Geef wekelijks vloeibare mest aan eenjarigen in pot, pak op een zonnige dag wortelonkruid aan… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. 13 tuinklusjes voor juli.
13x tuinklusjes voor juli
1
Benut een zonnige dag om een border vol met wortelonkruid aan te pakken. Haal het onkruid met wortel en al weg. Hark nu de wortelresten los, laat ze uitdrogen in de zon. Hark aan het eind van de dag de uitgedroogde wortels bij elkaar en gooi ze weg.
2
Knip uitgebloeide bloemen uit de vaste planten en eenjarigen en snoei uitgebloeide bloemstengels van ooievaarsbek (Geranium) en lupine tot aan de voet terug.
3
Ondersteun hoge planten, zoals ridderspoor (Delphinium) en campanula met een plantensteun. Voor plantensteunen ben je hier aan het goede adres.
4
Haal de groene algen uit de vijver met een schepnet, laat ze uitdruipen op de kant zodat waterdieren terug de vijver in kunnen. Algen mogen op de composthoop.
5
Gras groeit niet als het te warm is. Maaien hoeft dan ook niet. Een gezonde grasmat is diepgeworteld en wacht rustig de regentijd af. Na een malse regenbui zie je een groen waas over het gras trekken.
6
Vul gaten in de borders op met eenjarigen.
7
Geef wekelijks vloeibare mest aan hangmanden en potten met eenjarigen.
8
Nú aan de slag om volgend jaar te genieten van tweejarige planten zoals muurbloem (Erysimum allionii), vingerhoedskruid (Digitalis), vergeet-me-niet (Myosotis) of judaspenning (Lunaria annua). Verzamel de zaden bij uitgebloeide planten en zaai ze op regels in de vollegrond. Binnen een paar weken piepen de eerste zaailingen boven de aarde uit.
9
Snoei de liguster- en coniferenhagen. Knip bij een jonge haag de kop eruit. Vervolgens groeit er weer een nieuwe kop in en de haag vertakt dichter. Let op: zorg dat de haag onderin breder blijft dan bovenin.
10
Check de tomatenplanten op ‘dieven’, de scheuten die in de bladoksels van de tomaat groeien. Breek ze weg voordat ze alle voeding wegkapen.
11
Controleer je rozen op bladluis. Wrijf ze weg, spuit ze met een harde waterstraal weg of neem ze af met een mengsel van zeep en spiritus. Meer over rozenklusjes voor nu lees je hier.
12
Gebruik afgemaaid gras als mulchlaag tussen de planten.
13
Snoei de recht opgaande scheuten uit de dakplataan. Draag lange mouwen en een mondkapje, want het stof onder het blad jeukt en kan op de longen slaan als je er gevoelig voor bent. FOTOGRAFIE EN ILLUSTRATIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP