Groente uit eigen tuin smaakt toch vaak lekkerder dan die van de groenteboer of supermarkt. Zelf rabarber telen is vrij simpel. En ook fijn: het is een knappe plant om te zien, met die majestueuze grote bladeren. Op je bord spettert hij trouwens ook qua kleur.
Van knalroze tot gifgroen
Rabarber – Rheum rhabarbarum – behoort tot de Duizendknoopfamilie. Net als bijvoorbeeld boekweit. Het stond eerst alleen bekend als geneesmiddel in China, sinds 1900 wordt het hier ook geteeld om te eten. Er bestaan zo’n 120 soorten rabarber, op rabarber.nl vind je behoorlijk wat soorten opgesomd. Je hebt varianten met gifgroene- maar ook exemplaren met frambozenrode stelen. De kleur- en smaaknuance (of eigenlijk meer de zuurgraad…) verschilt per soort. De namen van de verschillende soorten spreken trouwens tot de verbeelding: zo heb je bijvoorbeeld Valentine M, Goliath, Red champagne, Victoria M. en het Duitse Holsteiner Blut.
Zaaien of planten
Rabarber zelf zaaien kan in het voorjaar. Het vergt geduld – vaak duurt het enkele jaren voordat je ervan kan eten. Maar zo’n prachtige jonge plant zien ontspruiten is dat wachten wél waard… Wil je ‘m wel zo snel mogelijk uit de grond op je bord hebben, plant dan een rabarberplant die al wat ouder is. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Vreeken’s Zaden en Intratuin. Op Dianasmooiemoestuin.nl lees je alles over het zelf telen van rabarber, en je vindt er bovendien heerlijke recepten. Op deze video van Dehippevegetariër.nl wordt uitgelegd hoe hij precies groeit.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Rabarberbladeren to the rescue
Je kunt de gigantische bladeren van rabarber gebruiken om slakken te lokken. Die zijn er namelijk dol op. Kies dus een plekje uit de buurt van andere planten waar slakken zich graag op storten, en leg wat bladeren daar neer. Een milieuvriendelijke manier om je te ontdoen van die onwelkome slijmerds – met blad en al.
Rabarber, zuur en kalk – dat zit zo
In rabarber zit, net als in bijvoorbeeld chocola, spinazie, peterselie en postelein, oxalaat (oxaalzuur). Daarom zijn de bladeren van rabarber ook niet eetbaar: die bevatten het meeste oxaalzuur. Hoe warmer het wordt, hoe meer oxaalzuur. In het voorjaar zit er nog niet zoveel in. De ‘deadline’ voor de oogst is echter 21 juni: de langste dag van het jaar. Vanaf die dag neemt de hoeveelheid oxaalzuur sterk toe. Oxaalzuur bindt zich aan kalk en onttrekt zo calcium aan je lijf. Dat is ook de reden dat men de rabarberstelen vroeger kookte met krijt. Maar zolang je gevarieerd eet, en niet te vaak rabarber op je menu zet (maximaal tweemaal per week), kan het weinig kwaad, stelt ook Veggipedia.nl.
Liever niet (teveel) bij nierproblemen
Oxaalzuur is eén van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van nierstenen. De nierstichting adviseert dan ook om het eten van rabarber dan te beperken als je nierproblemen hebt.
Rabarberweetjes
- Champagnerode rabarber staat op de Oranje Lijst, waarop sinds 2019 Nederlandse erfgoedrassen zijn gerangschikt. Hij behoort dus tot het Nederlands biocultureel erfgoed!
- Wat de Italianen kunnen, kunnen wij ook. Naast limoncello heb je dus ook rabarcello – niet geel maar barbieroze, en van Hollandsche bodem.
- Voor de smaak geldt: hoe roder de stelen, hoe zoeter.
- Rabarberplanten kunnen prachtig bloeien. Vaak wordt geadviseerd de bloemen te verwijderen – het gaat ten koste van de groei van de stelen.
Smulrecepten met rabarber
BEELDEN: UNSPLASH | PIXABAY | INSTAGRAM, ISTOCK