Natuurkroniek van een boswachter: ‘mijn gazon is nu een waar dassen-restaurant’

Marjolein ter Braak

19 november 2020

Henk Ruseler is boswachter in Het Nationale park De hoge Veluwe en beschrijft zijn overpeinzingen of wat hij in de natuur ziet. Deze week vertelt hij dat zijn tuin een ravage is, en wie de (kleine) dader is. Een ieder die er voor kiest om in het buitengebied te wonen, hoort naar mijn overtuiging zijn plek te delen met de autochtone gevederde en behaarde bewoners. Hier zijn dat reeën en edelherten, die op zijn tijd aan mijn (moes)tuinplanten knabbelen of vos en havik die mijn onachtzaamheid aangrijpen om een scharrelkip te verschalken. Vaak is de oplossing voor deze kwesties simpel: het hek of nachthok tijdig sluiten. Evenwel werkt dit niet om dassen buiten de deur te houden. 

Als dieven in de nacht

Zwijnen, de rauwdouwers van het bos, weer ik met een raster om mijn erf en in de oprit ligt een wildrooster. Ook nu weer blijkt dat dit voor Grimbaard geen beletsel is. Ze klauteren over het hek en ik heb ze zelfs, als dieven in de nacht, over het wildrooster zien sluipen.     En wie denkt dat enkel wilde zwijnen de boel flink op zijn kop zetten, heeft het mis. Deze ‘panda van de Lage Landen’ kan er ook wat van. Iedere herfst moet mijn gazon er aan geloven, maar waarom? Doorgaans zijn het regenwormen die op het dassenmenu staan. Wanneer de pieren in de nacht aan de oppervlakte komen worden ze voorzichtig, zonder zichtbare sporen achterlatend, door hen uit de grond getrokken.

Nog maar even laten zo

Overlast ontstaat zodra dassen onvoldoende regenwormen kunnen bemachtigen en alternatieven moeten vinden. Ver zoeken, dat hoeven ze niet; mijn gazon levert hun een vette buit. Tussen de wortels van de grasmat leven namelijk de larven van de meikever. Dik en sappig vormen deze engerlingen een puike voedselbron om er hun wintervetlaag mee op te bouwen. Dassen sporen ze op en graven ze overal in mijn gazon uit. Het probleem lost zich vanzelf op zodra de larven om te overwinteren dieper de grond inkruipen en dassen op zoek gaan naar ander voedsel.  Dit is het moment dat ik met een schop en hark de ravage in het dassenrestaurant ga opruimen. Lees ook: Natuurkroniekje van de boswachter: twee uur natuur TEKST & BEELD: HENK RUSELER | OMSLAGFOTO: PIXABAY