Binnenkijken in een kersthuis – vol creatief (kerstig) hergebruik

Marloes Blom

18 December 2021

kersthuis

De stoel voor de haard is van Be-Uniq, het kleed is gekocht bij Kwantum. Het onderstel van de salontafel heeft Tanya door een smid laten smeden, het blad is door een kennis gemaakt. Op de muur: Lino kalkverf van Carte Colori.

Een oude kerstkrans is weer als nieuw met takken van de eikenboom en lege jampotjes worden met een lik krijtverf sfeervolle kaarslampjes. Het motto van interieurstylist Tanya Worrell is ‘van niets iets maken’ en daarin is ze een kei, ook als het om kerstdecoraties gaat. Laat je inspireren! “Het leukste aan de feestdagen vind ik om zelf versieringen te maken. De basis van mijn huis blijft vrijwel altijd hetzelfde – ik hou van een stoere, sobere en landelijke stijl – maar met heel simpele ideeën maak ik er mijn eigen kersthuis van.” Geef interieurstylist Tanya Worrell wat jampotten die je normaal gesproken in de glasbak zou gooien en ze tovert ze met wat krijtverf om tot sfeervolle lichtjes. Van dennenappels maakt ze met wat touw en binddraad een feestslinger en terracottapotjes krijgen een spiksplinternieuw leven als kaarsenstandaard – gevuld met oase, mos en een kaars. Tanya: “Mijn motto is: van niets iets maken.” kersthuis

Hart van het huis

Elk jaar, zo rond november, begint Tanya al met de voorbereidingen voor de kerstversiering in haar huis in het Limburgse Thorn waar ze nu zo’n twintig jaar – samen met man Jean-Paul en kinderen Meghann en Ryann (dochter Scarlett is al uit huis) woont. Niét in een van de witgeschilderde pandjes in het oude centrum waar Thorn om bekendstaat: in de achttiende eeuw moesten de inwoners belasting betalen afhankelijk van de grootte van de ramen in hun huis, waarop arme mensen ze dichtmetselden en wit schilderden zodat je geen verschil meer zag tussen de oude en nieuwe stenen. Tanya’s twee-onder-een-kap werd gebouwd in de jaren 30 en ligt tegenover een schapenwei, vlak bij landweggetjes waar labradoodle Charlie zich graag uitleeft. Tanya: “We hebben veel verbouwd. Het meest ingrijpend was wel de keuken. Die is het hart van het huis, zowel letterlijk als figuurlijk. Mijn droom was altijd een grote leefkeuken waar gekookt wordt, geborreld, gegeten en gewerkt.”

Kerstkneusjesboom

Ook de inrichting heeft de afgelopen twintig jaar een metamorfose ondergaan. “Jarenlang was ik fan van de Engelse stijl: donkere houten vloeren, Laura Ashley-behang met rozen, Schotse ruiten en veel brocante. Zo vol en druk als het hier ooit was, zo sober probeer ik het nu te krijgen. Het hoeft allemaal niet zo netjes en gelikt. Doorleefd hout, het sleetse van oude verf, kalkverf op de muren dat geen egaal resultaat geeft maar juist een nonchalante uitstraling heeft, en kreukelig linnen past nu beter bij me. Ik hou van natuurlijke materialen.” Een nep kerstboom of kunsttakken zul je bij Tanya dan ook niet aantreffen. “Als grote boom kies ik vrijwel altijd een Nordmann omdat die mooie volle takken heeft en weinig naalden verliest. Daarnaast vind ik het leuk om toefen kerstgroen te maken. Ik haal die takken niet uit het bos, maar vraag altijd aan de kerstboomverkoper of hij nog een kneusje in de aanbieding heeft: eentje die niet helemaal recht is of hier en daar wat kaler. Die koop ik dan om z’n takken.” De bosjes groen hangt ze losjes op aan de deuren en buitenpoorten of ze drapeert wat takken over een hanglamp. “Met wat binddraad kun je er hier en daar wat dennenappels aan bevestigen, maar zonder is zeker zo mooi.”

kersthuis

De stoel voor de haard is van Be-Uniq, het kleed is gekocht bij Kwantum. Het onderstel van de salontafel heeft Tanya door een smid laten smeden, het blad is door een kennis gemaakt. Op de muur: Lino kalkverf van Carte Colori.

Oud weer als nieuw

Geen kerst zonder krans. Naast twijgenkransen is eentje van eikenbladeren ook een favoriet van Tanya. “Eind september is de beste maand om takken te knippen, dan zijn de bladeren nog groen en zitten er leuke eikeltjes aan. Ga er daarna meteen mee aan de slag, want nu zijn ze lekker buigzaam. Ik gebruik zelf vooral oude kransen die ‘op’ zijn als basis. In de openingen steek ik de takkenstelen die ik vastmaak met ijzerdraad. Na een paar weken worden de bladeren bruin en drogen ze in, eigenlijk vind ik ’m dan nóg mooier.” Nog een groene liefde is mos. “Elk jaar bewaar ik mijn zelfgemaakte mosballen in een plastic zak. De daaropvolgende kerst zijn ze natuurlijk ingedroogd en niet zo mooi meer, maar wel de perfecte basis voor een nieuwe laag mos. Leuke bijkomstigheid: de ballen worden elk jaar groter. Ik zet ze als een groepje bij elkaar of plaats ze in een mand of oude pot.”

Metamorfose met verf

Over oude potten gesproken; overal in Tanya’s huis staan schalen, kruiken, kommen en vijzels van hout met groeven, gaatjes en scheuren die oorspronkelijk uit Nepal, Indonesië, China of India komen. “Ze zijn vooral gebruikt voor het bewaren, bereiden en vervoeren van voedsel. Ik zet er bijvoorbeeld takken van onze berkenboom in, maar ze doen het ook goed als groepje bij elkaar. Dan wordt het een echte eyecatcher.” En dan is er nog dat magische spul waar Tanya niet zonder kan als het om decoreren gaat: krijtverf van Annie Sloan. “Heel geschikt om oude, donkerbruine kastjes met een dikke boenlaag te transformeren tot eigentijds meubelstuk. Er hoeft niet eerst geschuurd en gegrond te worden, deze verf zet je er zo op. Daarnaast kun je ’m ook gebruiken om accessoires te ‘vergrijzen’ – zoals de kaarslichtjampotten – of om kunststof onderborden, die je vaak voor een prikje bij de kringloop koopt, een ‘zinken’ look te geven óf om oude kerstballen een ‘roestig’ jasje te geven. Dat laatste doe ik met krijtverf, wax en wat vogelzand.” kersthuis

Steranijs en nootmuskaat

En als het dan zover is, ‘jingle bells’ door het huis schalt, Jean-Paul met schort in de keuken staat en uit de oven veelbelovende geuren komen, heeft ze dan nog een laatste tip om de tafel te versieren? “Ik koop bij de toko vaak grote verpakkingen met steranijs en verse nootmuskaat en strooi hiervan wat op tafel. Om de servetten bind ik een takje groen met een kaneelstokje en voor warme schalen kun je denken aan ruw houten planken als onderzetter. En dan … aan tafel en Merry Christmas everyone! kersthuis Tanya geeft interieurstylingadvies en heeft een webshop waar ze landelijke accessoires verkoopt en de krijtverf van Annie Sloan, meer info: stylingandlivingshop.nl en Instagram @stylingandliving CREDITS: TEKST YVONNE VAN GALEN, EVELYN VAN DRIEL | FOTOGRAFIE ANNEKE GAMBON

Meer kerstinspiratie

Meer beelden van Tanya’s huis in kerstsfeer zie in de kersteditie van Seasons – daarin vind je ook haar favoriete Instagram accounts. Uiteraard staat die hele Seasons in het teken van de Kerstdagen, met ook:

  • 30 zelfmaak-ideeën voor Kerst – hier een klein tipje van de sluier met 3 originele inpakideeën
  • Koken: kleurig 4-gangenmenu
  • Kerstwandelen in Friesland
  • Inclusief 8 prachtige wenskaarten, gemaakt door onze fotocolumnist Liesbeth Disbergen @sloppopyeah

En nog veel meer! Je vindt deze Seasons nu in de winkelschappen en kunt ‘m eenvoudig online bestellen via de webshop – je betaalt geen verzendkosten.


Meer Binnenkijken