo’n 100.000 km lang. De makers besloten om deze kustlijn te voet te herontdekken en te verkennen. Ze lopen de kust af in teams van minstens twee lopers, waarbij elk team 100 km op een dag aflegt en dan de spreekwoordelijke stok doorgeeft aan het volgende team. Zo willen ze de volledige kustlijn van Europa afleggen. In Follow the coast volg je dus de lopers, en zie je foto’s van de kust en lokale schatten. Dit boek is het resultaat van de eerste 4600 km – ofwel de kust van België en Frankrijk langs de Atlantische Oceaan, gelopen door een honderdtal ‘Shoreholders’ van over de hele wereld. Met de tips uit het boek kun je hun avonturen herbeleven en de lokale verborgen schatten ontdekken. Charles van Haverbeke & Maximilien Monteyne | Follow the coast | Lannoo | € 45 | Meer info lees je op lannoo.be. Bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST CHARLES VAN HAVERBEKE & MAXIMILIEN MONTEYNE | FOTO’S ARTHUR CHAMBRE ©
Liever (kortere stukken) wandelen in Nederland?
Op onze site vind je veel gevarieerde wandelingen, altijd in de natuur en inclusief routekaartje en tips qua bereikbaarheid en horeca. Enkele favorieten:
- Van Bergen aan Zee naar Alkmaar – via het Trekvogelpad
- Over de Stulpheide bij Lage Vuursche (3,1 km)
- Langs vennetjes en bloeiende heide: het Mantingerzand (Drenthe)