Zelf een kokedama maken

Anne Bonthuis

17 januari 2019

De naam betekent letterlijk ‘mosbal’ en dat is precies wat een kokedama is. In plaats van in een pot zit de kluit van de plant mooi ingepakt in mos. Een fraai Japans kunstje dat ook heel simpel thuis te doen is. Wij leggen uit hoe.  Mos is een heel belangrijk groen element in Japan. Het komt terug in tuinen, in grote bloemstukken, rond zorgvuldig gesnoeide bonsaiboompjes en bij de decoratieve kokedama’s. Veel Japanners zijn klein behuisd en kiezen uit het oogpunt van ruimtebesparing voor het ophangen van een kokedama. Maar neerzetten op een mooie plek kan natuurlijk ook. Eigenlijk zijn alle potplanten geschikt voor een kokedama, met een voorkeur voor diegenen die wel wat vocht kunnen verdragen tijdens het onderdompelen van de bol. Vetplanten zijn handig omdat ze het vocht in hun blad opslaan: zij kunnen het best druppelsgewijs water krijgen. Pilea (Pilea peperomioides) en mini-Araceae (Rhaphidophora tetrasperma) zijn heel geschikt als kokedama, ze maken een ruimte, bijvoorbeeld een hal, meteen gezellig. Pilea heeft wel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Laat de grond een beetje uitdrogen voor je water geeft. Donzig mos is te koop bij de bloemenspeciaalzaak en te vinden op schaduwrijke plekken in je tuin. Overigens: je mag mos nooit uit het bos meenemen!

Met een paar kokedama’s creëer je heel simpel een groen sfeerhoekje.

 

Nodig:

  • Plant: wij gebruikten de Jadeplant (Crassula ovata)
  • Potgrond
  • Mos
  • Naaigaren
  • Bindtouw

Werkwijze:

  1. Haal de plant uit de pot. Schud voorzichtig om de aarde grotendeels te verwijderen zonder de wortels te beschadigen. Breng verse, vochtige aarde aan en vorm deze als een bal rond de wortels. Gebruik eventueel wat water om de aarde te kunnen kneden.
  2. Bind een stukje mos op de kluit door er draad in alle richtingen omheen te wikkelen.
  3. Voeg op deze manier telkens een stuk mos toe, totdat de hele kluit bedekt is en er een mooie ronde bol is ontstaan.
  4. Bevestig desgewenst een extra touw aan de bol om de kokedama op te hangen.

     

Zo blijft een kokedama mooi:

  • Geef de kokedama een mooie plaats in het licht, maar vermijd direct zonlicht.
  • Vermijd warmtebronnen, zoals een radiator, waardoor het mos snel zal uitdrogen.
  • Besproei het mos regelmatig met een plantenspuit.
  • Voelt de kokedama licht aan, dan heeft hij water nodig. Dompel hem onder in een kom water, zodat hij zich goed kan volzuigen. Laat een tijdje afdruipen.
  • Bij grote kokedama’s of bij planten die niet zo veel vocht aan hun wortels kunnen verdragen is het goed om de bol een tijdje in de gootsteen te plaatsen en er af en toe water op te druppelen.
  • Groeit de plant hard, dan kan het nodig zijn om een nieuwe, grotere kokedama te maken met verse aarde.

Als een mini-bos in de vensterbank: v.l.n.r: Zilverstruikje (Calocephalus brownii), buxus, Hebe en dwergcipres (Chamaecyparis Laws. Ellwoodii).

TEKST, FOTOGRAFIE EN STYLING SHANTI BROENG