In de moestuin kun je nu volop planten en oogsten… kom mee de tuin in, niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Moestuinklusjes voor juni.
Moestuinklusjes – 9x aan de slag
1
Plant flespompoen ruim uit op anderhalve meter tussen de rij en tussen de planten. Zet een pallet schuin als klimhulp. Hiermee hangen de vruchten straks mooi vrij van de grond en blijven ze schoon en gezond. En met de oogst over een paar maanden maak je deze overheerlijke quiche.
2
Leid van aardbeien de uitlopers met nieuwe plantjes naar potten met potgrond. Knip de uitloper die de jonge plant met de moederplant verbindt, los als het ‘jong’ goed geworteld is (na circa 6 weken).
3
Leg stro onder de aardbeien, zo blijven de vruchten schoon en heel.
4
Zoek met zorg een plek voor courgette. Ze vraagt een zonnige plek, veel ruimte en vocht. Meng van tevoren compost door de grond. Eén plant is goed voor zeker tien vruchten. Groeien er te veel courgettes tegelijk? Knip dan wat open bloemen weg; gefrituurd smaken ze heerlijk.
5
Draai de hoofdtak van de tomaat om een verticale draad of spiraal en dief de scheuten in de bladoksel. Knip de top uit de plant zodra er 3 à 4 trossen zijn gevormd. Een kasplant kan wel 5 tot 6 trossen dragen.
6
De zaailingen van suikermaïs mogen naar buiten. Plant ze in blokken, niet op een rij om de windbestuiving te vergroten.
7
Niets smaakt frisser dan de verse bladeren van pluksla, mesclun-mengsels en rucola. Knip steeds de bovenste toppen weg. Zodra de sla in de bloem schiet, smaakt het blad bitter. Zaaien kan tot in de nazomer. Goed adres voor biologische zaden is De Bolster.
Extra moestuinklusjes
Heb je een appelboom of perenboom in de (moes)tuin? Dan wil je dit weten:
8
Buig jonge takken van appelbomen naar beneden en hang een gewicht aan de takken. De horizontaal groeiende takken stoppen met de lengtegroei, planthormonen zorgen ervoor dat de boom meer bloemknoppen – en dus ook vruchten – aanmaakt voor het volgende jaar.
9
Opeens ligt de grond onder de perenboom bezaaid met kleine peren: de junival is een begrip bij fruitbomen. De boom stoot het teveel aan fruit af. Zo krijgt de rest van het fruit voldoende voeding, vocht en licht om te rijpen. Ze mogen door naar de composthoop. FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP