Help blauweregen (Wisteria) een handje, toom paardenbloemen in en verwen aardbeien… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend.
Help Wisteria een handje
Staat je blauweregen (Wisteria) er ook zo mooi bij? Fantastisch toch, geniet ervan. Het enige dat je nu hoeft te doen (dat geldt trouwens voor alle slinger- en klimplanten): draai de twijgen voorzichtig de goede kant op als ze ergens heen groeien waar je ze niet wilt. Wisteria is een van de snelst groeiende slingerplanten. De plant is niet ‘zelfhechtend’, dus leid hem door stevig binddraad of bindbuis te gebruiken. Pas in juli-augustus is het tijd voor een snoeibeurt om de bloei te bevorderen. En dan in de winter nog een keer om de plant in model te houden. Goed adres voor Wisteria-soorten: boomkwekerij De Bock in Ouden-aarde-Nederename (België), www.planten-debock.be
Onkruid wieden
Onkruid heeft er nu echt zin in, dus blijf wieden. Verwijder ook ongewenste zaailingen. Schoffel onkruid los op een zonnige dag, dan droogt het snel uit en krijgt het niet de kans opnieuw te wortelen.
Paardenbloemen intomen
Laat liever geen paardenbloemen (wortelonkruid) staan in het gazon. Het zijn zaaiers in hart en nieren die snel terrein winnen en geen grasspriet overeind laten. Uitsteken doe je van kop tot staart met een langwerpig, scherp mes of een speciale onkruidsteker. Het is belangrijk om de wortel er in z’n geheel uit te trekken. Achterblijvende wortelrestjes groeien namelijk net zo hard weer aan.
Eierschalen sparen
Geef je planten een calciumboost. Meng fijngestampte eierschalen met wat compost en strooi het mengsel tussen de planten. Ook goed te gebruiken in de moestuin. Tomaten bijvoorbeeld zijn dol op calcium. Bijkomend voordeel: de gestampte eierschalen zorgen ervoor dat de grond minder snel verzuurt.
Aardbeien verwennen
• Leg een bedje van stro onder de vruchten van aardbeienplanten. Zo bescherm je ze tegen een natte bodem na regenbuien. Hierdoor gaan ze niet rotten of schimmelen. • Bij doordragende aardbeien is het goed om af en toe oude bloemstengels en uitlopers weg te halen, dat stimuleert de plant om nieuwe te maken. • Eenmalig dragende aardbeien maken na de oogst stengels met nieuwe plantjes. Knip ze af en zet ze alvast op het aardbeienbed voor volgend jaar.
Lees ook:
Hemelse blauweregen (Wisteria): 3 tips Tuinklusjes voor de maand mei 5 kleine kwekerijen: klein maar fijn