Knippen en snoeien, daar knapt de tuin van op

Mariëtte Laan

20 maart 2020

siergrassen knippen - maart - voorjaar

Knippen en snoeien… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor maart. Pak je snoeischaar en ruim de tuin op, daar knapt ie van op en zo’n schoon begin inspireert. We gaan siergrassen knippen en snoeien, maar ook vaste planten, struiken, klimplanten en bomen. Goed om te weten: kleine takken en plukjes mos zijn goed nestmateriaal voor vogels. Ruim dus niet álles op.

Siergrassen knippen en snoeien

siergrassen knippen - tuinklusjes - maart - voorjaar Siergrassen hebben hun mooiste tijd gehad. Knip met een scherpe snoei- of heggenschaar het verdorde gras weg, net boven de grond. Zo krijgen de groene punten van de verse scheuten weer genoeg licht en ruimte om uit te groeien, want het gaat nu snel. Een fijn adres voor siergrassen is Lianne’s Siergrassen in het Groningse De Wilp.

Vaste planten knippen

Knip dode stengels van vaste planten weg. Versnipper ze en strooi tussen de planten of gooi op de composthoop. (Lees hier meer over zelf compost maken.)

Aandacht voor hortensia’s

Knip de oude, verdorde bloemen weg.

Bomen en struiken knippen en snoeien

Knip dode takken weg. Twijfel je of tak dood is? Krab een stukje van de bast weg. Is het  daaronder groen dan zit er leven in. Is het bruin onder de bast, dan kan de schaar erin. Heesters zoals vlinderstruik die vanaf half juni bloeien, snoei je nu flink terug. Grijsbladige (dwerg)heesters zoals lavendel, heiligenbloem en kerriekruid (Heloichrysum), snoei je om ze compact te houden. Kijk hier voor het snoeien van rozen.

takken knippen - tuinklusjes - maart

Klimplanten knippen en snoeien

Klimplanten die een wirwar zijn geworden knip je nu in model en geef je daarmee meteen een verjongingskuur.

  • Kamperfoelie: snoei de zijscheuten terug tot ca. 5 cm van de hoofdtak voor een rijke bloei en een mooiere struik.
  • Klimop: knip terug tot overzichtelijke proporties. Voor je het weet zie je alweer fris groen blad.
  • Clematis: knip flink terug, tot op de eerste paar dikke groeiknoppen, meestal op 50 tot 100 cm boven de grond.

EN, vergeet niet voor de eerste keer (organische) mest te geven. Vooral wintergroene planten hebben hun wintervet opgebruikt en kunnen wel wat voeding gebruiken. TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK