Waarom vieren wij 4 oktober Dierendag?

Linde Verhulst

4 October 2017

Veel mensen geven hun huisdier vandaag een extraatje. Een bot, een lange wandeling of een extra snoepje. Dit doen we natuurlijk omdat we Dierendag vieren. Waarom eigenlijk en hoe is Dierendag ontstaan?

De geschiedenis

In Nederland wordt Dierendag sinds 1930 gevierd. Een jaar eerder, in 1929, vond er een congres plaats in Wenen van de dierenbescherming. Tijdens dit congres werd 4 oktober uitgeroepen tot Wereld Dierendag, om meer aandacht te vragen voor het welzijn van dieren.

Waarom 4 oktober?

De keus viel op 4 oktober, omdat dit de sterfdag is van Sint Franciscus van Assisi (1181 – 1226). Giovanni Francesco werd in 1181 geboren in Assisi, een plaats in de Italiaanse landstreek Umbrië. Hij kwam uit een welvarend gezin. In zijn jeugd had hij de ambitie om ridder te worden en toen de oorlog tussen Assisi en Perugia uitbrak, trok hij ten strijde. Tijdens zijn strijd werd hij gevangen genomen en pas een jaar later werd hij vrijgelaten. Verzwakt en ziek keerde hij terug naar zijn geboortestad. Zijn leven was erg veranderd door de oorlog en zijn gevangenschap. Hij gaf al zijn rijkdommen op en nam zijn intrek in het klooster bij de San-Damianokerk in Assisi. Vanaf dat moment leefde Francesco in dienst van God. In het klooster begon hij met preken. Zijn boodschap was liefde: liefde voor de mens, dieren en planten. Naast zijn compassie voor dieren zegt de legende dat hij met dieren kon praten. Uiteindelijk hebben de verhalen er toe geleid dat hij de beschermheilige van dieren is geworden. In 1228, twee jaar na zijn dood, werd hij tot heilige verklaard. En daarom vieren wij Dierendag op 4 oktober!


Meer Agenda