Nieuwe buxus brengt buxus terug in je tuin

Mariëtte Laan

22 mei 2020

nieuwe buxus - jonge buxusplanten - paleistuin - Koningstuin - Paleis Het Loo

Buxus terug in je tuin, dat is goed nieuws. In de tuinen van Paleis Het Loo zijn ze begonnen met het aanplanten van nieuwe buxus soorten. Doe er je voordeel mee… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor mei. Zijn de buxushaagjes of -vormen in jouw tuin ook ten prooi gevallen aan de buxusmot of buxusschimmel? Vorig jaar schreven we al over een paar goede alternatieven voor buxus en over het bestrijden van buxusmot, en ook dit bericht willen we je niet onthouden:

Buxus terug in de paleistuinen van Het Loo

nieuwe buxus - jonge buxusplanten - paleistuin - Koningstuin - Paleis Het Loo

Ook de zorgvuldig geknipte buxushagen in de tuinen van Paleis Het Loo zijn afgelopen jaren gesneuveld door buxusmot en -schimmel. Maar in Apeldoorn is gezocht naar andere, sterkere soorten en die zijn gevonden. Doe er je voordeel mee! nieuwe buxus - Paleis Het Loo - aanplanten buxushagen - paleistuinen

Nieuwe soorten buxus

Dit voorjaar brengt Paleis Het Loo de tuin en buxushagen weer terug in volle glorie.  Eind april is begonnen met het planten van drie verschillende buxus varianten in de zeventiende-eeuwse paleistuinen. Dit zijn ze:

  1. Buxus ‘Heritage’
  2. B. ‘Renaissance’
  3. B. ‘Babylon Beauty ‘

Voor zover nu bekend zijn deze soorten resistent tegen buxusschimmel en hebben ze een hogere weerstand tegen buxusmot. Ook hun natuurlijke groeivorm speelde een rol bij de keuze. paleistuinen - buxushagen - Paleis Het Loo

27 kilometer buxushaag

De buxus komt als eerste terug in de Koningstuin (op de foto de ‘vleugel’ rechtsboven). Dit gedeelte van de tuin is qua formaat en patroon een goede plek om de nieuwe soorten te testen. De perken en hagen in barokke vormen en proporties stellen hoge eisen aan de buxus vanwege groei- en snoeiperiodes. In totaal 27 kilometer haagjes door de paleistuinen met hulp van meer dan 300.000 jonge buxusplanten, waarvan er 17.000 in de Koningstuin worden geplant. De nieuwe soorten worden als proef een jaar lang gemonitord op groei en gevoeligheid, voordat de buxusplantjes ook in andere delen worden toegepast.

Biologische bestrijding

In de paleistuinen wordt gebruikt gemaakt van biologische bestrijding. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze voor planten. Net buiten de paleistuinen en op de ‘Klosbaan’ staat veel ‘oude’ buxus, geplant in 1984. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe soorten qua gevoeligheid goed te vergelijken zijn. FOTOGRAFIE PALEIS HET LOO EN STUDIO SEVENUM (LUCHTFOTO PALEIS HET LOO)