Redactiefavoriet: de olijfboom

Anne Bonthuis

17 juli 2018

Olijfboom

Lang, rank, beetje slungelig met een warrige, grijsgroene kuif… hartveroverend vinden wij haar: de olijfboom (Olea europaea). Met name op het terras waaraan ze met haar aanwezigheid een verrukkelijk mediterrane twist geeft. En als je je dan realiseert dat de boom symbool staat voor vrede en verzoening, vinden wij dat elk terras of balkon een olijf verdient!  Zet de olijfboom op een zonnige plaats, hoe meer licht en warmte hoe beter. Een lange warme zomer kan – met de nadruk op kán – voor een piepkleine oogst zorgen. De kluit mag een beetje indrogen voor je weer water geeft. Meestal is twee of drie keer water geven per week voldoende. Krullend blad wijst op te veel water, gele blaadjes op te weinig.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ODYVET! Interieurstyling (@odyvet) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Olijfboom in de winter

De plant is niet winterhard, maar kan een temperatuur van -5 ˚C verdragen. Daarom is het belangrijk om hem op koudere winterdagen goed in te pakken. Doe bijvoorbeeld een aantal lagen noppenfolie om en onder de pot. Dit werkt isolerend en zorgt ervoor dat de vorst niet kan doordringen tot de wortels. De bovenkant van de aarde bedek je met afgevallen blad of stro. Een andere tip is om hem in de winter binnen te zetten, mits er genoeg licht binnenvalt. Vergeet hem dan ook niet af en toe water te geven.

Snoeien en verpotten

Als de pot te klein wordt, is het belangrijk om de plant te verpotten. Het is goed om de olijfboom in het voorjaar te snoeien. Hierdoor blijft de plant mooi in model en krijg je sneller vruchten, omdat er geen energie naar de takken gaat.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door • Jacqueline • (@jtjejtje) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
dies

Olijfboom binnen

Je kunt de olijfboom ook binnen in een pot zetten, maar kies dan wel voor een zonnige en lichte plek. Schrik niet als hij ineens al zijn bladeren laat vallen. Dat is een shock-reactie. Als je hem goed blijft verzorgen, komen er na een paar weken alweer nieuwe bladeren aan. Olijfbomen die binnen staan, zijn vatbaarder voor spint (wittige pluisjes in de boom) en luis. Controleer hem eens in de twee weken op deze verschijnselen. Mocht je spint of luis signaleren, kun je bij het tuincentrum een middel aanschaffen om de boom te behandelen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door interieur | fotograaf (@hofveld12) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vruchten

De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn heel bitter en hard. Tip: leg de olijven eerst twee weken in water en ververs het water elke dag. Daarna leg je de olijven een maand in pekelwater. Je krijgt op deze manier lekkere sappige olijven. De kleur van de vruchten heeft niets te maken met het ras of de soort, maar met wanneer je ze oogst. De groene vruchten zijn rond september, oktober rijp om geoogst te worden. Als je ze langer laat hangen, worden ze zwart. Lees hier meer over het rijpen en bewerken van olijven.

Foto: Seasons

Wist je dat?

Olijfbomen heel oud kunnen worden? In Bethlehem staat er een waarvan de leeftijd op 5.000 jaar wordt geschat.

Lees ook:

12 favoriete pluktuinen Geranium (ooievaarsbek): topper in de tuin Ideaal voor een droge tuin: planten die lang zonder water kunnen Erwtenplant: alles wat je moet weten