Pluktuin? Vergeet deze ‘vullers’ niet die je boeket vol maken

Marjolein ter Braak

25 maart 2021

pluktuin

Wil je een pluktuin aanleggen dit jaar? Vergeet dan niet, naast kleurrijke kopjes, ook ‘opvullers’ te planten die je boeket vol maken.

Nu zaaien, straks een pluktuin

Maart is dé tijd om binnen voor te zaaien. Hier vind je welke bloemen je nu kunt zaaien om ze in mei in de tuin uit te planten. Door voor te zaaien kunnen kwetsbare plantjes aan kracht winnen en bescherm je ze tegen slakken die een jong groen blaadje best lusten. En: het geeft veel voldoening om elke ochtend even bij de zaailingen te kijken hoe ze ervoor staan.  Naast snijbloemen in allerlei kleuren is het ook leuk om wat vullers te zaaien. Nu is het woord ‘vuller’ wat oneerbiedig, want het zijn stuk voor stuk leukerds op zichzelf. Maar als je ze in een bosje uit eigen tuin stopt geven ze wat body. Dit zijn mooie vullers, waar je ook in je tuin al blij van wordt om naar te kijken:

Fluitenkruid

Deze schermbloem met zijn liefelijke witte bloemetjes zie je veelvuldig in het gras groeien in de berm langs de weg. Hij houdt van een zonnige stek, of met weinig schaduw. Het leuke aan Fluitenkruid is dat het al voeg in het voorjaar bloeit: vanaf april heb je er al plezier van, tot en met mei. Hij is mooi in een boeket (schuin afknippen en een behoorlijke slok water geven want hij lust wel wat), maar alleen een bosje fluitenkruid in een vaasje of kan staat ook prachtig. Let op: als hij het naar zijn zin heeft in je tuin zal hij zichzelf uitzaaien. Zaaien bij kamertemperatuur (2 tot 3 weken) en goed vochtig houden. Daarna laten wennen (4 tot 6 weken) aan temperaturen tussen de min 4 en plus 4, en daarna naar buiten (tussen 5-12 graden) om verder te ontkiemen. Fluitenkruid

Cerinthe Major

Dit is een prachtige bloem met grijsblauwe bladeren (door de grijzige laag ook wel wasbloem genoemd) met donkerpaars tot donkerblauwe bloemen. De bloemkopjes hangen wat omlaag. Bloeit van juni tot en met augustus. Voordat je de zaden in de grond stopt kun je ze even laten wellen in wat lauwwarm water. Zo ontkiemen ze beter. Eind maart is de beste zaaiperiode en je kunt ze in de tuin uitplanten als er geen kans meer is op nachtvorst.

Kattenstaartamarant

Ook een aparte bloem die het zowel goed doet op de vaas als in de tuin als borderplant, is de kattenstaartamarant. De bloemen, die wat weghebben van een kattenstaart, hangen naar beneden en wuiven vriendelijk mee in de wind. Erg leuk om deze bordeauxrode bloem tussen een plukboeket uit eigen tuin te doen. De kattenstaartamarant bloeit van juni tot en met september als je ‘m een zonnig stukje tuin geeft.  Vanaf maart zaai je de kattenstaartamarant binnenshuis of in de kas. In mei kun je direct in de volle grond zaaien. Over de zaadjes hoeft niet veel grond heen, zeker als je binnen zaait niet. Let op dat de kiemplantjes vochtig genoeg zijn en blijven. kattenstaartamarant

Ook leuk om te lezen:

  BEELD: PIXABAY, ISTOCK