Knappe jongen met weinig eisen: de vijgcactus

Marloes Blom

15 januari 2020

Van cactussen heb je duizenden soorten. De vijgcactus is met zijn bijzondere verschijningsvorm een knapperd.

vijgcactus

In de vrije warme natuur: blaadjes, bloemen en vruchten

De vijgcactus, de ‘opuntia ficus-indica’, komt oorspronkelijk uit Mexico. Hij kan in het wild behoorlijk groot worden, tot wel vijf meter. Hij heeft een bijzondere vorm: de stengels zijn ovale schijven. In de warme landen waar hij in het wild groeit, bloeit de vijgcactus prachtig. Onze huiskamers lijken natuurlijk niet op die omstandigheden, dus de kans dat hij bij jou bloeit is niet heel groot. Je kan natuurlijk altijd een poging wagen! Sowieso geldt voor cactussen dat ze op een wat koelere plek in huis moeten overwinteren, en minder water moeten krijgen. Om te overleven is de kans dan groter dat ze bloemen (zaden) gaan maken. vijgcactus Vijgcactus

De vruchten: cactusvijgen

De vruchten van de vijgcactus, cactusvijgen, zijn ovaalvormig met een dikke schil met stekels. Ze verkleuren van groengeel naar oranjerood, en binnenin zit zoet sappig vruchtvlees met (eetbare) pitjes. Cactusvijgen smaken ietwat naar peer – in het Engels heten ze ‘prickly pear’. Gezond zijn ze ook: ze zitten vol met vezels, mineralen en vitaminen. vijgcactus

cactusvijg

Verzorging: veel zon, weinig water

Net als andere cactussen is deze ook behoorlijk weerbaar. Veel zon en weinig water is het devies – zo’n eens per maand. In de lente en zomer kan je het aanvullen met cactusvoeding. Je kan deze plant ook heel makkelijk stekken, door een schijf los in de grond te steken – gebruik dan speciale cactusaarde. Ook een handige tip om de schijf op zijn plaats te houden: geef hem houvast met satéprikkers.

Op het menu

Je zou het misschien niet verwachten bij een cactus, maar deze plant is grotendeels eetbaar. De cactusvijgen kan je bijvoorbeeld lekker combineren met geitenkaas. Maar ook de bloemen en de schijven zijn eetbaar – zodra de doorns zijn verwijderd uiteraard. Je kan de schijven bereiden zoals zoveel groenten: koken, bakken en grillen. De smaak schijnt vergelijkbaar te zijn met die van asperges. In Mexico staat deze plant in de meeste restaurants wel in een of andere vorm op het menu.

Weetjes

  • Deze cactus wordt ook wel schijfcactus genoemd. De vruchten staan ook wel bekend als woestijnvijg en sabra.
  • Hij is verwerkt in de vlag van Mexico.
  • Cactusvijgen worden gegeten door bepaalde leguanen.
  • De planten worden in warme contreien gebruikt als natuurlijke omheining voor vee. Je ziet ze ook wel als hagen langs wegen.

Mexicaanse vlag

Meer lezen

BEELDEN: UNSPLASH (OMSLAG) | PIXABAY