Landelijk wonen anno 2020: wit, wat goud – en veel gerecycled hout

Marloes Blom

8 September 2020

landelijk en modern

Het pand in Haren, uit om en nabij 1894 was een zorgenkindje. Het stond al tijden in de verkoop omdat het vrijwel onmogelijk was om de schoonheid te zien achter verlaagde plafonds en een onhandige indeling. Hier een thuis van maken stond synoniem aan een berg werk. Petra van der Werf en Eddie Offeringa durfden dat wel aan en kochten het. Ze toverden het om in een echt thuis met veel wit, goud als accentkleur en speciale aandacht voor gerecycled hout. Een spannende combinatie van landelijk en modern, kijk maar.

Pareltje ontdekt

En dan komen er op een dag in 2017 twee mensen kijken. Die verrukt zijn over de prachtige lichtinval in de woonkamer. Die juichen over het woonoppervlak van bijna 220 m2 en zien dat dit stekje met elementen als glas-in-loodramen een parel is. Petra: “Het huis voelde zo goed. Dat klinkt zweverig, maar ik kan het niet anders omschrijven. Het was totaal sfeerloos ingericht maar het had een ziel.” Samen met Eddie knapt ze ‘als hobby’ oude huizen op. Een jaren ’70 arbeiderswoning en een oude boerderij in Drenthe namen ze al eerder onder handen. Hun uitdaging in dit pand? De kwaliteiten en de charme die het huis heeft naar voren halen.” Lees: werk aan de winkel. Landelijk en modern

Hobby: meubels verplaatsen

Petra heeft een passie voor wonen in de breedste zin van het woord. Ze deed de Hogere Hotelschool en had banen die niks met interieur van doen hadden, maar wist al van jongs af aan dat ze dat wel het allerleukst vond: meubels verplaatsen, nadenken over een inrichting en, groter: waar moet een huis zélf aan voldoen. Op haar 25e trok ze de stoute schoenen aan en solliciteerde als verkoopmedewerker bij Jan des Bouvrie in Naarden waar ze werd aangenomen. En toen was de geest uit de fles. “Ik werkte daarna nog een tijdje bij een woonfirma, begeleidde ontwerpprocessen. Als hobby begon ik in mijn vrije tijd oude meubels op te knappen en te verkopen op fairs. In 2000 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor mezelf begonnen.” Nu geeft ze onder meer interieur- en verbouwadvies en ze heeft een eigen meubel- en verflijn. Alle kennis die ze de afgelopen jaren opdeed, werd ingezet in Haren. “Je begint met slopen. Dan zie je waar de dragende muren zitten, waar constructieve veranderingen nodig zijn. Tegelijkertijd maak ik een plattegrond met de nieuwe indeling: waar komen muren, hoe wordt de routing. En ik ga met de aannemer om tafel. Dat is een proces van voortschrijdend inzicht; de plattegrond moet aangepast worden omdat het constructie-technisch niet kan of financieel niet haalbaar is.”

Niets kaarsrecht

Op die manier is het hele huis binnenstebuiten gekeerd. De verbouwing in een notendop: op de begane grond zijn vier kamers veranderd in twee open ruimtes die in elkaar overlopen: de keuken/bijkeuken en de woonkamer. Helemaal bovenin maakten ze een unit voor hun oudste zoon, met een eigen douche en toilet. De vloeren beneden zijn vervangen, de verlaagde plafonds gingen eruit en ze restaureerden de oude balken waar mogelijk. Petra: “Ik hou van de schoonheid van imperfectie, ofwel wabi sabi. Waarschijnlijk was het originele balkenplafond afgetimmerd omdat er veel gaten van oude leidingen zaten. Ik vind dat juist mooi, die tand des tijds. Dat geldt ook voor de stenen muur achter het aanrecht. Honderd jaar geleden is die gebouwd door mensenhanden. Niet kaarsrecht, zoals dat anno nu gebeurt. Dat het niet perfect is, geeft ’m juist ziel.” Omdat er op sommige plekken roest- en roetschade zat – niet gezond als je er per ongeluk met je hand overheen gaat – koos ze ervoor ’m gedeeltelijk te stucen. landelijk en modern

Delfts blauw in de vloer

Deze tegenstelling tussen nieuw en oud is precies waar Petra van houdt. Net zoals contrast in materialen. “Door oud of gerecycled hout te gebruiken in de mix met beton voorkom je dat het een steriel plaatje wordt.” Het kleurenpalet draagt hier ook aan bij. “De wereld om ons heen wordt steeds gehaaster, ik vind het fijn als thuis dan een plek is waar je rust vindt.” Hoe je dat voor elkaar krijgt? “Maak altijd eerst een totaalplan. Denk na over de kleuren van de gordijnen, vloer en muren in je hele huis. Je hoeft het niet allemaal meteen aan te pakken, maar zo voorkom je dat je halverwege bent en moet concluderen dat het onrustig wordt omdat tinten niet bij elkaar passen.” Petra heeft nog een tip. “Op de muur achter de bank combineerde ik kalkverf (kleur ‘matgoud in een potje’ van haar verflijn PEEnT) en metallic verf (kleur ‘goud’ van Carte Colo-ri). Dat doe ik ook met stoffen en raambekleding. Kies één kleur en laat die terugkomen in ver-schillende materialen, bijvoorbeeld transparante en grove stoffen. Het is rustig, en toch spannend.” Zoiets wilde ze ook met de vloer. “Een betonvloer van 80 m2 oogt saai. Dus verwerkte ik er oude Delftsblauwe tegeltjes in.” Hele gesprekken voerde ze hierover met de aannemer die uiteindelijk houten mallen maakte, de betonvloer stortte, en de mallen verving door de tegeltjes. “Je zou ze ook kunnen laten meestucen in je muur”, geeft ze als idee. landelijk en modern

Tempelpoort als deur

En dan de finishing touch. Pronkstukken in huis zijn het oude daybed – dat een tweede leven kreeg als salontafel – de antieke houten deuren, oorspronkelijk een tempelpoort, en de eettafel. Ze komen allemaal uit Indonesië, de tafel is een eigen ontwerp dat Petra daar liet maken. “Eddie importeerde jarenlang meubels uit Indonesië en heeft daar contacten; mensen die voor ons tafels, stoelen en banken op maat maken van gerecycled teak- of ander duurzaam hout.” Eens in de zoveel tijd struinen ze daar antiekwijken af, veel accessoires in huis – houten schalen, een paraplubak – komen hiervandaan. “Eigenlijk heb ik maar één voorwaarde: dat het er doorleefd uitziet en de geschiedenis zichtbaar is. Indonesiërs zijn een ster in houtsnijwerk. Maar ik vind het veel mooier als het oud of zelfs beschadigd is.” Landelijk en modern

Droom

Zo’n drie jaar geleden was de verbouwing helemaal klaar. Ruim twee jaar woonde de familie er toen hun handen opnieuw begonnen te jeuken. Ze verkochten het en inmiddels is hun nieuwste project – een vrijstaand jaren ’60 huis in het groene hart van Haren – ook zo goed als afgerond. Of dit het einde is van hun woonavonturen of een nieuw begin? Petra: “Mijn droom is om ooit nog eens een oude fabriekshal, kerk of school onder handen te nemen, dus wie weet.”

Meer weten?

Petra geeft interieuradvies en heeft een meubel- en verflijn, geïnspireerd op kleuren uit de natuur en materialen waarmee ze veel werkt, zoals linnen, kiezels, aarde en beton. Meer informatie op studiopeet.com.

Petra’s favoriete adressen

  • Ottevangers Lichtdesign. “Prachtige designlampen voor binnen en buiten.”
  • Van Harte in Haren. “Kleding- en lifestylewinkel met mooie merken.”
  • Laif & Nuver. “Deze zaak met verrassende woonaccessoires heeft pas een grote soul store in Groningen geopend.”
  • Holtz Vloeren. “Oude, gerecyclede houten vloeren leggen is hun specialiteit. Een door mij ontworpen ‘motief’ leggen is voor hen appeltje-eitje.
  • Bloemsierkunst Groeneveld in Haren. “Hier doe ik groeninspiratie op voor in huis.”
  • Meneer van Eijck in Oisterwijk. “Dit hotel/restaurant ligt midden in de bossen. Als ik voor mijn werk onderweg ben, logeer ik hier graag om inspiratie op te doen en ideeën uit te werken.”

CREDITS: PRODUCTIE COCOFEATURES.COM | TEKST EVELYN VAN DRIEL | FOTOGRAFIE HANS MOSSEL Meer zien van deze prachtige woning waarin landelijk en modern zo fijn samengaan – zoals de slaapkamer met landkaart achter het bed, en de unieke badkamer met natuurlijke materialen? Je ziet het in Seasons 8,  eenvoudig te bestellen via de  webshop.


Meer Binnenkijken