Geen muur is spierwit in het bohemian, gipsy huis van Elena. Antieke meubels, kunstwerken en natuurschatten bepalen het kleurpalet van haar huis in de heuvels van Italië. De villa van Elena Carozzi ligt op de grens van Ligurië en Toscane. De zandgele gevel geeft niets prijs van het kleurrijke interieur erachter. Want binnen lijkt haar huis, volgens de ontwerpster, nog het meest op een gipsywagen. “Dit huis is mijn proefkeuken. Hier mix en meng ik alle ingrediënten die mijn leven kleur geven. De schilderijen van mijn opa, de antieke meubels van mijn ouders, maar ook de souvenirs die ik meenam van mijn reizen.” De eclectische verzamelingen in huis smelten wonderwel mooi samen. Elena past hiervoor de geheimen van de Scandinavische interieurstijl toe. “In het noorden zijn ze meester in het groeperen van verzamelingen. Drukke composities plaats ik voor een neutrale achtergrond. Of ik combineer ze met een eenvoudig meubelstuk. Daarnaast zijn de kleuren in mijn huis intens, maar zacht van toon omdat ze bestaan uit natuurlijke pigmenten. Dat zorgt voor harmonie.” Soms gebruikt Elena bewust een neutrale tint. Dat geeft ook rust en ruimte. Maar geen muur is hier spierwit. “Ik voeg steeds pigmenten in aardetinten toe aan de kalkverf voor een tikkeltje warmte.”
Hout, steen en terracotta
Elena en haar man Riccardo vonden vijf jaar geleden deze betoverende plek in de heuvels van Sarzana. Ze bouwden er hun droomhuis, omringd door tweehonderd jaar oude olijfgaarden en hoge vijgenbomen. “Een flinke uitdaging, want ik wilde dat het huis eruitzag alsof het minstens een eeuw oud was. We hebben daarom goed gekeken naar de oude huizen in deze omgeving. De meeste hebben een eenvoudige vorm; zoals een kind een huis tekent. Dat werd ons uitgangspunt.” Daarnaast moest de woning een groen karakter hebben. Daarvoor selecteerde het stel alleen natuurlijke materialen, waaronder hout, steen en terracotta. “We isoleerden de muren met hennepvezels. Op de vloeren ligt een mooie neutrale, lokale terracotta-soort, cotto Arezzo. En dankzij de zonnepanelen wekken we onze eigen energie op.”
Jongleren met pigmenten
Elena groeide op tussen de blauwdrukken, antieke meubels en de geur van olieverf. Haar moeder was architect, haar vader antiquair en haar opa kunstschilder. “Ik was al jong gefascineerd door kleur. Van mijn opa Gian Carozzi leerde ik verf mengen, iets wat ik nog steeds altijd zelf doe. Ik vind het veel te leuk om te jongleren met pigmenten, om te experimenteren en mijn eigen palet samen te stellen.” Haar passie leidde Elena naar de interieurwereld. Ze werkte onder meer als decoratieschilder en binnenhuisarchitect in Milaan. Na haar verhuizing naar Ligurië, 25 jaar geleden, bekwaamde ze zich onder de vleugels van haar opa in oude schildertechnieken. “Om me verder te ontplooien, moest ik naar het platteland. Meer nog dan de reuring van de stad, heb ik de natuur nodig om me op te laden en te inspireren.”
Bohemian flair
In het hart van het huis, op de eerste etage, bevindt zich de lichte, open woonkamer. Hier staat het vol met geërfde schatten en meubelstukken van bevriende ontwerpers. Niet zelden past Elena een meubelstuk aan haar eigen bohemian, flamboyante stijl aan. Zo gaf ze een lampenkap hetzelfde rode ruitpatroon als een sleetse berber uit Marokko. Het onderstel van een marmeren bijzettafel verfde Elena koraalrood voor een tikkeltje bohemian flair. “Ik vind het heerlijk om met kleur mijn interieur persoonlijker te maken. Ik haal er ook inspiratie uit. Regelmatig verwerk ik dezelfde kleuren en patronen in mijn behangontwerpen. Ook alle bijzondere vondsten die ik verzamel, inspireren me. Apulisch aardewerk, Frans keramiek, een houten krukje; elke vondst kan het begin zijn van een nieuw kunstwerk.”
Warm oker & zwart
Een dierbaar, abstract schilderij van haar opa inspireerde Elena bij het kleurenpalet van de woonkamer. De aardetinten weerspiegelen in de twee banken en een Marokkaanse berber. Op de tegenoverliggende muur hangt een dynamisch olieverfschilderij van vijgenbladeren van Elena zelf. Het warme oker en de zwarttinten zijn ook weer afgeleid van opa’s doek. “De stijl van deze twee werken is volstrekt anders, maar door de kleuren harmoniëren ze wel.” De stijl van de Amerikaanse expressionist Rothko inspireerde Elena bij het schilderen van een van de muren; half zwart en half bruin. De kleuren steken mooi af tegen het lichtgrijs van de gepolijste betonnen trap. Op die manier komt hij krachtig naar voren in de ruimte. Anders dan de woonvertrekken is de keuken verrassend fris van kleur met veel groene elementen. Elena schilderde de kozijnen lindegroen, als link naar het landschap.
Florale kroonluchter
Elena omringt zich in huis graag met natuurlijke vondsten. Kannen en vazen staan vol gedroogde bloemen en grassen. Op planken en kasten liggen schelpen, zaden en bladeren. “Ik hou van de zachtheid die natuurschatten geven aan mijn interieur. Ik vind het heerlijk om rond te struinen, op zoek naar mooie vormen en texturen. De bladeren van de vijgen bijvoorbeeld. Krullende druivenranken. Bloemen in allerlei bloeistadia. Het is een universum dat ik eindeloos kan onderzoeken.” Organische vormen komen ook terug in meubels en accessoires. Zo zijn in de smeedijzeren balustrade van de balkons bladpatronen verwerkt. Boven de tafel hangt een opvallende florale kroonluchter van een bevriend ontwerpster. De ijzeren lamp is speciaal voor Elena versierd met pailletten en bloemen van stof. “In dit huis worden we omringd met spullen die met liefde zijn gemaakt of uitgezocht. Daardoor voelt elk stuk als een soort familielid. Ze maken van dit huis een heel warm nest.”
Elena Carozzi
Elena Carozzi creëert handgeschilderd behang. Daarvoor maakt ze in de studio onder haar huis levensgrote werken. “Ik vind het heerlijk om hier op groot formaat bezig te zijn. Om met verf en pastelkrijt patronen te onderzoeken. Behalve met kleuren en suggestief lichtspel experimenteer ik graag met materialen. Zijde, stro, linnen, of geborduurd jute geven mijn patronen extra dimensie. Een behangontwerp is geslaagd als het oppervlak tot leven komt.” Het behang van Elena Carozzi is in Nederland onder meer te koop via luxurybynature.nl. Meer informatie op elenacarozzi.com.
CREDITS: PRODUCTIE JANET GLEESON | TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE ALESSANDRA IANNIELLO/LIVING INSIDEMeer (bohemian) binnenkijkers
- Tussen de gouden graanvelden op het groene Deense eiland Seeland, in het plaatsje Klippinge, vonden Anna en Lars Norrman hun droombestemming: een landgoedboerderij uit 1919. Ze toverden het om tot een heerlijke bohemian ‘hideaway’. Voor henzelf én hun B&B gasten.
- Authentiek behang uit Engeland, verfkleuren uit Scandinavië en vintage interieurstukken uit Frankrijk. Laat het maar aan woonstylist Roos Eldering over om deze ingrediënten op een inspirerende manier met elkaar te mixen. Je ziet het in deze binnenkijker.