Sering in de tuin? Zo plant, snoei en combineer je ‘m mooi!

Marjolein ter Braak

20 April 2020

Sering in de tuin

Ze zijn vrolijk om te zien en produceren zo’n heerlijke geur. Wil je ook een sering in de tuin? Hier vertellen we je hoe je ‘m plant, hoe je een sering het beste snoeit, en hoe je de geurende struik mooi combineert.

Ook een sering in de tuin? Zo plant je hem

  • Seringen houden van voedzame, goed afwaterende grond en een plekje in de zon.
  • Haal de sering uit de pot, zet met de kluit in een emmer water en graaf een ruim plantgat.
  • Meng de grond uit het plantgat met bijvoorbeeld DCM Vivimus Universeel om de bodemstructuur te verbeteren en de sering een goede start te geven.
  • Stort een flinke laag van het grondmengsel in het plantgat.
  • Maak de wortelkluit met de vingers wat los, zet de sering rechtop in het gat en vul rondom op met het grondmengsel. Druk met de voet aan en geef flink water. 

Sering in de tuin

De 3 mooiste ‘gewone seringen’ (Syringa vulgaris)

  • ‘Sensation’ heeft grote bloempluimen van paarse bloemetjes met een decoratief, wit randje.
  • ‘Miss Ellen Willmott’ heeft volle, sneeuwwitte bloempluimen.
  • ‘Andenken an Ludwig Späth’ heeft paars-roze bloempluimen.

Snoeien 

Laat je de gewone sering (Syringa vulgaris) z’n gang gaan, dan wordt het een struik op pootjes. Je kijkt tegen de kale stammen aan, terwijl de bloemen zich niet echt lekker laten bewonderen omdat ze hoog aan de toppen bloeien. Snoei de struik van jongs af aan elk jaar, dan houd je hem mooi compact en bloeit hij op ooghoogte. Knip de uitgebloeide toppen eruit (of tijdens de bloei met een stuk tak voor een boeket). Knip jaarlijks een op de drie takken terug tot een zijscheut die niet heeft gebloeid. Op YouTube staan goede ‘stap voor stap’-video’s. 

Combinatietip 

Als hij niet bloeit is een gewone sering eigenlijk een tameljk saaie struik. Heb je de ruimte? Plant dan struiken in de buurt die andere bloeiperioden hebben, zoals de toverhazelaar, boerenjasmijn, vlinderstruik en hibiscus.  TIP Bloeit je sering voornamelijk aan de bovenkant? Daar is wat aan te doen. Pak een zaag, aarzel niet en zaag de stammen tot op ca. 50 cm van de grond af. Doe dat in de rustperiode, die loopt van november tot maart. Het kan wel een paar jaar duren voor de sering weer goed gaat bloeien.  Sering in de tuin

De opmars van de dwergsering 

Dwergseringen of kleine seringen zijn compact groeiende soorten met bloemtrossen die fijner van structuur zijn dan die van de ge- wone sering. Ook het blad is mooier. Ze zijn in opkomst omdat ze ideaal zijn voor bakken en borders en in de tuin nemen ze weinig ruimte in. Ze geuren net zo lekker als de gewone sering en zijn makkelijker in vorm te houden. Knip alleen de uitgebloeide bloem- trossen er meteen na de bloei uit. Snoei om de twee tot drie jaar in juni na de bloei een paar oude takken tot 30 cm boven de grond weg om de sering vitaal te houden. 

De 3 mooiste kleine seringen 

  • Syringa meyeri ‘Palibin’ met zachtroze bloempluimen, tot 150 cm.
  • Syringa meyeri ‘Josée’ met lilarose bloempluimen, tot 125 cm.
  • Syringa microphylla ‘Superba’ heeft donkerroze bloempluimen, tot 175 cm hoog. 

Seringen op vaas? Zo houd je ze lang mooi. FOTOGRAFIE, STYLING EN TEKST CHRISTINE BAUER/TAVERNE AGENCY, TEKST THEA SEINEN 


Meer tuin