Frisgroene grote bladeren, bovenaan een dikke, al dan niet gevlochten, stam: de geldboom is mooi qua looks. En hij is ook nog eens enorm makkelijk blij te houden, dus ook geschikt voor wie niet zulke groene vingers heeft.
Familie & naam
De geldboom (Pachira aquatica) behoort tot de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae), net zoals bijvoorbeeld de kamerlinde. Van oorsprong groeit deze plant in moerassen en riviermondingen in Zuid-Amerika. Hij staat ook wel bekend als ‘watercacao’, maar de meeste bekendheid geniet hij met z’n bijnaam ‘geldboom’. In het Verre Oosten wordt namelijk gedacht dat hij met zijn bladeren geld kan vangen… In Azië is de geldboom dan ook een traditioneel housewarming-cadaeu dat voorspoed en rijkdom brengt.
Verzorging
Water De geldboom slaat water op in zijn stam en heeft dus minder nodig dan de meeste kamerplanten. Laat de grond iets indrogen en geef hem dan pas weer een flinke scheut water – zo eens in de drie weken. ‘s Zomers volstaat eens per anderhalve week. Handig met het oog op vakantie! Licht De geldboom belieft een plek in het licht – maar geen direct zonlicht. Je weet snel goed of het te licht is naar zijn zin: dan krijgt hij gele bladeren. Verpotten Jonge geldbomen kun je het beste elk jaar verpotten. Bij grotere exemplaren (meer dan 150 cm hoog) hoef je alleen de toplaag te verversen. Vervang dan dus de bovenste laag potgrond door een laag nieuwe potgrond. Snoeien & stekken Iris van Mama Botanica vertelt je precies hoe je de geldboom moet snoeien én hoe je hem kan stekken. BEELD: iSTOCK
Meer kamerplanten
- De vioolbladplant heeft bladeren zo groot als violen
- Voor de liefhebbers van bijzondere planten: de Alocasia Stingray
- Bonte kamerplant: met de Codiaeum geef je kleur aan je huis