In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, met routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer het Geestmerambacht bij Koedijk. Daar kun je een fijn rondje van 4,7 km maken rondom het meer de Zomerdel. Natuurliefhebbers lopen normaliter niet warm voor een recreatiegebied, maar in sommige gevallen is dat onterecht. Neem recreatiegebied Geestmerambacht bij het Noord-Hollandse Koedijk. Een aantal jaar terug jaar maakte de Nederlandse Mycologische Vereniging bekend dat hier een zeer bijzondere paddenstoel was gevonden: een viltparasolzwam, een zeldzame soort die vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg voorkomt. Maar die unieke vondst is zeker niet de enige reden om dit gebied te bewandelen.
Meer van tientallen meters diep: de Zomerdel
De belangrijkste troef van het Geestmerambacht is het diepe meer de Zomerdel dat zo’n vijftig jaar geleden ontstond. Er was veel zand nodig voor de stadsuitbreiding van Alkmaar en op deze plek werd dat tot tientallen meters diep weggezogen. Voordien lag hier het ‘Rijk der duizend eilanden’, een tuinbouwgebied dat in anderhalve eeuw tijd veranderde van weidegrond in een doolhof van eilandjes die gebruikt werden voor tuinbouw. De oogst werd met schuiten vervoerd en uiteindelijk naar de veiling in Broek op Langedijk gevaren. Dit veilinggebouw is als museum bewaard gebleven. Het landschap is inmiddels opnieuw ingericht met grote landbouwkavels en woonwijken. Op enkele plaatsen herinnert een hoge, houten fietsbrug nog aan het waterrijke landschap van vroeger. Langs de zuidrand van het recreatiegebied ligt van oudsher het natuurgebied Kleimeer: zeventig hectare rietmoeras en vochtig weiland, waar vogelsoorten als porseleinhoen, bruine kiekendief en baardman vaste klant zijn. In het voorjaar kun je in het Geestmerambacht roepende roerdompen horen (hier lees je meer over de mysterieuze roerdomp).
Een argusvlinder warmt zich op
Het water van de Zomerdel wordt omzoomd door rietkragen, in de luwte erachter liggen zwembaaien. Bij baai nummer vijf vallen in een hooilandje de gele bloemen van heelblaadjes op. Hogere ruigtekruiden als guldenroede en koninginnenkruid groeien aan de voet van een heuvel waar je goed uitzicht op de oever van het meer hebt. Het riet kleurt al een beetje oranjebruin, en het zal niet lang meer duren voor alle groen is verdwenen. Op het meest noordelijke puntje van de wandeling staan voor een paviljoen grote abelen. Op een daarvan landt een argusvlinder op de bijna witte stam om zich te warmen aan het zonlicht. Op een steiger tegenover het paviljoen drogen aalscholvers hun gespreide vleugels, kuifeenden dobberen voor hen langs. Vanuit een beschut haventje klinkt het gehinnik van een dodaars. Een smal, niet zo officieel pad leidt een rietveld in om bij een solitaire schietwilg op een grasveld weer bij de ‘officiële route’ uit te komen. Na het beklimmen van de heuvel erachter zijn aan de horizon de beboste duinen bij Schoorl te zien. En de Saskevaart, die het Geestmerambacht verbindt met het Noordhollandsch Kanaal. Op het fietspad op de voorgrond staan in het beton de pootafdrukken van een kraai, als een modern fossiel.
Dertig meerkoeten op een ligweide
Langs de westoever krioelt het van de visjes, jonge voorns. Maar liefst negen futen bedreigen het jonge leven. De konijnenstand is hier ook dik in orde: zo nu en dan huppelt er een katoenstaartje de bosjes in. Een slimmerik verdwijnt tussen de doorns van wat struiken rimpelroos, nog veiliger. Bij zwembaai acht, de laatste voor het einde van de wandeling, bevolkt een groep van dertig meerkoeten het gras van een ligweide, bij gebrek aan badgasten. De zomer is voorbij. De natuur legt weer beslag op het recreatiegebied Geestmerambacht.
Info wandeling Geestmerambacht (4,7 km)
Ligging Start- en eindpunt is restaurant Lovers and Hunters (Nauertogt 28, Broek op Langedijk). Volg vanaf het restaurant de oever van het meer Zomerdel en ga helemaal rond (Seasons liep tegen de klok in). Dat kan over het wandelpad, maar op veel plaatsen ook dichter langs de oever, over onverhard terrein. Daar is de vegetatie natuurlijker en is de kans op het zien van riet- en watervogels groter. Bereikbaarheid OV: vanaf station Alkmaar stadsbus 2 richting Daalmeer. Uitstappen bij halte Penningweg in Koedijk. Sla bij de ringsloot linksaf op de Livingstonestraat en aan het einde rechtsaf op het Columbuspad. Sla na 200 m linksaf op het Dijk- en Waardpad. Ga op Nauertogt rechtdoor en volg de borden naar restaurant Lovers and Hunters. Auto: volg de Schagerweg (N245) tussen Alkmaar en Schagen en sla 3 km noordelijk van de ringweg om Alkmaar af op de Nauertogt (kruising met stoplichten). Volg de borden naar recreatiegebied Geestmerambacht en sla na 500 m rechtsaf. Houd rechts aan en rijd door naar het parkeer- terrein bij restaurant Lovers and Hunters. Parkeren is gratis. Horeca Bij de start: restaurant Lovers and Hunters in Broek op Langedijk. Dagelijks open van 9.30-22.00 uur, loversandhunters.nl Honden Aangelijnd toegestaan m.u.v. 1 april – 1 oktober op stranden, lig- en speelweides. Check voor je op pad gaat of de genoemde adressen open zijn en of activiteiten doorgaan. Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots. CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE NIELS KOOYMAN | ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTEN