Hij staat bekend als onkruid want hij woekert zich een slag in de rondte. Kijk je daar overheen dan zie je dat ie ook best mooi is, met zijn hartvormige blad en die grote, tere bloemen. Wat weetjes over de winde – ook hoe je ervan af komt!
Groeien en bloeien
De winde groeit heel rap, op een (rechtsom) ‘windende’ manier, vandaar ook zijn naam. Of het nu een andere plant is, een boom, een raster of pergola – de winde wikkelt en wikkelt. Hij bloeit van juni tot en met ongeveer oktober.
De bloemen: groot, teer en van korte duur
Er zijn verschillende kleuren winde. Zoals de witte winde (de ‘convolvulus sepium’), die bekend staat als haagwinde. Er is ook een hemelsblauwe variant (de ‘ipomoea tricolor’). De bloemen van de winde zijn trompetvormig. Ze openen zich ’s ochtends, en draaien zich ’s avonds weer dicht. Dat doen ze ook bij regen. Niet gek, gezien die tere bloemblaadjes.
Winde verwijderen
De winde windt en woekert, er vanaf komen ís een uitdaging. Dat komt door zijn zeer krachtige wortels. Als er maar een wortelstukje achterblijft, zal de winde terugkomen. Het is dus zaak alle wortels uit te graven! Het helpt dat je ze goed herkent: ze zijn spierwit. Verwijder de wortels het liefst met een spitvork – met een schep hak je de wortels juist in stukken. De beste kans om van de winde af te komen heb je als je een stuk zeil of wortelmat in de grond legt. Dan hebben eventueel achtergebleven stukjes wortel geen kans weer te groeien en zullen ze na verloop van tijd afsterven.
Winde-weetjes
De zoete aardappel (bataat) is een plant uit de windefamilie. De witte winde (de haagwinde) woekert overal wel in het wild – en hij staat ook wel bekend als….. ‘pispotje’.
Meer lezen
De winde heeft enorm veel soorten – zie Wikipedia. Lees ook meer over de gestreepte winde, een vaste plant.
Meer lezen
Tips voor een verticale tuin Onkruid in je tuin – de positieve kant BEELD: PIXABAY BRONNEN O.A.: WIKIPEDIA | FLORA VAN NEDERLAND