Tuinklusjes voor een weekend in juni (1)

Mariëtte Laan

31 mei 2019

zomerborder - durf te plukken

Bloemen plukken (goed voor je zomerborder), zaailingen delen en lieveheersbeestjes bestellen… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend.

bloemenborder - durf te plukken

Durf te plukken

Hoe je zo’n prachtige zomerborder zo lang mogelijk in vorm houdt? Met bloemen plukken, dat bevordert de bloei. Knip met name eenjarigen en zomerbollen zoals dahlia’s. Kijk wel goed waar nieuwe uitlopers of knoppen zitten en gebruik een scherpe snoeischaar. Plukvrees? Oefen op een klimmer als Lathyrus. Schuif met het schaartje van de bloem langs de steel naar beneden en knip de bloem met steel af zodra je bij een T-splitsing komt. Pluk zo dat achteraf niet te zien is dat je met de schaar in de border bent geweest.

Zaailingen

Zaailingen delen

De zomerbloeiers zijn nu groot genoeg om te delen. Handig als je ze in turfpotjes hebt gezaaid. Dan breek je het potje voorzichtig in tweeën of drieën al naar gelang het aantal plantjes dat erin staat. laat de resten van het turfpotje aan de wortelkluit zitten, daarin zitten ook mini-wortels. Zet elke zaailing in een wat grotere pot en geef ze een flinke scheut water.lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes bestellen tegen luis

Eén volwassen lieveheersbeestje eet zo’n 80 luizen per dag. De larven eten er zelfs 120 per dag. Het voordeel van lieveheersbeestjes-larven is dat ze niet kunnen vliegen en dus in de buurt blijven van door luizen aangetaste plekken. Ideale, natuurlijke bestrijders dus, vooral in de kas omdat je de deur kunt sluiten. Bestel lieveheersbeestjes online via www.roodmetzwartestippen.nl en laat ze direct los in de kas.

Snoeien, knippen en maaien

  • Snoei struiken en heesters die voor de langste dag (21 juni) bloeien direct als ze zijn uitgebloeid. Dan blijven ze mooi compact.
  • Knip alle nieuwe zijtakken van blauweregen (Wisteria) terug tot op 15-20 cm. Verwijder overbodige takken en knip de giftige peulen weg.
  • Laat het gras niet te lang worden. Maai minimaal 1 keer per week. Verdeel het maaisel tussen de planten in de border.

Fotografie: iStock en Jeanet Zandbergen | Tekst: Mariëtte Laan, Jeanet Zandbergen

Lees ook:

Tuinklusjes voor een weekend in mei (3) De vijver staat in bloei: onze favoriete vijverplanten Zomerboeket uit pluktuin