De tijd van strakke witte muren en alles in grijs, beige en zwart-tinten liggen achter ons. Kleur en planten zijn van nu, maar hoe haal je kleur in huis zonder dat het chaotisch wordt? Kleur in huis is best spannend. Want hoe weet je nu welke kleuren elkaar versterken, en welke je beter niet kunt combineren? En hoe zorg je ervoor dat het met al die kleuren door elkaar gezellig wordt, maar niet chaotisch? Kortom: kleur in huis heeft wat durf nodig. We zetten wat voorbeelden van kleur in het interieur voor je op een rijtje en vroegen onze styliste Mirjam Roskamp hoe je dat nou doet, kleur combineren. Ze geeft hieronder vier tips.
Tip 1: Voorkom chaos: blijf in dezelfde kleurtinten
Als je kleur in je huis wilt -maar geen bonte kermis- zorg dan dat je hetzelfde kleurgamma blijft. Lichte en donkere tinten van dezelfde kleur staan altijd mooi bij elkaar. Vind je het nog wat saai? Voeg dan een paar kleine contrasten toe in de vorm van bijvoorbeeld een kussen of vaas in een complementaire kleur. Dus als je blauwtinten in de kamer hebt, voeg dan iets in de tint oranje toe. Meer weten over kleuren en complementaire kleuren? Lees hier over de kleurenleer van Johannes Itten.
Tip 2: Houd de basis rustig en voeg kleur toe
Houd basisstukken in huis in een neutrale kleur zoals wit, grijs of beige en voeg een stoel toe in je lievelingskleur. Zo maak je die stoel tot de aandachtstrekker van de kamer. Als niet veel wilt besteden is de makkelijkste en goedkoopte optie om één wand van de kamer in een kleur te verven. Als je dat zat bent kost het een middag en een blik verf om ‘m weer in een andere kleur te verven. Daarbij nog een handigheidje voor spullen in huis die je dierbaar zijn, maar je niet per se heel mooi vindt. Denk aan een oud kastje of een schilderijtje van je oma. Als je de wand erachter in een kleur verft, wordt het object ervoor direct veel bijzonderder. Kijk maar hoeveel mooier de schilderijen (die trouwens op zich al prachtig zijn hoor) in het Rijksmuseum eruit komen.
Tip 3: Kies voor vergrijsde kleuren
Bij kleur hoef je niet direct aan de pure rood-, geel-, blauw- of groentinten te denken. Een kleur hoeft niet fel te zijn. Als de tint wat vergrijsd is, wordt het direct rustiger en combineert het makkelijker. Vergrijst blauw met vergrijst geel wordt dan heel mooi, zie de eerste foto hieronder. In een vergrijsde tint zit namelijk ook wat zwart in de kleur. Daarom nog een tip: als je een kleur verf te fel vindt, kun je er een drupje zwart in doen. Dan vergrijst de tint wat. Als je een drupje wit toevoegt, wordt de kleur wat lichter. Enige is wel dat als je dan nog meer verf nodig blijkt te hebben het moeilijker is om precies dezelfde tint weer zelf na te maken.
Tip 4: Kies en bouw verder
Als je een mooi dessin ziet, bijvoorbeeld dat van een kussentje, kun je een paar kleuren daaruit kiezen en daarop verder bouwen. Kies je verf en accessoires in die kleuren. Je kunt ook gaan voor een beeld waarvan je de kleuren mooi vindt. Op deze site vind je verschillende foto’s waar de kleur- en verftinten direct bij benoemd worden. Hartstikke handig. Hieronder vind je voorbeelden van prachtige interieurs met kleur:
Lees ook: 5 vragen over blauw in huis aan onze interieurstylist
BEELD: ISTOCK EN INSTAGRAM