Té zoet – deze exclusieve handgemaakte insectenhuisjes

Marloes Blom

23 mei 2021

insectenhuisjes

Zijn keramieken minihuisjes – aanvankelijk puur als tuindecoratie bedoeld – bleken tot zijn eigen verrassing mateloos populair onder… insecten. Dus bouwt Bastiaan Meijer nu exclusieve villa’s voor spinnen, torren en andere friemelbeestjes. Dat die insectenhuisjes ook een lust voor ons oog zijn is helemaal fijn. Je vindt bij hem geen doorsneemodel insectenhuisjes, zoals in de winkel, maar heel deftige, met boogramen, erkers, fraaie daklijnen, trapgevels en schoorstenen. Hij heeft er inmiddels tweeduizend gemaakt, schat hij. Ze staan in Nederland én ver daarbuiten, van Nieuw-Zeeland tot Nigeria. “Ik maak het liefst oude panden. Boerderijtjes, villa’s van voor de Tweede Wereldoorlog, in de stijl van de Amsterdamse School, noem maar op. Met veel hoekjes, randjes en fiebeltjes.”

De Waag in Deventer als riant insectenhuis

Een echt Amsterdamse school huisje, in Amersfoort

Onverwacht bezoek

Dertien jaar geleden bouwde Bastiaan Meijer zijn eerste insectenhuisjes voor een kunstproject in verwaarloosde Amsterdamse binnentuinen. “Ik bedacht allerlei vormen zoals kerken en een piramide, maar ook boerderijen en grachtenpanden.” Het bleek een schot in de roos, zijn gebouwtjes van keramiek op een bamboestok. Na afloop van het project stonden mensen in de rij om ze te kopen. Wat hij helemaal niet had zien aankomen. Het was dan ook niet zijn intentie om ze te verkopen. De eerste huizen zijn ook niet speciaal voor insecten gemaakt, vertelt Bastiaan. “Ik vond het vooral leuk om allerlei verschillende gebouwen te maken. Dat er allemaal spinnen, torren en andere beestjes in waren gaan wonen, was een prettige bijvangst, meer geluk dan wijsheid. Later hoorde ik van kenners dat insecten houden van kleine holletjes, gangetjes en ruimtes met veel hoekjes. Tja, dat hadden die gebouwen van mij natuurlijk.” Sindsdien hebben de huisjes een grote vlucht genomen, vooral voor mensen die hun eigen huis in de tuin willen hebben. insectenhuisjes

Rivierklei als basis

Een paar dagen per week is Bastiaan er druk mee in zijn atelier in de Witte de Withstraat in Amsterdam-West. In zijn eigen binnentuin staat vrij werk te koop, gebouwen die hij leuk vindt om na te maken zoals een markant transformatorhuisje in Akersloot. En boven een paar imposante villa’s en het zeventiende-eeuwse raadhuis van Grootschermer torent de kerk van Auvers uit, van het gelijknamige schilderij van Vincent van Gogh. De basis voor elk bouwsel is rivierklei, legt Bastiaan uit. “Daar rol ik plakken van, die ik vervolgens een dag laat drogen op gipsplaten. Ze worden dan zo hard als karton.” Daarmee gaat hij bouwen. “Het is vooral belangrijk dat de stukken klei die ik aan elkaar boetseer even vochtig zijn. Anders ontstaan tijdens het afbakken in de oven scheuren.” Komt een huis er goed uit, dan is het winterhard, weet hij uit ervaring.

Het betere priegelwerk

Behalve zijn handen gebruikt Bastiaan allerlei zelfgemaakt gereedschap. Voor de ramen heeft hij bijvoorbeeld een ‘ramenprikker’, een aardappelmesje waarvan het puntje is afgeslepen. En op de werktafel liggen houtjes in alle maten en soorten, met gekke uiteinden voor het betere priegelwerk. De boekenkast is goed gevuld met dikke architectuurboeken voor het vrije werk. “Als iemand aanklopt voor zijn eigen woning gebruik ik foto’s, bouwtekeningen en plattegronden. Een adres is ook handig. Met Google Maps kan ik namelijk mooi van boven de vormen bestuderen.” Een wat ingewikkelder gebouw kost hem zeker een week, zegt hij. En elk huis is uniek. “Ik maak altijd maar één exemplaar.”

insectenhuisjes

Bastiaan maakt replica’s van historische gebouwen, maar bouwt ook insectenhuisjes op bestelling

insectenhuisjes

Het station van Aalsmeer

Zelf bouwen?

Naast zijn vrije werk en werk in opdracht geeft Bastiaan Meijer workshops. Onder zijn leiding bouw je in zijn atelier in drie uur een insectenhuisje. Zie voor meer info insectenhuisjes.nl. Insecten houden van kleine holletjes en ruimtes met hoekjes, en dat vinden ze allemaal in de mini-huisjes CREDITS: TEKST LEO ALEXANDER SCHLANGEN | BEELDEN BASTIAAN MEIJER

Meer diervriendelijks & kunstzinnigs